Barion Pixel

A téli napforduló (dong zhi) december 21.】

tél A téli napforduló (dong zhi) december 21.】

A téli napforduló az év fontos évszakjelzője. A Változások könyvében olvasható mondás szerint a téli napforduló idején a csúcsra ér a yin, és elkezd teremtődni a yang.

harc-300x297 A téli napforduló (dong zhi) december 21.】Ebben az időszakban, a yang-energia elburjánzásával, a test a legkönnyebben fogadja be a különféle tápanyagokat, vagyis a tápanyagok ilyenkor teljesen egészében kifejthetik hatásukat a szervezetben, ezért ez az időszak az egész éves egészségmegőrzés kulcsfontosságú szakasza. Habár a visszahúzódás után mutatkozni kezd a yang, de még a yin-energia uralja ez évszakot, a yang-energia pedig védelmi státuszú, ami nem jelent előnyt a lépnek, mivel a lép a meleget kedveli, és irtózik a hidegtől. Mindennek következtében a meleg vagy hő jellegű ételek fogyasztásával kell védeni a lépet. Ebben az idényben mindenképpen fel kell hagyni az izzadást okozó, nagy energiát igénylő sportokkal, különben a szél-egzaltáció bekerülhet a szervezetbe, veszteséget szenved a yin-nedv, illetve elszivárog a yang-energia, és ez utóbbi két tényező nem hat kedvezően a téli tárolásra. 

LÉNYEGES SZERV: a vese és a lép15672540_1829123450676696_6108082783378062252_n A téli napforduló (dong zhi) december 21.】

AJÁNLOTT ALAPANYAGOK: szezám, datolya, marhapacal, gomba

ELLENJAVALLOTT ÉTELEK ÉS ITALOK: borsmenta, krizantém

ÉLETVITELI TANÁCSOK: az intenzív testmozgás elkerülése

Forrás/Kínai Orvoslás és terápia
Közzétette:Németh Imre

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft