Húsvét: egészséges növények,italok

A szokások tovább viszik, gazdagítják az ünnep szépségét. Ilyenkor a gyógyfüves ember is elgondolkodik, hiszen az ünnepen túl a tavasz látható jelei is mutatkoznak már a természetben. Az éledő fák, virágok jelzik, hogy újra kezdődik, megújul minden.

A húsvéti ünnep hagyományos ételeihez a gyógyfüvek ismerője italokat, ismert és kevéssé ismert gyógyfüvek fogyasztását ajánlhatja azok számára, akik változatossá, érdekessé – és nem utolsósorban egészségessé – szeretnék tenni táplálkozásukat ezekben a napokban is.

Megríkat, de hasznos: a torma

200904_husvet_torma Húsvét: egészséges növények,italokA hagyományos húsvéti füstölt sonka és főtt tojás mellé az elmaradhatatlan tormát válasszuk ízesítésre, hiszen a torma (Armoracia laphatifolia, Armoracia rusticana) értékes gyógynövény. Őshazája Délkelet-Európa, hazánkban számos helyen, így Debrecen környékén üzemszerű termesztésének van hagyománya, „Debreceni édes” tájfajtaként ismert. Az évelő növény gyökere gyógyászati szempontból értékes mustárolajat, csípős enzimet (mirozin), illóolajakat, C-vitamint, aszpargint, arginint, glutamint, glikozidokat és aminosavakat tartalmaz, tehát antibakteriális, antioxidáns hatásúak.

A torma hatásosan alkalmazható légúti megbetegedések esetén és vírusfertőzéskor is. Enyhíti a gyomor panaszait, könnyíti az emésztést, oldja a szélgörcsöket, ezért finom íze mellett kiválóan kiegészíti, ellensúlyozza a húsvéti sonka fogyasztását. Antibakteriális hatása érvényesül a húgyúti megbetegedések, fertőzések esetén is, jelentős a vizelethajtó hatása.

Aki arra vállalkozik, hogy maga reszelje le a torma gyökerét, az ugyan „megkönnyezi” majd ezt a műveletet, de a belélegzés során hatásosan gyógykezelte önmagát. Különösen náthánál és köhögésnél hatásos a tormás inhaláció.

A népgyógyászat régóta ismeri és felhasználja külsőleg reumatikus fájdalmak ellen, de az idegzsába hatásos ellenszereként is, elsősorban bedörzsölő szerként, más gyógynövények gyökérzetének keverésével. Megfelelő szakértelemmel alkalmazva nem irritálja a bőrt. Kora tavasszal megjelenő gyenge levelei magas C-vitamin tartalmúak, salátaként vértisztításra, tavaszi fáradtság ellen fogyaszthatjuk. Később a megerősödött levelekből vitamindús töltött torma készíthető (töltött káposztához hasonló módon).

A csodás medvehagymamedvehagyma1 Húsvét: egészséges növények,italok

Hazánkban az erdők aljnövényzetében – főként üde gyertyán- és bükkerdőkben – tömegesen megjelent már a csodálatos medvehagyma (Allium ursinum L.). Hatásos nyersen, salátaként, más zöldsaláták ízesítésére, de változatossá tehetjük vele az étrendünkben levesként, főzelékként is. Hatóanyagaiban (kéntartalmú alliin), ízvilágában közel áll a fokhagymához, gyógyászati szempontból felül is múlja azt.

Fogyasztásával számos vitaminhoz juttatjuk szervezetünket – C-, A-, B1-, B2-höz –, de tartalmaz jódot, szaponinokat, flavonoidokat is. Csökkenti a magas vérnyomást, gátolja a vérrögök képződését, fertőtlenít, méregtelenít, csökkenti a vércukorszintet. Szedésekor óvatosan, figyelmesen járjunk el: a medvehagyma levelei fokhagyma illatúak, külsőre nagyon hasonlóak a gyöngyvirág mérgező leveleihez. (Az utóbbiaknak nincs illatuk, és kicsit később kezdenek kibomlani.)


A majonézzel készített hidegtálak egyik remeke almából, medve- és metélőhagymából, újhagymából készül. Sült húsok mellé is adhatjuk, de önálló ételként is megállja a helyét, emellett vitamindús és ízletes.

Italfinomságok

200904_husvet_citromfu Húsvét: egészséges növények,italokItalok közül az alábbi, citromfűből (Melissa off.) készített italt reggelre javaslom elfogyasztani. Egy liter vizet forraljunk fel, majd ízesítsük mézzel és kevés citrommal. Ezt a limonádét még melegen öntsük rá egy szál citromfűre, és két-három szál frissen szedett fodormentára (vagy borsmentára). Fedjük le, és legalább 10 percig hagyjuk kioldódni a friss gyógynövények hatóanyagait, illóolajait. Kiváló italt kapunk, amely frissít, áthangolja az idegeket, serkenti az emésztést, és nem utolsósorban finom ízű. Gyermekeknek is adható akár melegen, akár lehűtve.

10 dkg áfonyatermés (bogyóból) megfőzve (leszűrve), szegfűszeggel fűszerezve, kis narancshéj, valamint akácméz hozzáadásával húsvéti kedvenc italaink egyike lehet.

20 dkg összezúzott csipkebogyót (csipkehúst) egy liter korábban felforralt, majd langyosra lehűtött vízben 24 órán át áztatunk. Ezután leszűrjük, házi mézzel ízesítjük, néhány citromkarikával feldíszítjük – és máris fogyaszthatjuk.

Annak, aki rendszeresen fogyaszt kávét, készíthetünk gyömbérrel ízesített változatot. Két karika gyömbért 1 dl vízzel 3-5 percig főzzünk meg, majd édesítsük mézzel. Ezután leszűrjük, és az elkészült kávéhoz öntjük, a tetejét tejszínhabbal díszítjük. A gyömbér (Zingiber officinalis) erősíti a gyenge gyomrot, javítja az étvágyat, elősegíti az emésztést, jó szolgálatot tesz a teltségérzéskor, főként zsírosabb ételek fogyasztása után.

Minden kedves olvasónak kellemes húsvéti ünnepet, egészséges megújulásra és lelki megtisztulásra alkalmas napokat kívánok.

Forrás: Natursziget

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta, Energy Belváros Klub klubvezető
Életmód-tanácsadás

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft