Barion Pixel

Együtt fogyasszuk vagy külön-külön?

A Pentagram® termékek különlegessége, hogy egyaránt tartalmaznak fizikai, lelki és szellemi szinten működő összetevőket. Komplexitásukban érvényesül a hagyományos kínai orvoslás (hko) ősi alapelve, az 5 elem filozófiája.

Hatásuk szerint is többféle megközelí- tésben indokolt a bennük lévő alkotó- elemek jelenléte. A kórlefolyásra ható változók alapján beszélhetünk: hideg– meleg, külső–belső, többlet–hiány, jin– jang hatásokról. Elmondható, hogy az összefüggések rendszere, számos sajá- tossága, gondos figyelembevétele alakítja az alkotóelemeket. Így a különféle hatóanyagú gyógynövények kivonata, az illóolajok, a tőzegkivonat, a kristály- őrlemények, a homeopátiás tinktúrák és az elmaradhatatlan podhájskai termálvíz alkalmazása (elsősorban a krémekben) egyaránt fontos.

A Pentagram® cseppek egyedülálló, különleges koncentrátumok, amelyek nem csupán a Pentagram®-rendszer egyetlen elemére (szervre, szervrendszerre, meridiánra) fejtik ki hatásukat, hanem az 5 elem rendszerének egé- szére is. Ezt igazolja az a tény is, hogy az egyes elemeknek megfelelő Pentagram® koncentrátumok mindegyiké- ben megtalálhatók olyan összetevők, melyek az egész rendszer működésére hatással vannak. Például az elemenként visszatérő, azonos gyógynövények, illó- olajok, kristályok vonatkozásában maximálisan érvényesül a filozófiai alapelv: „ahogy fent, úgy lent, ahogy kint, úgy bent”. Megtalálható a koncentrátumokban az adott elem fő terápiás hatás- ért felelős hatóanyag-összetevője, de a kívánt hatást fokozó vagy éppen kiegé- szítő, szabályozó, harmonizáló hatású gyógynövény és illóolaj kombinációja is jelen van. Érvényesül tehát az az alapelv, hogy a Pentagram® egyes alkotóelemei képesek tápláló energiákat átadni a ciklusban utánuk következő elemnek, ugyanakkor a fékező mechanizmusok is teret kaphatnak.

A Pentagram® cseppekben lévő bioinformáció segítségével a szervezet olyan területei kapnak plusz támogatást – a fizikai szintű hozzájáruláson túl – amelyek a betegségek lelki okait célozzák meg az információs mezőben. Aki nem akar, nem hisz benne, de az is helyrejön, csak kicsit lassabban – szoktam mondani.

Az ENERGY készítményei között kiemelt szerepük van az egykomponensű teáknak. A tea csomagolásának címoldalán lévő szín is információkat hordoz. Azt jelöli, hogy az adott tea – hatá- sait tekintve – az 5 elem rendszerében melyik elemhez kapcsolódhat leginkább. Amikor Pentagram® koncentrátumokat fogyasztunk, a ENERGY teák jó kiegészí- tői vagy akár megalapozói lehetnek a Pentagram® cseppek használatának.

Például a GREEN TEA – GABA tea támogatja a Tűz elemhez tartozó szív- és érrendszeri betegségek elkerülését. Az agyi erek vérellátásának javításával, a koncentráció erősítésével a Tűz elemet, a stressz gátlásával a hormonrendszert és a libidót, vagyis a Föld elemet, illetve az egész szervezetet erősíthetjük. Az immunrendszer támogatásával, az érzelmi szinteken pedig – a szorongás csökkentésével – a Fém elem egyensúlyát védhetjük. A tea fogyasztása hozzájárul a fogyókúra sikeréhez, az alkoholról és az egyéb függőségeket okozó szerekről való leszokás eredményességéhez, így erősítve a Fa elemet. Gazdag ásványi anyag, antioxidáns és vitamintartalmá- val ez a tea kiegyensúlyozza a csontok, izmok, inak állapotát, tehát a Víz elem, a veseműködés serkentése sem marad ki az elemek sorából.

A KÍNAI ÖRDÖGCÉRNA (Lycium chinense) olyan kivételes összetevőket tartalmaz, amelyek adaptogén gyógynö- vényként támogatják a stresszhez való alkalmazkodást, így az egész emberi szervezetet. Erre egyetlen szintetikus készítmény sem képes, hiszen az emberi szervezet a természetes összetevőkre van kódolva. .A Föld legértékesebb gyü- mölcse, javítja a látást, látásélességet (Fa elem), védi a retinát (Föld elem), csökkenti a magas vérnyomást (Tűz elem), erősíti az immunrendszert, és nedvesíti a tüdőt, a bőrelváltozások kezelésében eredményes (Fém elem), 19 aminosavat és 21 nyomelemet tartalmaz, ezek fokozzák az életerőt (a Víz elemű domináns szerv, a vese energiáit).

A KIRÁLYDINNYE (Tribulus terrestris) bevált szer a hko-ban a máj-, vese- és szív-, illetve érrendszeri betegségek ellen. Nagy mennyiségben megtalálhatók benne növényi hormonok, az ún. fitoszterolok. Fogyasztásával összessé- gében segíthetjük a Föld elemet (hormonrendszer, gyomornedvek stb.) de összetevőit tekintve a Víz elemre (izomtömeg-növelés, vízhajtás, veseenergiák), a Fa elemre (koleszterin- és testzsírcsökkentés) a Tűz elemre (szív- és érrendszer, vérnyomáscsökkentés, ödéma mérséklé- se), a Fém elemre (bélperisztaltika, nehéz légzés enyhítése) gyakorolt hatásai is figyelemre méltók.

A SZÁRCSAGYÖKÉR (Smilax off.) első- sorban a húgyúti és a bőrbetegségek esetében jótékony (a Víz és a Fém elemet támogatja). Csillapítja a reumás fájdalmat, enyhíti az ízületi gyulladással (arthritis) járó panaszokat, a köszvény fájdalmait is enyhíti (Víz elem, Fa elem). Salaktalanít, valamint előnyös a menstruációt megelőző tünetegyüttes (PMS) esetén és a klimaxban (Föld elem).

Hathatós segítség az időskori szellemi hanyatlásban (dementia), az agy egyes működési zavaraiban, betegségeiben (kognitív diszfunkció, Alzheimer-kór), mindezzel tehát a Tűz elemet támogatja. Hörghurut vagy asztma esetén ugyancsak hatékony, itt a Fém elem kap segítséget.

A KŐTÖRŐFŰ (Chanca Piedra) alapvetően a Fa elemet támogatja – erős gyulladásellenes hatásával. Akut és krónikus hepatitis B vírus esetén is kiváló aktivitást mutat, serkenti az epetermelést. A húgy-ivarrendszer „kitakarításával” a Víz elemnek, epehólyag-gyulladás esetén a Fa elemnek nyújt segítséget. Vízhajtó hatásával a Tűz elemet stabilizálja (ödémás panaszok csökkentése, magas vérnyomás normalizálása). Felfújódás, bél- és más emésztési problémák, kólika, cukorbetegség, köhögés és asztma esetén a Föld, a Fa és a Fém elemet lehet támogatni a tea alkalmazásával.

A LAPACHO (Pau d’Arco) a teák kirá- lya, a „hatalom és erő” jelképe. Immun – stimuláns, gyulladásgátló, a vírusok, baktériumok, gombák és paraziták ősi ellensége. Antioxidáns és fájdalomcsillapító, daganatellenes hatása is jelentős. Pozitív energiákat közvetít kemoterápi- ás kezelés után. Belsőleg tisztít, ezért a máj betegségeit, a cukorbetegségek, gyomor gyulladásos folyamatait, de az idegrendszeri és a bőrt érintő, valamint nőgyógyászati megbetegedések esetén is komoly erőket képes mozgósítani. Az egész Pentagram® kört mozgásba hozza. Jang tonik jellege miatt csak átgondoltan alkalmazzuk azzal a Pentagram® koncentrátummal (KOROLEN) együtt, illetve egy időben, amelynek az összetevői köz- ött szerepel a LAPACHO!

A MAYTENUS ILICIFOLIA (Espinheira santa) tea a hormonrendszer legfinomabb rezdüléseit is képes érzékelni és a helyes irányba terelni. Harmonizálja a menstruációs ciklust, a leveleiben lévő fitoösztrogének révén enyhíti a változókor tüneteit. Hatásaiban elsősorban a Föld elemhez kapcsolódik, hiszen javítja az emésztést, a savtartalom enyhítésével mérsékli a gyomorégést, oldja a görcsö- ket. Másodsorban a Víz elem segítője, mert csökkenti a reumatikus fájdalmakat, az ízületek gyulladásait és fájdalmát, gazdag kalcium- és magnéziumtartalmánál fogva a csontok szilárdságát, a porcok rugalmasságát is jótékonyan befolyásolja. Daganatellenes hatásai mellett nyugtatja az elmét, javítja a memóriát és a koncentráci- ót. Képes méregteleníteni a májat (Fa elem) és a vesét, mellékvesét is. A légutak betegségeinél a tüneteket enyhíti, így asztma esetén is használhatjuk (Fém elem).

A MACSKAKAROM (Uncaria tomentosa) erőteljes hatá- sai az immunitás javításában (autoimmun folyamatok) és a daganatok elleni küzdelemben érvényesülnek leginkább. Az 5 elem rendszerében minden szinten, teljes joggal van jelen. Használata körültekintést, elővigyázatosságot igényel, de ezt persze valamennyi teával kapcsolatban elmondhatjuk.

Az ellenjavallatok figyelembevétele alapvető, és felelős hozzáállást igényel, így minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat.

Ne duplázzuk meg a Pentagram® cseppben lévő gyógynövényi összetevők mennyiségét azzal, hogy a Pentagram® csepp egyik komponensét tartalmazó teát is fogyasztjuk. (Például KOROLEN-nel egyidejűleg ne vagy csak csökkentett adagban, indokolt esetben és ideig adjuk a LAPACHO teát).

A megfelelően kiválasztott, bemért Pentagram® cseppek és az 5 elemet támogató, harmonizáló teák helyes kivá- lasztásával gyors, ám szelíd módon megközelített, tartós változást érhetünk el.

NÉMETH IMRÉNÉ ÉVA
fitoterapeuta, természetgyógyász klubvezető,
ENERGY Belváros Klub

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft