Barion Pixel

De nehéz az iskolatáska!

Hogyan könnyíthetünk rajta?
Emlékszünk arra a különleges napra, első iskolai napunkra. Az óvoda után izgatottan, kicsit félve
vártuk a kalandot, az iskolai élet kezdetét. Ma sincs ez másképp az iskolába induló gyerekeknél.
Szülők számára a szeptember elseje megható pillanat, amikor gyermekünk elsős lesz. Készülnek
a fényképek, a videofelvételeken mindenki mosolyog. Egy új korszak kezdete a családok életében

Mi kell ahhoz, hogy ebben az időszakban továbbra is jókedvűek és sikeresek maradjunk?
Új szokások kialakítása hosszú távon hasznos befektetés. Egy jól kialakított ritmus, ami a hétköznapi
kapkodásban és a teendők sokaságában segít eligazodni, kapaszkodót nyújthat gyermeknek, felnőttnek egyaránt.

HANGOLJUK ÁT A NAPI RITMUST

A  nyári szünetben megszokott lazaság, a sokféle érdekes program a korábbi napi ritmust is áthangolta. Igyekezzünk
az iskolakezdés előtti utolsó hétre visszaállítani a felborult napirendet. A kisiskolásnak kezdettől fogva biztosítsunk
elegendő időt a pihenésre, regenerálódásra. Nyugodt és pihentető alvás nélkül az iskolában is nehezebb helyt állnia.
Iskolába kerülve a gyerekek új szabályokat, szokásokat, rendszert tanulnak. Ez a változás arra is kihasználható,
hogy az iskolához kapcsolódva otthon ugyancsak új szokásokat alakítsunk ki. Hasznos, ha megtanítjuk gyermekünknek feladatainak áttekintését, megoldását. Érdemes erre eleinte időt szánnunk, mert akkor tudja ezt később önállóan megtenni, ha megtanulja, mi is a dolga.

IGAZODÁS A VÁLTOZÁSOKHOZ

Enikő-cikkéhez De nehéz az iskolatáska!Ez fokozatosan az ő feladata lesz majd, később már csak egy kis megerősítésre lesz szüksége. A felelősség vállalásának megtanítása, támogatása már ebben az életkorban is fontos szerepet kap, és építgethető. Fontos, hogy a gyerek tudja: mindig számíthat ránk. Kérdezhet, segítséget kap. Sokszor azonban nem szükséges kész megoldásokkal előállnunk, hanem egy kis rávezetés is elég ahhoz, hogy csemeténk képes legyen egyedül megoldani a problémáit.
Segítség lehet, ha a feladatokat egyszerűbb, esetleg rajzos táblázatba foglaljuk – hiszen gyermekünk még nem tud olvasni –, így nyomon követheti a napokat, a napokhoz rendelt állandó programokat (például csütörtökön mindig a nagyi jön értem), illetve a változásokat.Fontos, hogy gyermekünk is értesüljön ezekről a programokról, esetleges változásokról, amelyekhez igazodni tud. Ezáltal ő is érzi, hogy részese a dolgoknak, így azok nem csak megtörténnek vele, és nem sodródik. Segítjük ily módon a tájékozódását az időben, hogy megismerje, megtapasztalja annak ciklikusságát, változásait.

„TEGYÉL RENDET A TÁSKÁDBAN!” DE HOGYAN?Enikő-cikkéhez1 De nehéz az iskolatáska!

Akár csak hét végén hozza haza a felszerelése nagy részét, akár mindennap hazakerül a táskája, fontos, hogy nap
mint nap időt fordítsunk holmijainak a közös átnézésére, együtt rendezgessük, tegyük rendbe a tolltartót, táskát.
Ez több szempontból is lényeges. Egyrészt segítséget ad gyermekünknek abban, hogy mit is kell ilyenkor tenni,
lépésről lépésre. Egy elsős-másodikos gyerek számára a „tegyél rendet a táskádban!” felszólítás nem megoldható
feladat, még túl nagy falat. Sokszor és együtt kell megtennünk ezt lépésről lépésre: kivenni a táskából azt, ami felesleges, kidobni a szemetet, helyére tenni, ami majd kell, visszatenni, kihegyezni a ceruzákat, bekészíteni a következő napi holmit, a tornafelszerelést stb. Ahhoz, hogy eleinte ellenőrzéssel, majd már önállóan is fel tudjon készülni gyermekünk a következő napra, ezt következetesen csináljuk végig. Ami fontos: együtt tegyük! Célunk az, hogy a fenti feladatokat gyermekünk mielőbb képes legyen önállóan végrehajtani.

Fontos napindító a reggeli. Ideális esetben közösen reggelizik a család. De szép is lenne! A  való életben ez ritkán valósítható meg egy átlagos hétköznapon. Elengedhetetlen azonban, hogy gyermekünk reggelizzen. (Esetleg közben mi is bekaphatunk egy-egy falatot.) Az első órákat a tízórai szünetig korgó gyomorral végigülni – nem könnyű a gyerek számára. Rontja a koncentrációját, az általános állapotát, hosszú távon az egészségére is káros hatású.

EGYEDÜL NEM MEGY?

Gondoljuk át, hogy gyermekünk tud-e egyedül kezet mosni, WC-t, illetve mosdót használni? Az iskolában nem kap
annyi segítséget, mint az oviban, és az életnek ezek a mozzanatai bizony önállóságot igényelnek. Beszélgessünk
minderről otthon, tudatosítsuk ismét a fontosságát. Aprónak tűnő dolgok, ám ha odafigyelünk rájuk, akkor sok gondot, fertőzést, betegséget védhetünk ki. Tud-e gyermekünk egyedül öltözni? Be tudja-e egyedül gombolni, cipzárazni, tépőzárazni a ruháit? Be tudja-e kötnia cipőjét? Megtanult-e bánni az evőeszközökkel?

MINÉL TÖBB MOZGÁS!

Az iskolában sok apró feladat adódik. Szemünk fényének ki-be kell kapcsolgatnia a táskáját, tolltartóját, kinyitnia
az uzsonnás dobozát, rátekerni a kulacsa kupakját, átöltözni testnevelés órára, átváltani a cipőjét… Rengeteg apróságról van szó, ezekkel azonban önállóan kell majd szembenéznie. Ügyesen meg is tanulja előbb-utóbb, de nagy előny, ha ezeket a feladatokat otthon is gyakorolgatjuk vele. Szűrővizsgálatokra, ha azok nyáron bármely ok miatt elmaradtak, még elvihetjük gyermekünket. A látás- és hallásvizsgálattal sok későbbi gondot, tanulási, beilleszkedési nehézséget előzhetünk meg. Ne felejtkezzünk el minél több mozgás biztosításáról, lehetőleg a szabad levegőn.Enikő-cikkéhez2 De nehéz az iskolatáska! Figyeljünk oda arra, hogy az iskolapadban töltött órák után gyermekünknek mindig legyen lehetősége kötetlen játékra, mozgásra. A  testmozgás következtében aktívabbá válik a gondolkodás, a légzés, a keringés, erősebb lesz az immunrendszer, segítve a szervezetet például a betegségek megelőzésében,leküzdésében.

TÁMOGATÁS ENERGY TERMÉKEKKEL

Az iskolai közösségbe való bekerüléssel a gyermek az eddiginél nagyobb fizikai és lelki terhelésnek is ki van téve. A fokozott szellemi tevékenységet segíti a VITAMARIN lágyzselatin kapszula, amelynek szedése előnyösen hat a csontok és a fogak minőségére is, ami a fogváltások időszakában igencsak előnyös. A kapszula összetevői hozzájárulnak továbbá a retina megfelelő működéséhez. A FLAVOCEL az immunrendszert erősíti, a benne lévő természetes eredetű C-vitamin hatásos antioxidáns, a bioflavonoidok pedig az ereket védik. Az ásványi anyagok és nyomelemek pótlását a FYTOMINERAL kolloid oldattal lehet biztosítani, amit a gyermek kulacsába, a napi ivóvizébe is belecsepegtethetünk. Így a nap folyamán kényelmesen és biztonságosan el tudja fogyasztani. A jól bevezetett szokások biztonságot adnak szülőnek, gyermeknek egyaránt. Így örömteli lesz nem csak a szeptember elseje, hanem a tanév vége is.

NÉMETH ENIKŐ
tanító, szociálpedagógus,
tehetségfejlesztő szaktanácsadó,
ENERGY tanácsadó

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft