Barion Pixel

Miért fontos hasmenéskor a probiotikum?

Gyakran fordul elő hasmenés, ha megettünk valamilyen, gyomrunknak nem tetsző élelmiszert – de fertőző betegség és akár antibiotikumos kúra is okozhatja ezeket a kellemetlen tüneteket. A hasmenés hamar elmúlhat, de ha hosszabb ideig kitart, igen veszélyes állapotot idéz elő. Mit kell tudni róla és hogyan védekezhetünk ellene?

Hasmenést több-kevesebb alkalommal mindenki tapasztal élete során. Különösen, ha gyakran nem figyel oda arra, mire érzékeny a gyomra, vagy nem ügyel a kellő higiéniára.

Bakteriális fertőzés esetén gyakori, hogy az orvos antibiotikumos kúrát javasol, de miközben az antibiotikum gyógyít, sajnos hasmenést is előidézhet.

A hasmenés nem játék, még ha sokan meg is vannak győződve arról, hogy rövid időn belül elmúlik. Kezelni kell, hiszen igen veszélyes lehet, különösen a gyermekeknél.

hasmenes Miért fontos hasmenéskor a probiotikum?

A hasmenés két típusa

Hasmenéskor olyan a széklet, mintha csak vizet ürítenénk. A hangsúly ilyenkor sokkal inkább a laza állagra helyeződik, s nem arra, hogy hányszor kellett aznap vécére mennünk. A hasmenés lehet akut, azaz heveny és krónikus. Utóbbi esetben akár egy hónapig is eltart a probléma, mert a bélrendszerben gyulladás alakul ki.

Ha akut a hasmenés, általában baktérium, vírus vagy egyéb kórokozó váltja ki és maximum 14 napig tart. Ilyet okozhatnak a különféle, ismert baktériumok, így a Salmonella vagy a Campylobacter.

Hasonló hosszúságú hasmenés köszönhető az antibiotikumoknak, mivel a bélflóra egyensúlya felborul. Az antibiotikum kúra ugyanis azt jelenti, hogy a kórokozók mellett a normál bélflórát kialakító baktériumok is pusztulnak – ezeket valamilyen módon pótolni szükséges. Például probiotikumokkal, amelyek megfelelő mennyiségű mikroorganizmussal támogatják a bélflóránkat. Feltöltik a béltraktust jótékony baktériumokkal, ezzel megóvják azt és fokozzák az immunrendszer működését.

probiotikum_immunrendszer_szin Miért fontos hasmenéskor a probiotikum?

De miért is olyan veszélyes a hasmenés?

Mivel a hasmenés során nagy mennyiségű vizet veszít a szervezet, nemcsak víz- hanem ionhiány is felléphet. Különösen a kisgyermekeknél jelent veszélyt a helyzet, ugyanis az ő testükben nagyobb a víz aránya, mint egy felnőttében.

Nem kérdés tehát, hogy elsősorban a vizet kell pótolni hasmenés esetén a szervezetben.

Kiemelkedő fontosságú azonban hasmenéskor a probiotikumok alkalmazása is. Ezek ugyanis nemcsak a megelőzésben játszanak szerepet – ezért érdemes őket szedni például idegen országba utazás előtt -, hanem kiegészítő kezelésként is: hasmenéskor a probiotikumokat alkalmazzák a terápiák mellett.

Forrás: Napidoktor.hu 

Megjegyzés: Az Energy készítményeiből a Probiosan , és a Probiosan Inovum caps a megfelelő készítmény a hasmenés által okozott károk helyreállítására./Németh Imre klubvezető/

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft