A hasmenés olyan betegség, amely bármikor képes megnehezíteni az életünket, de a szabadság vagy az ünnepek idején alatt különösképpen kellemetlen. Nem kell ahhoz feltétlenül elutaznunk valahová, hogy hasmenést “szerezzünk be”, elegendő lehet hozzá akár a többnapos ünnepen nem megfelelően tárolt vagy túl sok napon át fogyasztott étel is.
Az esetek többségében ilyenkor fertőzés okozta problémával állunk szemben. A baktériumok közül a Salmonella, a Shigella és az Escherichia coli, a vírusok közül pedig a rotavírusok és az adenovírusok okoznak leggyakrabban hasmenést. A paraziták csoportjából a Lamblia, a gombák közül pedig a Candida albicans tehető leginkább felelőssé a hasmenés kialakulásáért.
Elsősorban a gyerekek, az idősek és az utazók veszélyeztetettek. A hasmenés legsúlyosabb következménye a folyadék- és ásványianyag-vesztés, azaz a dehidratáció. Felnőtteknél csak ritkán találkozunk dehidratációval. Ebből a szempontból ismét a gyerekek, az idősek, valamint az anyagcserezavarban szenvedő felnőttek veszélyeztetettek. A hasmenés korlátozza a tápanyagfelvételt is, és ha túl hosszú ideig tart, alultápláltsághoz vezethet.
A hasmenés az esetek nagy többségében otthoni körülmények között is leküzdhető.
Orvosi kivizsgálás és konzultáció az alábbi esetekben szükséges:
» 3 napnál tovább (70 évnél idősebb személyek esetén egy napnál hosszabb ideig) tartó, híg állagú hasmenés;
» 3 napnál tovább tartó, lázzal kísért hasmenés (legyen az bármilyen állagú);
» véres vagy váladékos széklet;
» hosszan tartó hasfájás;
» ismétlődő hányás vagy vizelési problémák;
» súlyos betegség, pl. cukor- vagy vesebaj.
A szövődmények kockázata a páciens életkorával párhuzamosan, folyamatosan nő.
Egyéb okok és gyógymódok
Tudnunk kell, hogy hasmenést nemcsak fertőzés okozhat, hanem a következő okokból is bekövetkezhet:
» bizonyos gyógyszerek mellékhatása (antibiotikumok, vízhajtó gyógyszerek);
» ozmotikus anyagok használata (hashajtók, mesterséges édesítőszerek);
» enzimhiány (pl. a tejcukor lebontásához szükséges laktázból van kevés);
» bélmûtétek utáni állapotok;
» a bélfal nyálkahártyájának gyulladása (Crohn-betegség a vékonybél, fekélyes vastagbélgyulladás a vastagbél esetén);
» motilitási zavar, elégtelen bélmozgás (irritábilis vastagbél – IBS);
» daganatos megbetegedés vagy az onkológiai kezelés nem kívánt mellékhatása.
Az akut hasmenés gyógymódja: ágynyugalom, szigorú diéta, megfelelő mennyiségû folyadékbevitel. A recept nélkül kapható gyógyszerek közül jó szívvel ajánlható az Imodium kapszula, az Endiaron tabletta vagy a hagyományos széntabletta (Carbo activatus vagy Carbo medicinalis). Jó hatása van a Tormentan teakeveréknek is.
Az ENERGY készítményei közül elsősorban a DRAGS IMUN jön szóba, napi 3×7-10 csepp adagolásban (teába csepegtetve), de kiváló még a CYTOSAN (naponta 3×1 kapszula) vagy a CHLORELLA is (naponta 3×2 tabletta).
Az elvesztett ásványi anyagokat a FYTOMINERAL segítségével pótolhatjuk. Adagolása: naponta 2×20 csepp, egy pohár vízbe csepegtetve. Az akut hasmenés megszüntetése után rendbe kell hoznunk a bél mikroflóráját, méghozzá a PROBIOSAN segítségével (naponta 3×1 kapszula, étkezés után).
Javasolt diéta hasmenés és hányás esetén
1. nap – tea és kétszersült. A teát enyhén édesíthetjük. Naponta 2-3 liter folyadék bevitele szükséges, súlyos hasmenés és hányás esetében még több.
2. nap – ugyanaz, mint az első napon, de kiegészíthető:
» sovány marha- vagy tyúkhúsból készített erőlevessel, amit rizzsel sûríthetünk;
» rizslevessel (a rizst szét kell főzni), amit enyhén sózhatunk, és sárgarépával ízesíthetünk;
» finomra reszelt almával, banánnal;
» babapiskótával.
3. nap – ugyanaz, mint a 2. nap, valamint:
» zsírmentes rizs, fehér pékáru (kifli, zsemle);
» zsírmentes, párolt sárgarépa;
» zsírmentes krumplipüré (nem tejjel, hanem vízzel készítve).
4. nap – az eddigiekhez hozzávehetünk:
» sovány csirke-, borjú-, marhahúst és halat;
» különböző tésztaféleségeket, zsírtalan, diétás paradicsommártást, élőkultúrás joghurtot.
Javasoljuk, hogy a betegség jelentkezésétől számított 2 hétig ne fogyasszon:
» rántott ételeket és élelmiszereket;
» felvágottat, fûszeres ételeket;
» hüvelyes növényeket;
» állati eredetû zsírokat, majonézt;
» savanyú káposztát, karalábét, édes káposztát;
» csokoládét, édességeket, friss kelt tésztát.
Az utazók és a hasmenés
Aki teheti, melegebb égtájakra utazik szabadságra. A trópusok és a szubtrópusok azonban kifejezetten kockázatosnak számítanak a hasmenés kialakulása szempontjából. A legtöbb ilyen hasmenés bakteriális eredetű, de okozhatja vírus vagy parazita is. Lefolyása rendszerint nem súlyos, mégis tönkreteheti a nyaralást.
Megoldás: legyen nálunk elegendő mikrobaellenes gyógyszer, tartsuk meg a megelőzés alapvető szabályait a helyszínen.
Megelőzés
A következő étrendi és életmódbeli szabályokról van szó:
» igyunk palackozott vizet, azzal mossunk fogat, illetve azzal mossuk a gyümölcsöket;
» ne kérjünk jeget az italokba;
» olyan gyümölcsöt együnk, amely hámozható;
» ne fogyasszunk nyers zöldséget;
» ne együnk fagylaltot és nyers ételeket;
» vigyázzunk a halakkal és a tenger egyéb gyümölcseivel;
» utcai árustól ne vásároljunk élelmiszert;
» kerüljük az ismeretlen felszíni vizeket (mosás, fürdés);
» figyeljünk arra, hol fürdünk a tengernél; ne azt a partot válasszuk, amelyhez közel van a csatornarendszer;
» ne feküdjünk a csupasz homokra;
» ügyeljünk bőrünk és körmeink ápolására, higiéniájára;
» kerüljük a szabadon mozgó állatokkal való érintkezést.
A hat legfontosabb tudnivaló – röviden: üzlet, eredeti, kinyitni, meghámozni, lemosni, megfőzni
Dr Jiri Hanzel cikke
Online katalógus:
http://www.energy.sk/hu/menu_x7091x.asp