Barion Pixel

Nyiroködéma

Nyiroködéma alatt a nyirokkeringési zavar következtében kialakult lokális vizenyőt, duzzanatot értjük. Mindig egy-egy testrészre korlátozódik, soha nem érinti egyidejűleg az egész testet. Leggyakrabban az alsó vagy felső végtagokra korlátozódik. Lehet veleszületett, kialakulhat valamilyen betegség vagy éppen műtét következtében. A nyiroködémás duzzanat időnként el-, illetve feltűnhet. Általában napközben súlyosbodik, mivel az ülés, illetve állás nehezíti a folyadékok felszívódását a végtagokból.

Mi okozza a nyiroködémát?

A nyiroködéma lehet elsődleges vagy másodlagos. Az elsődleges formát génhiba okozza. Kortól függetlenül előfordulhat, de legtöbbször csecsemőkorban kezdődik. Másodlagos nyiroködémát a nyirokrendszer baleset vagy műtét során történő sérülése okozza. Sokkal gyakoribb mint az elsődleges nyiroködéma.

A kialakult nyiroködémára sajnos nem létezik gyógymód, csak menedzselhető. Megfelelő, rendszeres kezeléssel a kondíció életminőségre gyakorolt hatása minimalizálható. Ha megfelelően bánik vele, teljes, problémamentes életet élhet.

Kiket érint a nyiroködéma?

A nőket jelentősen gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Magyarországon a legutolsó becslés szerint 800 ezer érintettel számolt. Egyesek szerint ez alulbecsült adat, mert rengeteg vénás keringési zavarban vagy ízületi kopásban szenvedő beteg él, akinek mindennapjait megkeseríti a nyirokkeringés zavara által kiváltott kéz- és lábdagadás. Ezek közül a betegek közül számos ember ok nélkül marad kezelés nélkül.

Hogyan kezelhető a nyiroködéma?

A nyiroködéma enyhe formája hatékonyan kezelhető rendszeres testmozgás és nyirokmasszázs segítségével. Amennyiben a nyiroködémában szenvedő beteg számára a testmozgás nem vagy limitáltan lehetséges, gyakoribb nyirokmasszázs kezelésre van szükség.

A nyirokmasszázs speciális masszázst jelent, mely a felgyülemlett folyadék mozgatására irányul. A cél a végtagokból a törzs felé mozgatni a folyadékot. A kézi nyirokmasszázs masszőr specialistát igényel és kevésbé hatékony, mint a gépi nyirokmasszázs.

6x_lymphodema Nyiroködéma

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft