Barion Pixel

Teázgatás az ENERGY-vel (6.)

Az optimizmus neve: MAYTENUS ILICIFOLIA

Brazília, Paraguay, Uruguay és Argentína erdeiben, füves területein őshonos, örökzöld bokorfa, cserje a maytenus. Gyógyító hatásait a guarani indiánok fedezték fel. A 3-5 méter magasra is növő növény itt fordul elő a leggyakrabban. Erdők és kiterjedt füves területek szolgálnak élőhelyéül.

Egyszerű, váltakozó, csupasz, bőrszerű, szélükön jellegzetes, elálló tüskéjű levelei vannak. Virágai sárgászöldek és kerek, narancsszínű termései a madarak kedvenc eleségei közé tartoznak. A téli magyalra hasonlít, vonzó megjelenésű. Gyakran találkozhatunk vele vidéki házak kertjeiben vagy városi parkokban is. Gyógyászati célú felhasználásra a növény leveleit, kérgét és gyökerét gyűjtik.

Az ENERGY által kínált MAYTENUS ILICIFOLIA tea Brazíliából származik, és a jótékony hatású növény leveleiből készítik.maytenus_ilicifolia Teázgatás az ENERGY-vel (6.)

Igazi szertartás

A maytenus leveleit hagyományosan ősszel gyűjtik. A növény hatóanyagainak koncentrációja ugyanis ekkor a legmagasabb. A begyűjtésnek szabályai vannak. A gyűjtők nem az érett ágakat metszik le, hanem a kis ágacskákat gyűjtik. Ezt is csak kétévente, egy alkalommal tehetik meg. Az érett ágak levágásával a növény meggyengülne, növekedését akadályozná a további fejlődésben. A kis ágak begyűjtésének e kíméletes és szabályozott módja lehetővé teszi, hogy az ágak újra virágokat és termést hozzanak. Így szavatolják az új magok létrejöttét, a növény regenerálódását, életben maradását.

 

Nélkülözhetetlen hatóanyagok

A Maytenus számos jótékony hatóanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek az emberi szervezet működése számára nélkülözhetetlenek.

A kalcium biztosítja az ízületek és a csontok szilárdságát, ellenálló-képességét. A magnézium jótékonyan befolyásol élettani folyamatokat, így többek között a lelki nyugalmat és a kiegyensúlyozottságot. A magas fitohormon tartalom pozitívan hat a hormonrendszerre. Szabályozza a belső elválasztású mirigyek működését (agyalapi mirigy, tobozmirigy, pajzsmirigy, mellékvese és nemi mirigyrendszer, petefészkek). Ennek köszönhetően a tea fogyasztása jelentősen csökkenti a csontritkulás kialakulásának veszélyét, főleg a változókorban lévő hölgyeknél.

A maytenus az 1960-as évektől kezdve a mélyrehatóan tanulmányozott növények közé tartozik. A kutatókat főként a növény daganatellenes hatásai érdeklik. A maytenus gazdag forrása az ún. maytansinoid anyagoknak, amelyek megtalálhatók a növény leveleiben, kérgében és gyökerében. Ezeknek az összetevőknek (elsősorban a maytansinnek és a mayteninnek) köszönhetőek a növény rákellenes hatásai, amit már több klinikai tanulmány is bizonyított. Származékaik napjainkban több kemoterápiás gyógyszerben is megtalálhatók. Amerikában a maytenint az 1970-es években sikeresen tesztelték egy bizonyos típusú limfómában, petefészekrákban és bőrrákban szenvedő betegeken.

A növény leveleiben jelen levő egyéb fontos hatóanyag a cangorin (terpén). Ennek daganatellenes hatásai már kis adagokban is bizonyítottak. Elsősorban a leukémia és a bőrrák kezelésében hatékony.

Erős terápiás hatásait – más területen – egy 1991-ben készített tanulmány ugyancsak alátámasztja: e szerint a növény leveleiből készített főzetnek ugyanolyan hatásai vannak a gyomorfekélyre, mint az abban az időben alkalmazott orvosságoknak (ranitidin és cimetidin). Ugyanezen vizsgálat mutatott rá arra is, hogy a maytenus normál értékre emeli a gyomor pH-t, megakadályozva a gyomor túlsavasodását. Antimikrobiális összetveőinek köszönhetően a maytenus hatékony a Helicobacter pylori baktérium ellen, amely a pH szint felborulásán túl a gyomorfekély kialakulásáért is felelős.

A növény sokat kutatott, további összetevője a celastrol. Gyulladáscsökkentő hatású (pl. ízületi gyulladásnál), javítja a memóriát, segíti a tanulást, a pszichomotoros aktivitást. Jótékony hatású olyan neurodegeneratív betegségek kezelésében, mint például az Alzheimer-kór. Érdekesség: ez a komponens fékezi a spermiumok mozgékonyságát és mennyiségét, így sok helyen férfi fogamzásgátló szerként használják. Emellett a celastrol hatékony antioxidáns (15-ször erősebb, mint az E-vitamin). A szabad gyökökkel szemben kifejtett hatásának köszönhetően lassítja a sejtek öregedését, vagyis “fiatalító elixírként” hat.

Végül néhány szót érdemel a levelekben található friedelaine és salaspermic sav is. Az előbbi antimikrobiális hatású, felveszi a harcot a hétköznapi, sőt az ellenállóbb baktériumtörzsekkel szemben is. Korlátozza azon vírusok szaporodását, amelyek egyes daganatos betegségek kialakulásának hátterében állnak. Ezzel egy időben védi a sejtek DNS-ét a szabad gyökök ellen. Az utóbbi, a salaspermic sav pedig a legújabb kutatások szerint a HIV vírussal (az AIDS kórokozójával) szemben is hatékony.

Cseh kutatási eredmények

Külön említésre érdemes a prágai Cseh Agráregyetem Trópusi és Szubtrópusi Intézetének laboratóriumaiban – Svobodová és Kokoška vezetésével végzett – vizsgálat. A növény antimikrobiális és antioxidációs aktivitását in vitro tesztek screening sorozatával bizonyították. Kiderült, hogy a maytenus leveleinek kivonata légúti, emésztőrendszeri, húgyúti és bőrbetegségeket okozó fertőző kórokozók széles skálájára hat. Bebizonyították, hogy a maytenus antimikrobiális hatásai messze túlszárnyalják a cseh gyógynövények hasonló jellegű aktivitását. Antioxidációs hatásai pedig a közismert, széles körben használt, erős antioxidáns készítményekben felhasznált rozmaringéhoz hasonlóak.

A maytenus legfontosabb tulajdonságai, összefoglalva:

* harmonizálja a női hormonrendszer működését;

 •  beállítja a menstruációs ciklust, és enyhíti a változókor nem kívánatos tüneteit;
 •  akne kezelésére külsőleg és belsőleg egyaránt hatékony;
 •  csökkenti a csontritkulás kialakulásának veszélyét és lassítja az öregedést;
 •  jótékonyan befolyásolja a csontok szilárdságát és a porcok rugalmasságát;
 •  tisztítja a vesét, és előnyösen befolyásolja az alsó végtagok vizesedését;
 •  nyugtató hatású;
 •  szabályozza az emésztést, csökkenti a gyomor savtartalmát, enyhíti a gyomorégést;
 •  oldja a görcsöket, segíti az anyagcserét;
 •  támogatja a húgysav kiválasztását a szervezetből, ezért előnyösen alkalmazható köszvényes panaszoknál;
 •  csillapítja az asztma és egyéb légúti betegségek tüneteit;
 •  felgyorsítja a lábszárfekély gyógyulását;
 •  hatékony magas vérnyomás kezelésében, értágító hatású.

A tea elkészítése

Tekintsük a teakészítést szertartásnak, amit azzal érdemes kezdeni, hogy mélyen beszívjuk a teafű illatát. Érdemes kipróbálni! Különleges, szinte fűszeres aromája van.

A növény leveleiből egyszerűen és gyorsan készíthetünk ízletes teát. 3/4 l forrásban lévő vízbe szórjunk 3 teáskanálnyi szárított teafüvet, lassú tűzön további 3 percig főzzük, majd szűrjük le. Készítés közben érdemes megfigyelni a tea sötét borostyán színét, ami annál átütőbb lesz, minél tovább hagyjuk állni. Az így elkészített italnak kellemes illata, frissítő, könnyed, citrusos, enyhén diós íze van. Mézzel ízesítve egyszerűen isteni!

Figyelem! A maytenus fogyasztása 3 éves kor alatt, valamint állapotos és szoptató kismamáknak, kisbabát tervező nőknek – a tea erős hatásai miatt – nem ajánlott.

A MAYTENUS teát a leírtak alapján joggal nevezhetjük a fiatalság és az optimizmus elixírjének. Nemcsak áldásos hatásai, hanem íze és kivételes aromája miatt is. Egy próbát mindenképpen megér!

Írta:

Marcela Šťastná
Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette:
Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász, klubvezető, ENERGY Belváros Klub

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft