Barion Pixel

Hogyan lehet elűzni a hőséget és a tüzet a testből kánikulában

Kánikulában a helyes étkezés tápláló hatású, a helytelen viszont emésztési kellemetlenséget okozhat. A hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint a nyári étkezés fontos elve, hogy több savanyút és édeset kell fogyasztani, a cél az Energia-gyarapítás és a tűz csökkentése, továbbá sok gyümölcsöt és zöldséget kell enni.

1. Több savanyút és édeset

Nyáron nagy a meleg, az emberek több hideget fogyasztanak, több vizet isznak. Mindez a nedvesség betörését okozza. A külső nedvesség megtámadja a testet, ami megakadályozza az emésztőrendszer normális működését, továbbá étvágytalanságot okoz. A hagyományos kínai egészségmegőrzési elméletek szerint a nyári nedvesség nagyon hátrányos a lépnek, a keserű étel elűzheti a hőséget a testből, ezért mindennap sok hűvös édes, vagy hideg édes ételt kell enni. A nyár a szívet érinti, és a szívnek jobb a hűvös és a savanyú savanyú Hogyan lehet elűzni a hőséget és a tüzet a testből kánikulábanennivaló, ezért nyáron sok savanyú jellegű ételt, például ananászt, görögdinnyét kell enni.

2. Energia-pótlás és tűz-elűzés

A nyári hőség nemcsak kellemetlen, hanem tüzet is okoz az emberi testben, amelynek tünetei az érzelmi ingerlékenység, szorongás, álmatlanság stb., amelyeket az orvostudományban nyári affektív zavarnak hívnak. Ezért a tűz-elűzés a nyári táplálkozás elengedhetetlen része. A nyári hőséget elűző ételek közül a keserű dinnye, a paradicsom és más hűvös jellegű zöldségek és gyümölcsök a legjobbak, ugyanakkor a tejnek is kicsit hideg jellege van, ami vízpótló, yin-tápláló, hőséget elűző hatású, ezért szintén jó a tűz elűzéséhez.

3. Friss és tiszta legyen az ételzöldségek Hogyan lehet elűzni a hőséget és a tüzet a testből kánikulában

Nyáron az emberek gyakran étvágytalanok, a lép és a gyomor gyenge, ekkor ajánlott több friss zöldséget és gyümölcsöt enni. A friss zöldségek és gyümölcsök tápanyagai általában a cellulóz és a cukor, mégpedig fele-fele arányban, így nemcsak hatásosan pótolják az emberi szervezetnek szükséges energiát és vizet, de a nem zsíros ízük miatt hosszas fogyasztás után sem unjuk meg őket. A sárgarépa, a citrom és a piros kínai spenót a legjobb választás. A szezonális vadon termő zöldségek és gyümölcsök nagyon egészségesek. De figyeljen, hogy ne egyen nyers, hideg vagy nem tiszta ennivalót, hogy elkerülje a vérhast és a hasmenést.

4. Vízpótlással őrizzük az egészségünketvízpótlás Hogyan lehet elűzni a hőséget és a tüzet a testből kánikulában

A hagyományos kínai orvoslásnak van „yin és yang”, „öt elem” és „a természet és az emberek közötti harmónia” elmélete. A tél a yint jelképezi, a nyár pedig a yangot. Nyáron a yang gyarapodik, a yin pedig gyengül, ekkor az emberi testben a yang-Energia is folyamatosan gyarapodik, és a testben felhalmozódott hideg Energia is könnyen megsemmisíthető. A kánikulás napokban az emberek könnyű munka vagy mozgás során is nagyon izzadnak, ezért szomjasak. Következésképpen kánikulában a vízpótlás az egészségmegőrzés legfontosabb része.

5. Külön figyelmeztetéssópótlás Hogyan lehet elűzni a hőséget és a tüzet a testből kánikulában

A nagy melegben dolgozóknak naponta legalább 5 liter vizet kell inni, a sópótlás pedig 15-25 gramm legyen (beleszámítva az ételekben levő t is). Gyakran kell inni enyhén s vizet, ami azt jelenti, hogy félliterenként 1 gramm az ideális mennyiség. A s tea, a s mungóbableves, a sós zöldségleves vagy a sós üdítőital is enyhítheti a hőségérzetet és a szomjúságot, ugyanakkor időben pótolhatja a sóveszteséget. A vízfogyasztás elve, hogy minden alkalommal keveset, viszont gyakran kell inni. Alkalmanként egy-két pohár a javasolt mennyiség. Ne igyunk túl gyorsan, ezzel is csökkenthetjük az izzadást és növelhetjük az étvágyat.

18670795_1901541570101550_2014208884908589065_n Hogyan lehet elűzni a hőséget és a tüzet a testből kánikulában
Forrás: Kínai Orvoslás és Terápia

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft