Barion Pixel

A cukorbetegség és az Energy készítményei

A cukorbetegség (diabetes mellitus) súlyos anyagcserezavar, amit
elégtelen inzulinkiválasztás, csökkent inzulintevékenység, illetve inzulinrezisztencia által okozott cukormetabolizmus-zavarral kísért krónikusan magas vércukorszint (hiperglikémia) jellemez. A hiperglikémia következtében a glükóz csak nehezen képes bejutni a szervezet sejtjeibe.

Előfordulása
A cukorbetegség a kóros elhízással együtt a világ leggyakoribb betegségei közé tartozik. A diabéteszes betegek száma napjainkban megközelítőleg 190 millió, és egyes szakemberek feltételezései szerint ez a szám 2017-re 320 millióra emelkedik.

A betegséget előidéző okok szerinti felosztás
Az I. típusú DM autoimmun betegség, amely a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek immunológiai hatásra végbemenő szerkezeti megváltozása (destrukciója) következtében alakul ki, és amelynek során a szervezetben megszűnik az inzulintermelés. Általában gyermek- és fiatal felnőttkorban alakul ki.

A II. típusú DM kialakulásának oka az inzulintermelés csökkenése és a sejtreceptorok inzulinnal szembeni rezisztenciája, miközben mindkét mechanizmus jelen van a szervezetben. Időskori cukorbetegségnek is nevezik.
A két különböző típusú cukorbetegség az állapot súlyosságában különbözik.cukorbetegseg1-tunete A cukorbetegség és az Energy készítményei

Az I. és II. típusú DM kialakulásának okai
Az I. típusú DM kialakulásának leggyakoribb okai:
1. külső környezet tényezői: a tehéntejben található fehérjék valószínűsíthető hatása
2. genetikai okok
3. vírusfertőzések következményeként: gyakran jelentkezik
gyermekeknél kanyaró és bárányhimlő után

A II. típusú DM kialakulásának leggyakoribb okai:
1. genetikai hatások – mások, mint az I. típusú DM-nél 2. kóros elhízás
3. mozgáshiány
4. dohányzás
5. stressz

Azokat a kockázati tényezőket, amelyek gyakran együttesen fejtik ki hatásukat, és idejekorán érelmeszesedéshez, esetleg II. típusú DM-hez vezetnek, összefoglaló néven metabolikus szindrómának nevezzük. Ez súlyos gyulladásra hajlamosító, véralvadást növelő (prokoagulációs) és artériaszklerózist okozó (proaterogén) állapot. Elégtelen zsíranyagcserét (zsírmetabolizmust), megnövekedett húgysavszintet, hasi (abdominális) elhízást, magas vérnyomást és magas vércukorszintet (hiperglikémiát) okoz.

cukorbetegseg-tunete-300x225 A cukorbetegség és az Energy készítményeiTünetek
A cukorbetegség tünetei: szomjúság, gyakori vizelés (polyuria), túlzott szomjúságérzet (polydipsia), valamint ezzel összefüggő fokozott fáradékonyság. Olykor étvágytalanság és súlycsökkenés is jelentkezhet. Vannak esetek, főleg a betegség kialakulásának kezdeti szakaszában, amikor a tünetek nem jelentősek, és a beteg ezért nem is tartja azokat komoly tüneteknek, és nem vesz róluk tudomást. Emiatt valószínűleg sok II. típusú cukorbetegségben szenvedő személy nem is tud a betegségéről, nem diagnosztizálták nála a bajt, ezért nem is kezelik, így a betegség szabadon „fejlődhet”. Ilyen esetekben a diagnózist rendszerint már csak a súlyosabb szövődmények (pl. infarktus) megjelenésekor állítják fel.

Diagnosztika
A cukorbetegség diagnózisa akkor jön szóba, ha a cukorszint, azaz a glikémia egyenlő 11,1 mmol/l értékkel vagy magasabb annál (éhgyomorra, esetleg étkezés után) egy vizsgálat során. Amennyiben a glikémia többszöri vizsgálat után is 5,6-6,99 közötti értékeket mutat éhgyomorra, akkor érdemes elvégezni a keményítő terhelési tesztet.

A cukorbetegség szövődményei (komplikációk)

A) akut szövődmények
» hipoglikémia, azaz csökkent glükózkoncentráció a vérben (3,6 mmol/l-nél alacsonyabb). Ez az inzulinos kezelés egyik leggyakoribb szövődménye, amely különböző szintű tudatzavart vagy akár kómát is okozhat.
» hiperglikémia, azaz magas vércukorszint, amit a szervezet folyadékvesztése (dehidratációja), különböző fokú sav–bázis egyensúlyzavar és különböző szintű tudatzavar vagy akár kómás állapot is kísérhet.

B) krónikus szövődmények
cukorbetegseg2-tunete A cukorbetegség és az Energy készítményei» az érrendszer és az idegrendszer, valamint az érintett szervek (szív, vese, szem, láb) károsodása miatt leggyakrabban kialakuló szövődmények, például magas vérnyomás, akut infarktus, agyvérzés, diabéteszes láb
» szemproblémák, például retinopátia: különböző fokú retinakárosodás, vakság veszélye
» vesebetegség (diabéteszes nefropátia): a vese kisereinek károsodása, amely akár veseelégtelenséget is okozhat
» diabéteszes neuropátia – az agyon és a gerincvelőn kívüli idegrostoknak a perifériás idegek elégtelen tevékenységével kísért
károsodása, amely jelentős mértékben hozzájárul az ún. diabéteszes láb kialakulásához. Ez utóbbi a láb mélyen elhelyezkedő
szöveteinek károsodását jelenti, amely akár a sérült terület amputálásához is vezethet.
» szív-érrendszeri szövődmények (kardiovaszkuláris komplikáció) – magas vérnyomás, infarktus, agyvérzés. Ezek a legsúlyosabb,
életveszélyes komplikációk.

Hagyományos gyógymód
A) gyógyszermentes kezelés
A gyógyszermentes kezelés elválaszthatatlan része minden cukorbeteg, azaz az I. típusú cukorbetegségben szenvedők terápiájának is. Helyes életmóddal kapcsolatos intézkedéseket foglal magába, így a megfelelő testmozgás ( zikai aktivitás) kiválasztását, a dohányzás kerülését, továbbá diétás étrend összeállítását, amit személyre szabva, az életkor és a munkavégzés figyelembevételével kell meghatározni. Szükség esetén mindez kiegészítendő a megfelelő gyógyszeres kezelés kiválasztásával.

b) gyógyszeres kezelés
I. típusú dM: – inzulinterápia, a cukorbetegség kezelését szakemberre (diabetológusra) kell bízni
II. típusú dM: – különböző hatékonyságú szájon át szedett (perorális) antidiabetikumok (PAD):
1. olyan gyógyszerek, amelyek növelik a szövetek inzulinnal szembeni érzékenységét – biguanidok (metformin), glitazonok 2. olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák az inzulin kiválasztását (szekrécióját), vagyis javítják az inzulin felszabadulását a
hasnyálmirigy béta-sejtjeiből (sulfonylurea derivátumok, pl. glimepirid)
3. inkretinek (hormonjellegű anyagok, amelyeknek nagy jövőjük van a II. típusú DM gyógyításában): a test saját anyagai, amelyek
szabályozzák a hasnyálmirigy működését.

A cukorbetegség és az Energy által kínált gyógynövények, étrend-kiegészítők

Az Energy készítményei hathatós kiegészítői a cukorbetegség hagyományos gyógymódjának. Elsősorban azzal segítenek, hogy harmonizálják a szervezet működését, előnyösen hatnak a test ásványianyag-gazdálkodására, és jótékonyan befolyásolják a redoxi (oxidációs-redukciós) folyamatokat, amelyek károsítják az érfalakat, és a fent említett súlyos szövődményekhez vezetnek.

Főbb készítmények
gynex A cukorbetegség és az Energy készítményeiGynex: gyógynövény-koncentrátum, amely kiegyensúlyozottan hat a hormonrendszerre, és jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy, a gyomor, valamint az emésztőrendszer további szerveinek működését, egyaránt figyelembe véve azok metabolikus és hormonális aktivitását. Ezenkívül csökkenti az édesség utáni vágyat.
Adagolása: naponta 3×5 csepp.

Barley Juice: jelentős vitamin- és ásványianyag-, valamint enzimforrás, kiemelkedő antioxidáns és gyulladásellenes hatásokkal. Mindemellett bizonyítottan csökkenti a CRP szintet (C-reaktív protein – gyulladást jelző marker). Segítségével megelőzhető a vérrögök kialakulása. Adagolása: naponta 3×1 kiskanál por 2 dl vízben, ha lehetséges, 20 perccel étkezés előtt.

energy_fitomineral-300x300 A cukorbetegség és az Energy készítményeiFytomineral: olyan ásványi anyagok és nyomelemek koncentrált kolloid oldata, amelyek nélkülözhetetlenek a sejteken belül zajló megfelelő biokémiai folyamatokhoz. A cukoranyagcserét illetően elsősorban a krómnak, a vanádiumnak és a cinknek van nagy szerepe. Adagolása: napi 30 csepp, reggeli előtt egyszerre vagy több részletben a nap folyamán.

Kiegészítő készítmények
Probiosan: kétfajta probiotikus baktériumot, prebiotikus inulint és Chlorella édesvízi algát tartalmazó készítmény, amely segíti az emésztést, jótékonyan befolyásolja a bélnyálkahártyák működését, valamint a belek immunfunkcióját.
Adagolása: naponta 2×1 kapszula.

vitamarin-1-e1501069132502-300x280 A cukorbetegség és az Energy készítményeiVitamarin: az Engraulis japonicus nevű tengeri halból nyert olaj, amely az ómega-3 telítetlen zsírsavak egyik leggazdagabb forrása. Ezek a zsírsavak stabilizálják az érfalakat, stimulálják az immunrendszert, jótékonyan hatnak a sejtmembránokra, sőt még a génexpressziót is képesek befolyásolni. Hozzájárul a cukorbetegség szövődményeinek megelőzéséhez.
Adagolása: naponta 3×2 kapszula.

Flavocel: antioxidánsként hat, és segít megelőzni a vérrögök kialakulását. Óvja az érfalakat, ezzel megakadályozza a cukorbetegség legsúlyosabb szövődményeinek megjelenését.
Adagolása: naponta 2×1 tabletta.

Energy Magyarország

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft