Barion Pixel

Orvosi macskagyökér

Valeriana officinalis L.

Ismert még az alábbi neveken:
macskagyökönke,mezei macskagyökér,magdolnafű,valerián,baldrián

Hazánkban az egyik legrégebben használt gyógynövény, vadon is előfordul középhegységek lombos erdőiben, nedves, nyirkos réteken, kaszálókon. A gyökérdrog kellemetlen szagú hatóanyaga a kandúr macskákat izgalomba hozza, ezért szárítása csak macskáktól elzárt helyen történhet. Ma széles körben a termesztett változatát használják gyógyszeripari alapanyagnak is.

Orvosi-macskagyoker Orvosi macskagyökér


Fő hatásai:
Fő hatásait illóolaja (valerianasav) és annak nyugtató hatása, valamint a nem illékony valepotriátok adják, amelyek fokozzák a koncentrálóképességet. Alkaloidákat, szerves savakat, cukrot, keményítőt, csersavat, gyantát tartalmaz.

Belsőleg:
Idegcsillapító és nyugtató hatását régóta ismeri és használja a népgyógyászat. Oldja a görcsöket, enyhe altató, a magas vérnyomás csökkentésére, neurózis ellen, valamint epilepszia elleni szerként is gyógyító tulajdonságú. Természetes módon oldja a feszültséget, a vérkeringés működési zavaraiban egyensúlyt teremt.Nyugtatja, csillapítja a szapora szívverést, de a koncentrálóképességet nem tompítja, hanem éppen fokozni képes. Vizsgadrukk, lámpaláz esetén kiválóan alkalmazhatjuk.Görcsoldó az emésztőrendszer, az epekő és a vesekő okozta, hirtelen fellépő görcsöknél. Az időjárás változásaira érzékeny embereket átsegíti a krízisen. Klimaxban, fejfájás esetén (főként az ideges eredetű, görcsös fejfájásnál), szívpanaszokra (más gyógynövényekkel kombinálva), valamint szédülésre hatékony segítség.

Külsőleg:


Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Altató, nyugtató keverékben kimerültségre: komló, citromfű, kamilla, levendula.Szapora szívverésre: galagonya virágos ágvég, komló, édeskömény.Vesegörcs oldására: vérehulló fecskefű, kakukkfű.Feszültségoldásra, szorongás ellen, idegerősítésre: citromfű, levendula, rozmaring, orbáncfű.

Egyéb információ:
Az előírt adag betartásával nem okoz gondot! Gyökérről (radix) lévén szó, a teát mindig főzéssel készítjük el.

Tünetek:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft