Barion Pixel

Három kiváló téli gyakorlat

A Huangdi belgyógyászati könyv a négy klasszikus kínai orvostudományi mű egyike. Ebben az áll, hogy télen el kell kerülni a hideget, csak napfelkelte után szabad felkelni, így nem zavarja semmi a yang-Energiát. Ezért télen nem lehet túl korán kezdeni a reggeli edzést, inkább várni kell napkeltéig. A téli edzés során lehetőleg ne izzadjon túl sokat. A labdajátékok vagy a futás sokak kedvence, de télen ezek nem alkalmas testmozgások. A következőkben olyan gyakorlatokat ajánlunk, amelyekkel keveset izzad, nem lesz túl fáradt, és megfelelő mozgást jelentenek a belső szervek, a meridián számára az egész testben, továbbá nyugtatja a nyakat és a vállat. A munka utáni kis edzés nemcsak a testet, hanem a szellemet is pihenteti.

1. Hasi légzés

20161214164539689_75699 Három kiváló téli gyakorlat

A hasi légzéssel csökkentheti a has méretét, edzheti a belső szervek izmait és kezelheti a székrekedést. A hasi légzés során csukja be a száját, és az orron át lélegezzen. A belélegzés során lassan feszítse meg a hasizmot, növelje a hasa méretét, kilélegzéskor pedig lazítsa el az izmokat. Ezt ismételje meg 5-6-szor percenként. Egy alkalommal három percig végezzen hasi légzést.

2. Bokaforgatás

20161214164629074_57344 Három kiváló téli gyakorlat

A testünk 12 meridiánja átmegy a bokán. Ezért a bokaforgatással edzeni lehet az összes meridiánt. Munka közben is végezhető a boka mozgatása. A bokaforgatás akadálytalanná teszi a boka Energiáját és vérét, erősíti a csontot és lágyítja az inat. A test meridiánjai akadálytalanná válnak.

Mindkét bokát először az óramutató járásával megegyező irányban forgassa körbe 9-szer, és utána ellenkező irányban ugyanennyiszer. Lassan, nagy köröket írva mozgassa a bokákat! Kezdetében talán kicsit fájni fog a lábszár és megkeményedik a boka, de bizonyos idő után egyre javul a helyzete. „Ha nincs akadály, akkor nincs fájdalom” – tartja egy kínai közmondás. A bokaforgatás révén csinosabb lesz a lábszára és a bokája is.

3. Fejjel rajzolás

20161214164655055_36689 Három kiváló téli gyakorlat

Ez a módszer enyhíti a nyak és a váll keménységet és fájdalmát. Álljon egyenesen, kezét tegye csípőre. Képzelje azt, hogy a feje egy ecset. Ezután a fejével rajzoljon egy vízszintes, egy függőleges, egy bal felső sarokból jobb alsó sarokba tartó, végül pedig egy jobb felső sarokból bal alsó sarokba tartó vonalat. Ezzel tulajdonképpen le is rajzolta a kínai „米” írásjegyet.

Forrás/Hungarian CRI online

Közzétette:Németh Imre klubvezető

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft