Barion Pixel

A tűz jelentése és kezelése II.

forrás/CRI

c55cd57964134af58f9a8a9f1ec27538 A tűz jelentése és kezelése II.Wang Jun tapasztalt hagyományos kínai gyógyászati főorvos elmagyarázta nekünk, hogy a kínai hagyományos gyógyászat elméletei szerint mit jelent a „tűz”, mi az oka a kialakulásának és mik a tűzbetegségek tünetei. Kétrészes műsorunk befejező részében a „tűz” megelőzéséről és kezeléséről lesz szó.

 

Száraz tavasz idején meg kell előzni és el kell űzni a tűzet

Tavasszal száraz, nagy szél van, ami könnyen tűzbetegséghez vezet. A tavasz kezdetén a hőmérséklet jelentősen ingadozik, ilyenkor könnyen leszünk influenzásak, náthások. A hagyományos kínai gyógyászat szerint a tavasz a születés, a nyár a növekedés, az ősz az aratás, a tél pedig a tárolás ideje. A tavasz minden élet születésének évszaka, ilyenkor az emberi testben a jang-csi is kezd növekedni, a tűz is növekszik.

1. Egy népi szólás szerint tavasszal több ruhát, ősszel pedig kevesebbet vegyen fel. Ez azt jeleni, hogy tavasszal ne siessen vékonyabban, ősszel pedig vastagabban öltözni. Tavasszal vigyázni kell a vékonyabb öltözködésre, mert ha a testhőmérséklet 1-2 Celsius-fokkal csökken, akkor az immunrendszer képessége is csökken, az ellenálló képesség pedig nagy mértékben gyengül.

2. Fő a nyugalom. A betegségek 80%-a van kapcsolatban az érzelmi diszharmóniával. Próbálja meg fenntartani érzelmi kiegyensúlyozottságát, enyhe örömérzetét. A nagy öröm és a nagy szomorúság egyaránt árt az egészségnek.

3. Folytasson szabályos életmódot. Mint a nap, amely délben a legerősebb, az emberi testnek is déli 12 órakor kell a legfrissebbnek lenni, éjfélkor pedig a legmélyebben kell aludni. A hagyományos kínai gyógyászat elmélete szerint az ember egyesül a természettel. Ha valaki a természeti szabályok szerinti szabályos életet él, akkor egészséges lesz a szervezete. Ellenjavallott a késői lefekvés. Este 10 és 11 óra között kell lefeküdni, törekedni kell rá, hogy éjszaka elérjük a mélyalvás állapotát.alvas A tűz jelentése és kezelése II.

4. Tavasszal gyakran kell folyadékot inni, és nem csak akkor, amikor szomjasak vagyunk. Szomjúságérzet esetén ugyanis már nagyon igényli a szervezet a vizet.Tudtad-hogy-a-viz-egyben-fajdalomcsillapito-is-300x187 A tűz jelentése és kezelése II. Legjobb, ha előkészítjük az innivalókat, és ügyelni kell a rendszeres folyadékpótlásra. Akiknek nincs alvászavara, azok zöld teát ihatnak. A víz, az ásványvíz és a gyümölcslé is jó választás. A folyadékhiány több betegséget okoz, például ágyéki porckorongsérvet, ízületi betegségeket stb.

5. Legyen kiegyensúlyozott az étrendje. A kiegyensúlyozott étrend fontos problémakör. Egy kínai népi szólás szerint reggel jól kell enni, délben tele kell lenni, este pedig keveset kell enni. Más nyelvekben is vannak hasonló bölcs mondások, például az, hogy reggel úgy egyél, mint a császár, délben úgy, mint a gazdag, este pedig úgy, mint a szegény. Manapság a városiak pont fordítva esznek, mivel reggel nincs idő reggelizni, délben egyszerű ételt választanak, este pedig jól bevacsoráznak. Amikor tele van, a gyomor 7-8-szorosára dagad, ezért lefekvés után ez káros a gyomornak és az epének. Ha nem reggelizik, az epepangásos betegséget, sőt epeköveket okozhat. A kiegyensúlyozott étrend tehát nagyon fontos.egészséges-étrend-300x234 A tűz jelentése és kezelése II.

6. Tavasszal a hőmérséklet emelkedik. Sportoljon gyakran a szabadban, szellőztessen gyakran a lakásban. A szervezetünk ételeken és friss levegőn keresztül kapja az energiát. Ügyeljen a kiegyensúlyozott étrendre, lélegezzen sok friss levegőt. Kerülje a tűzet, ami az egészségmegőrzés legalapvetőbb igazsága.

A tűzbetegség oka az, hogy a jang több lett a víznél, a jin és a jang közötti egyensúly felborult. De nagy hiba jeget enni a tűz elűzéséért. Ha valaki nem lázas és csökken a testhőmérséklete, akkor az immunrendszer működőképessége is csökken, ilyenkor könnyebben megbetegszünk. A belázasodott embereknek pedig fizikai hűtési módszert kell választani.

Ha a testben tűz van, akkor orvoshoz kell menni, hogy az egészségügyi állapot és a betegség helyzete alapján gyógyszerrel, akupunktúrával és masszázzsal bizonyos pontokon keresztül elűzzék a tűzet a testből. A tavaszi tűz ellen főleg hidratálni kell a testet.

Ami a táplálkozást illeti, az egészséges embereknek az étvágyuk alapján kell enni, tehát amit megkívánnak, mivel abból lehet hiány a szervezetben. Betegség esetén azonban mindez nem igaz, hiszen például a szívbetegek kívánják a sót, a túlsúlyosak pedig a cukrot, ám az ilyen ételek tilosak számukra. Evés közben általános szabály, hogy ügyelni kell a telítettségre, nem szabd túl sokat enni. Tavasszal a tűz elűzése érdekében a könnyű ételeket javasoljuk, viszont ne egyenek zsíros, édes, nehezen emészthető és sült ételeket, vagy paprikást.

Két tűzbetegség gyógyítása

A magyar régen nomád nép volt, és ebből máig megmaradt a hús- és tejfogyasztás szokása, ezért a magyarok közt népbetegség a magas vérnyomás, a magas vércukortartalom és a magas vérzsírszint. A földrajzi környezet miatt Magyarországon sok a nedves csi, ezért sok a reumás és az ízületi beteg. Habár lassú az életritmus és nyugalmas a társadalmi hangulat, de a rossz szokások miatt sok az elhízott magyar.

Több mint 20 éves klinikai tapasztalatából a Wang gyógyászat a következő két akupunktúrával meggyógyított tűzbeteget mutatta be.

1. Egy idős férfi miokardiális infarktusos beteg volt, sikeres bypassműtét után a tünetei nem enyhültek. A nyelvén petechiák voltak, a mell teljes területén szúró fájdalmat, szorítást érzett, amelyek a bal vállhoz és a hátra is átterjedtek. Ezek mind a szívbetegség tipikus tünetei, amelyek hideg környezetben súlyosabbá válnak. 30 akupunktúrás kezelés után a szabálytalan szívverés és a szívkoszorúér-megbetegedés más tünetei teljesen eltűntek, a nyelv felszínének színe is helyreállt.

2. Egy hölgypáciens férje főorvos volt. A hölgynek nőgyógyászati gyulladása volt, amely mindig kiújult. Orvos férje antibiotikumos infúzióval kezelte, ám a gyógyulás után a betegség mindig kiújult. A hagyományos kínai gyógyásznál akupunktúrás kezelésen keresztül az alsó melegítő tüzet elűzték, a páciens teljesen meggyógyult.

Itt megint hangsúlyoznunk kell a hagyományos kínai gyógyászat holisztikus gondolkodását, ha ezt jól használjuk ki, akkor kiváló eredményeket lehet elérni.

közzétette:Németh Imre klubvezető

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft