Barion Pixel

A demenciák ötödéért a légszennyezés a felelős

A magas PM2.5 légszennyezettségű lakókörnyezet átlagosan 81 százalékkal növeli a kognitív hanyatlás rizikóját – derül ki egy friss kutatásból.

A legújabb eredmények alapján a mikroméretű szállópor-szennyezés jelentősen növeli az Alzheimer-kór és egyéb típusú demenciák kockázatát. Mindez megerősíti azt a korábbi feltételezést, ami szerint kapcsolat mutatható ki a légszennyezettség és a szellemi hanyatlás között.A néhány mikrométeres szennyezők jelentősen károsíthatják az egészséget

A kisméretű szennyező partikulumok egészségkárosító hatása ismert. A 2,5 mikrométeresnél kisebb átmérőjű részecskék (PM2.5), amik belégzést követően képesek mélyen a tüdőbe hatolni, többek között a légzésfunkció romlásához, az asztma és a szívroham gyakoriságának növekedéséhez vezethetnek. Az utóbbi években a légszennyező részecskék és a kognitív hanyatlás közötti kapcsolat boncolgatása több kutatás tárgyát képezte.

A legfrissebb eredmények elgondolkodtatók: amennyiben a levegőben található 2,5 mikrométeresnél kisebb átmérőjű szennyező partikulumok koncentrációja magas, az akár 90 százalékkal is megnövelheti a nőknél a demencia rizikóját, összehasonlítva azoknak a nőknek a demencia-rizikójával, akik alacsony PM2.5-tel jellemezhető környezetben élnek.

279514 A demenciák ötödéért a légszennyezés a felelősA Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói szerint, amennyiben az általuk tapasztaltak egy reprezentatív mintavétel eredményeit mutatják, akkor

populáció-szinten minden ötödik demenciáért a légszennyezettség felelhet.

92 százalékkal is nőhet az Alzheimer-kór rizikója

A Woman’s Health Initiative Memory Study (WHIMS) részeként az Amerikai Egyesült Államok 48 tagállamából 3647 nő kognitív képességeinek az alakulását követték nyomon, évenként végzett felmérésekkel. A nők a vizsgálat kezdetén demenciában nem szenvedtek, az életkoruk 65 és 79 év közötti volt. A tartózkodási helyükre jellemző légszennyezettséget leíró PM2.5-értékeket tekintve alacsony vagy magas (legalább 35 mikrogramm PM2.5 légköbméterenként) légszennyezettségű környezetben élők közé sorolták be a nőket.

Kiderült, hogy a magas PM2.5 légszennyezettségű lakókörnyezet átlagosan 81 százalékkal növelte a kognitív hanyatlás rizikóját, valamint 92 százalékkal lett magasabb az Alzheimer-kór és egyéb demenciák kialakulásának a rizikója.

A környezetszennyezés kölcsönhathat a demenciára hajlamosító génekkel

Kiderült, hogy a környezetszennyezés demencia-rizikót fokozó hatása azoknál a nőknél volt a leginkább kifejezett, akik az apolipoprotein E (ApoE) 4-es, génvariánsával rendelkeznek, amelyik génvariáns az Alzheimer-kór kialakulásának fokozott rizikójával társítható. Különböző génvariánsú, légköri szennyezésnek kitett egereken végzett kísérletek a humán vizsgálatok eredményeit megerősítették.

Mindez valószínűsíti azt, hogy a környezet mikroméretű porszennyezésének (PM2.5) a neurodegeneratív hatása interakcióban lehet az Alzheimer-kór és a patológiás kognitív hanyatlás egyik legfontosabb genetikai rizikófaktorával, az ApoE 4-es génvariánsával.

Forrás: PharmOnline

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft