Barion Pixel

Búzavirág

“Mindenféle méreg ellen jó”

A nálunk dődikének, égi virágnak, gabonavirágnak, kék búzavirágnak, vadpézsmának, kék konkolynak is nevezett, feltűnő búzavirág (Centaurea cyanus L.) a napraforgóval vagy a margitvirággal együtt a fészkesvirágzatúak rendjébe tartozó, gyógyhatású növény. Főzete vizelet- és epehajtó, csillapítja a vizesedést (ödéma), enyhíti a székrekedést és az étvágytalanságot, segíti a máj, az epehólyag és a vese működését, serkenti az emésztést és méregteleníti a szervezetet.images Búzavirág

A növény latin elnevezése a görög mitológiából ismert Kheirón kentaur nevéből ered, aki megtanította az embereket (többek között Akhilleuszt is) a gyógynövények használatára. Cyanus pedig Flóra istennő követője volt. A búzavirágot a gabona- és kukoricaföldek gyakori gyomnövényeként tartották számon (ezért is hívják angolul cornflower-nek, azaz “kukoricavirágnak”), de a különböző gyomirtókkal a földműveseknek sikerült majdnem teljes egészében kiirtaniuk. Csehországban a veszélyeztetett növények listáján szerepel.

 

A béke jelképe

A búzavirág akár 90 cm magasra is megnövő, évelő vagy ritka esetekben kétéves növény. Szögletes, szőrös és szürkészöld szára szerteágazik, ágain a levelek váltakozva növekednek, fogazottak és 1-4 cm hosszúak. Júniustól szeptemberig gyönyörködhetünk a növényszár tetején megjelenő, 2-3 cm-es, csodálatosan kék színű fészekvirágzatokban, amelyek a beporzás után pihés kaszatterméssé változnak át.letlts Búzavirág

Őshazájának Európa déli részét és Ázsia délnyugati területeit tartjuk. Innen terjedt el egész Európában (már a kőkorszakban), Nyugat- és Közép-Ázsiában, végül pedig Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában.

Az alföldektől a dombvidékekig szinte mindenhol megtalálható. A napos területeket és a nedves, tápláló, laza talajt kedveli. Mezőkön, réteken, legelőkön, út melletti árkokban él. Napjainkban a vegyszeres növényvédőszerek használatának csökkenésével párhuzamosan egyre sűrűbben találkozhatunk vele.

Látványos alakja és virágának szembetűnő színe gyakran jelenik meg a népi szimbolikában. Az egyik népi hiedelem szerint ha egy szerelmes férfi leszakított búzavirága túl gyorsan kifakul, akkor az érzései viszonzatlanul maradtak. A búzavirág egyébként Észtország és Németország nemzeti szimbóluma: a porosz királyné gyermekeivel egy mezőn bújt el Napóleon katonái elől, és a rejtőzködés közben búzavirág-koszorú fonásával kötötte le gyermekei figyelmét. A háborús veteránok Franciaországban az I. világháború végének jelképeként viselnek magukon búzavirágot.

A méhek is felettébb kedvelik, hiszen az egyik legjobb méztermő növény. Különböző színekben nemesített virágai (kék, lila, rózsaszín, fehér, sárga) számtalan háztáji kert ékes díszeiként szolgálnak. Gyakran adják hozzá dekoratív szalmavirág csokrokhoz.

A benne található kék pigmentet (protocianidin) korábban textilfestésre vagy tintaként használták. Napjainkban teakeverékekbe (Lady Grey, Twinings), pot-pourrikba és salátákba is beleteszik, a jobb színhatás kedvéért. A gyógyszeriparban az orvosságok színezésére alkalmazzák.

Kék egészség

A népi gyógyászat a növény virágait használja fel (önmagában vagy a virágkehellyel együtt). A virágokat vékony rétegekben, huzatos, sötét helyen kell szárítani. A virág kivonata flavonoidokat, antocianin glikozidokat (pl. cianint), keserű- és cserzőanyagokat, szaponinokat, nyálkaanyagokat, ásványi anyagokat (főleg mangánt) tartalmaz.Bzavirg Búzavirág

A régi gyógynövénykalauzok “mindenféle méreg, még skorpió méreg ellen is” javasolják a búzavirágot. Sőt, borral összefőzött levelei szerintük még a pestis ellen is hatásosak. Kétségtelen, hogy a növény véd a fertőző betegségektől és csillapítja a lázat.

Belső használatra készített főzete vizelet- és epehajtó, csillapítja a vizesedést (ödéma), enyhíti a székrekedést és az étvágytalanságot, támogatja a máj, az epehólyag és a vese működését, serkenti az emésztést, és méregteleníti a szervezetet. A belőle készített fürdők és borogatások fertőtlenítő hatásúak, és főleg gyulladt, esetleg irritált szem, berepedezett ajkak, afták, menstruációs problémák és hüvelyfertőzés esetén javasoltak. A búzavirág kedvez a haj növekedésének, ezért a kozmetikai iparban is létjogosultsága van.

Ha Önök nem tartoznak a legszerencsésebbek közé, és a természetben sehol sem bukkannak rá a búzavirágra, akkor próbálják ki az ENERGY KOROLEN készítményét, hiszen annak elválaszthatatlan alkotóeleme. Ha pedig rátalálnak valahol a mezőn, színezzék kékre vele a teájukat vagy a salátájukat.

Egészségünkre!

Írta:

Vladimír Vonásek
Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette:
Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász, klubvezető, ENERGY Belváros Klub

 

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft