Barion Pixel

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

Tápanyaghiány

Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány.

A fák és növények alultápláltsága házi kertben is előfordul. Tünetei a rövid hajtások, a kisméretű levelek, a gyenge virág– és termésberakódás. A legtöbb tápanyag hiánytünet általában nem a hiányzó, hanem a túlsúlyban lévő tápelemeknek köszönhető, s az egyoldalú műtrágyázás következtében alakul ki. Ez annak a tévhitnek tudható be, hogy sokan összekeverik egymással a teljes körű tápanyagellátás és a szervestrágyázás fogalmát. Sokan azt hiszik, hogy a gyepnek alkalmas műtrágyák vagy a keserűsó a fák tápanyagigényét is kielégíti. Ez azonban tévedés, hiszen ezek közül egyik sem tartalmazza az összes szükséges tápelemet. A gyümölcstermő növényeknek káliumtúlsúlyos, kiegyenlített, minden makro- és mikroelemet tartalmazó tápanyagellátásra van szükségük. A vas vagy a mangán kijuttatása ugyanolyan fontos, mint a káliumé, csakhogy ez utóbbit sokkal nagyobb mennyiségben veszik fel a növények. A növekedés a hiányzó elem következtében leáll, és a többi, túlsúlyban lévő tápelemet a növény már nem tudja hasznosítani. A felesleges tápanyagok azután a talajvízbe mosódnak és szennyezik környezetünket. Sokszor a meszes vagy túl savanyú talajok az okai a hiánytüneteknek, mivel a kedvezőtlen pH-érték akadályozza az egyes elemek felvételét.

A jellegzetes hiánytünetek:

Vashiány

Először a hajtáscsúcs fiatal levelei, majd később az idősebbek is megsárgulnak, a levélerek általában zöldek maradnak. Ha a hiány sokáig tart, akkor a levelek a szélükön száradni kezdenek. Ez az úgynevezett vasklorózis a klorofilképződéshez elengedhetetlen, vízben oldható vas hiányát jelzi. Ilyen típusú klorózis többnyire meszes talajokon lép fel, mivel a mész gátolja a talajban kötött vas felszabadulását. Az is okozhat hiánytünetet, ha a talaj sok építési törmeléket tartalmaz. A gyógymód a talaj pH-értékének csökkentése fiziológiai műtrágyákkal, s a talajállapot néhány éven belül harmonizálódik. Ha a helyzet súlyossága azt kívánja, használhatunk vastartalmú lombtrágyákat.

Mangánhiány

A levelek a vashiányhoz hasonlóan klorotikusan elsárgulnak. Az erek és környékük azonban rendszertelen foltokban sötétzöldek maradnak. Ez a hiánytünet erősen meszes talajokon és az egyoldalú tápanyag-utánpótlás következtében alakul ki. Laza talajokból erős esőzések is kimoshatják a mangánt. A talaj pH-értékének csökkentésével, illetve mangántartalmú műtrágyák használatával a hiány kiküszöbölhető.

Magnéziumhiány

Tünetei először júliusban jelennek meg a hosszabb hajtások alapi részén, az idősebb leveleken. A levélerek között sárga foltok keletkeznek, amelyek viszonylag gyorsan elhalnak. A beteg levelek idő előtt lehullnak. A magnéziumhiány savanyú talajokon erősebben jelentkezik; azonban a legfőbb ok az erősen káliumtúlsúlyos, egyoldalú, magnéziumot nem tartalmazó műtrágyák adagolása. Magnéziumot tartalmazó trágyák használatával a tünetek gyorsan megszüntethetők. Hosszú és rövidtávon egyaránt a magnéziumtartalmú műtrágyák kijuttatása a legjobb megoldás.

Káliumhiány

A tünetek először az idősebb leveleken jelennek meg. A levélszélek megbarnulnak és elszáradnak, kanalasodnak és a fán maradnak. Káliumhiány legtöbbször mészben szegény, kötött talajokon fordul elő, ahol a kálium a talajban erősen kötött állapotban van. Ilyen talajokon a nagyobb károk elkerülésének érdekében mésztrágyázásra van szükség.

tapanyaghiany Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

A konyhakerti növényeink állapotát is jelentősen tudja befolyásolni, ha hiány illetve többlet van valamelyik összetevőből. A túladagolás éppúgy gondot okoz, mint a hiány.

A tápanyaghiánynak jellegzetes tünetei vannak, a növények a levelek változásával, színük, formájuk deformálódás, pöndörödés, fakulás, lilulás stb. esetben jelzik nekünk, hogy valami hiányzik a talajból.

A tápanyaghiány kialakulásának oka kissé összetett, sok tényezős változó folyamat.

Tápanyaghiány jelei a paradicsomnál:

bor_1 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van cink Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
foszfor Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van magnezium Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
kalium Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van ken Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
kalcium Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van klor Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
mangan Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van molibden Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
nitrogen Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van vas Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
rez Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

Tápanyaghiány jelei a kukoricánál:

Egészséges levél:
egeszseges_level Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
Betegség vagy bakteriális fertőzés:
betegseg_bakterialis Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
Nitrogén hiány:
nitrogen_hiany Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
Foszfor hiány:
foszfor_hiany Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
Kálium hiány:
kalium_hiany Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
Magnézium hiány:
magnezium_hiany Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
Mechanikus vagy egyéb sérülés:
mechanikus_vagy_egyeb_serules Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
Szárazság okozta pöndörödés:
szarazsag_okozta_pondorodes Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

Tápanyaghiány tünetei képekben:

Bórhiány:A bór az egyik legfontosabb mikroelem. Alapvető szerepe van a virágzás ill. a sejtosztódás folyamatában. Hiányában a hajtások növekedése leáll, a tenyészőcsúcsok elhalnak. Hiányában rossz kötődés, deformált levelek és gyakran a virágok elszáradása jelentkezik.
A repce, napraforgó, cukorrépa, szőlő és a burgonya különösen bórigényes kultúrák. Talajvizsgálattal általában jól meghatározható.
 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

 

Cinkhiány: A cink a magképződésben, gyökérnövekedésben és a betegségekkel szembeni ellenállóságban játszik fontos szerepet. Hiánya gyakran előfordul magas pH értékű, homokos és agyagos talajokon,vagy azokon a termőhelyeken, ahol nagy mennyiségű Mg, K vagy Ca van a talajban. Nagyadagú foszfor-trágyázás cinkhiányt okozhat.
_10 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
_10_11 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

 

Foszforhiány: A foszforhiány klasszikus tünete a vörös vagy bíborszínű (antociános) elszíneződés az idősebb (alsóbb) leveleken. Vékony levelek, lassú, satnya növekedés. A virágzás, megtermékenyülés gyenge, a szemtermés csökken. A gyökerek fejletlenek, a bokrosodás mérsékelt.
foszfor_2 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
foszfor_4 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

 

Kálciumhiány: Az életfolyamatok szabályozója, egyes anyagok alkotója. A sejtfalképződésben is jelentős szerepe van, ezért több növénynél, főleg gyümölcs és zöldségféléknél minőséget is meghatározó elem. A hiányt jellemzően kiváltó közvetett okok közül tehát az egyik, hogy az idős levelek általában felhalmozzák, megkötik a kalciumot, és a fiatal, gyorsan növekedő részek nem kapnak eleget.
calcium_2 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
calcium_9 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

 

Káliumhiány: Sok növény nagyobb mennyiséget igényel káliumból, mint nitrogénból vagy foszforból, fő funkcióit a vízháztartás szabályozásában, a stressztűrés fokozásában és a szárszilárdság kialakításában tölti be. A megfelelő káliumellátás a
hatékony nitrogén hasznosulás elengedhetetlen feltétele. Hiánytünet: Tipikus tünete a levélcsúcsok és levélszélek sárgulása majd elhalása, mely az idősebb leveleken kezdődik. Növekszik a növények aszállyal szembeni érzékenysége, a megdőlésre való hajlam illetve a kórokozókkal
szembeni fogékonyság.
kalium_3 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
kalium_5 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

 

Kénhiány: A kén több esszenciális növényi fehérje nélkülözhetetlen alkotóeleme, ezért a fehérjenövények, az étkezési búza és az olajos magvak esetében különösen fontos. Hiánya gyakran előfordul homoktalajon, alacsony szervesanyag-tartalom mellett, ill. nagy mennyiségű téli csapadék esetén.
ken_2 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
ken_4 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

 

Magnéziumhiány: A magnézium a klorofill alkotóelemeként nélkülözhetetlen a fotoszintézishez. Több növényi enzim aktiválásáért felelős, mint bármely más tápelem. A talajvizsgálattal történő meghatározás általában elegendő, bár oda kell figyelni, hogy a túlzottan sok , Ca vagy Na elfedheti a felvehető Mg mennyiségét.
magnezium_2 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
magnezium_4 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

 

Mangánhiány: Ez a mikroelem az enzimek aktiválásában, a nitrogén hasznosításban és az energiaforgalomban tölt be fontos szerepet. A mangánhiány kimutatására a levélanalízis a legmegbízhatóbb módszer. Hiánya gyakran fordul elő laza talajokon, levegős magágy esetén, nagy szervesanyag-tartalmú talajokon és magas pH értékek esetén.
mangan_2 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
mangan_4 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

 

Nitrogényhiány: A fejlődés valamennyi szakaszában szükséges nitrogen_1 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
nitrogen_2 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van nitrogen_3 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

 

Rézhiány: Vannak természettől fogva rézszegény talajok (pl. savanyú homok), illetve a talaj magas humusztartalma (pl. a láptalajok esetében) is erősen megköti a rézionokat. Nagy adagú foszfor-, nitrogén- és káliumtrágyázás is relatív rézhiányt eredményez. Szárazabb években a növények a korai fejlődési szakaszokban érzékenyek a rézhiányra. A rézhiányt gyakran nehéz azonosítani, mivel a tünetek nem olyan határozottak, mint más elemek esetében. A növekedés- vagy terméscsökkenést nehezen vagy egyáltalán nem lehet felismerni. Tipikus tünetek a fonnyadás, a besodródás, a fiatalabb levelek elhalása. Általánosan elmondható, hogy a rézhiány először a fiatal, aktív anyagcseréjű leveleken és szerveken jelentkezik.
rez_2 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

 

Vashiány:
vas_1 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van vas_2 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
vas_3 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van vas_4 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van
vas_5 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van vas_6 Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

A tápanyagáramlás:
Sárgul a növényünk, de mitől?

Ábrán az „A” -val jelölt növény: Bizonyos tápanyagok „mozognak”, míg más elemek „mozdulatlanul” vannak jelen. A nitrogén például mobil, azaz mozog a növény szövetein belül. Ha nem tud a talajból felvenni kellő mennyiségű nitrogént a növény, akkor az alsó levelekből vonja ki és szállítja a csúcsra, hogy az új hajtások ki tudjanak fejlődni. Ezzel szemben a kalcium nem mozog, így amelyik fejlettségi stádiumban kapta a növény a kalciumot, oda beépül, de a termésbe, a csúcshajtásokba, a virágokhoz már nem jut kalciumhiány esetén.

Mobil tápanyag a magnézium is, így hiánya esetén az alsó levelekből vonja ki a növény ugyan úgy, mint a nitrogénnél.

Ábrán a  „B”-vel jelölt növény: Ha a felső levelek sápadtak, akkor nem nitrogén, vagy magnézium hiány az oka a sárgulásnak. Ebben az esetben, egy „nem mozgó” tápanyag hiányzik, ami lehet:

Kalcium hiány, mert a kalcium is mozdulatlan, esetleg vas, mert a vas mozog ugyan, de lassan.

tapanyag_aramlas Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van

 


Tápanyag

Hatása

Hiánytünetek

Forrás
Nitrogén A fejlődés valamennyi szakaszában szükséges A levelek sárgulnak, a növények satnyulnak. Vérliszt, komposztált baromfitrágya, vetésforgóban pillangósok utáni ültetés, juh és kecsketrágya, csalántrágyalé. A túladagolás perzselést okozhat, erőteljes növekedést, túl sok levélképződést, virágzás elmaradását, ellenálló képesség csökkenését okozhatja. (vérlisztet horgászboltokban lehet kapni, csontlisztet kisállatboltokban)
Foszfor Erősíti szárakat, erősíti, ellenállóvá teszi a növényt a betegséges és kártevőkkel szemben, serkenti a virág és gyümölcsképződést. A növény vöröses vagy lilás-barnás levélszíneződése, rossz gyökérfejlődés, csekély terméshozam. A túladagolás következtében azonban a vasat, rezet nem képes felvenni a növény, növekedési rendellenesség lép fel.  Csontliszt,háziszárnyasok trágyája
Kálium A szövetek tartósságát biztosítja, a gyökér és gumóképződést serkenti. Anyagcsere, cukor és keményítőképzés, fotoszintézisnél van nagy szerepe. Hozzájárul a hideg tűrés erősítéséhez.  Az alsó levelek foltos, tarka vagy fodros, fejletlen gyökerek, gyenge szárszövet. A levelek szélükön barnulnak, végül elszáradnak. Túladagolásával növekedési zavar lép fel.  Fahamu, baromfi- marha- és disznótrágya
Magnézium Klorofil képződés, foszfor oldódás a talajban Levélerek mentén világosabb foltok jelennek meg.  Kálisó (keserűsó)

Forrás: Gazigazító.hu

Képzeljük el, ha azok a növények, amiket megeszünk tápanyaghiányosak, azok az állatok, melyek a táplálkozásunkat szolgálják, és a tápanyaghiányos növényekkel etetünk, akkor nálunk miért ne jelentene gondot a tápanyaghiány. Ezért van kiemelkedő szerepe a mindennapi életünkben az Energy Fytomineral nevű készítményének, a naponta történő rendszeres fogyasztásának. Nem véletlen, hogy sok a születési, növekedési rendellenesség, nem véletlen a működési zavar, az autoimmun betegség, az időskori működési rendellenesség.

Németh Imre klubvezető

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft