Barion Pixel

Mindannyiunkban halmozódnak a mérgek

méreg Mindannyiunkban halmozódnak a mérgekFranciaországban 4000 terhes nő vizeletében kerestek hormonrendszerre kockázatot jelentő kemikáliákat. A napokban nyilvánosságra hozott eredmények megdöbbentőek. Emellett összehasonlították a bio és nem bio élelmiszert fogyasztók méregszintjét is.

Decemberben mutatták be Franciaország eddigi legátfogóbb úgynevezett biomonitoring vizsgálatának eredményeit, mely során 4000 terhes nő vizeletében kerestek hormonrendszerre kockázatot jelentő kemikáliákat. Az eredmények megdöbbentőek voltak, gyakorlatilag az összes mintában volt legalább egy ilyen problémás anyag.

Hormonkárosító és szaporodási képességekre kockázatot jelentő, sőt rákkal is összefüggésbe hozott, főként műanyag lágyítószerként elterjedt ftalátokat a minták 99.6%-ban detektáltak. Szintén ismert hormonkárosító, cumisüvegből már kitiltott biszfenol-A a minták 70%-ban volt jelen. Ezen túl piretroid rovarirtó szerek, dioxinok, évtizedek óta betiltott PCBk, égésgátló anyagok és perfluorozott anyagok is kimutathatóak voltak a mintákban.méreg1 Mindannyiunkban halmozódnak a mérgek

Szintén decemberben mutatta be a svájci Greenpeace azt a vizsgálatot, mely során 20 támogatójuk vizeletében kerestek 31 féle növényvédő szermaradékot. A 20 vizsgált személyből 10 a saját bevallása szerint főleg bio élelmiszert fogyasztott, míg a másik 10 nem figyelt erre. Az eredmények mind a 20 vizsgált ember vizeletében találtak növényvédő szereket, ám a bio fogyasztóknál kevesebb hatóanyagot találtak a mintákban és lényegesen alacsonyabb koncentrációban voltak jelen ezen problémás vegyületek- írta blogjában Simon Gergely a Greenpeace vegyianyag szakértője.

Nagy baj lesz a szétmérgezett mezőgazdasággal

cikk Mindannyiunkban halmozódnak a mérgek

Az élelmiszertermelő rendszerünk romokban hever, mely a biodiverzitás jelentős csökkenéséből is látszik.

A problémára a választ nem az egyre inkább domináns cégek által kínált vegyszeres megoldások adják. A legtöbb farmer a világon 6 piacot uraló céghez fordul, hogy beszerezze a gazdálkodásához szükséges mezőgazdasági vegyszereket és magokat.

Az angol búzatermelő farmerek minden egyes termény vegetációs időszakát négyféle gombaölő szerrel, háromféle gyomirtó szerrel, egyféle rovarirtó szerrel és egyféle puhatestűeket szabályozó szerrel kísérik végig. Vegyszerekkel előbevont magvakat vásárolnak a rovarok ellen. A termőföldet ültetés előtt gyomirtóval permetezik, majd mindezt megismétlik az ültetés után is. Növekedés szabályozó vegyszereket használnak, melyek megváltoztatják a növények hormonháztartásának egyensúlyát, így szabályhatóvá válik többek közt a gabona szárhosszúsága és erőssége.

Forrás/Greenfo.hu

közzétette:Németh Imre klubvezető

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft