Barion Pixel

Hanga

Tűzálló, kemény, erős antioxidáns

Ön mit gondol, mi lehet a pipakészítők egyik kedvenc alapanyaga? Biztosan nem fogja kitalálni… Ugyanarról a növényről van szó, amelyik virágzás idején lélegzetelállító színeivel nemcsak az impresszionista festőkre gyakorol erős hatást, hanem “az utca emberének” is megérinti a lelkét.

A hangafélék a seprővirágok rokonai. A két növénycsalád egyedei annyira hasonlítanak egymásra, hogy sokszor még a tapasztalt botanikusok is összetévesztik őket. Nem is csoda, hogy ez a keveredés népi elnevezésükben is gyakran előfordul, például erika, seprűvirág, avarhanga, télizöld, vadciprus, angyalmetélt stb.

 

A hangafélék (erikafélék) latin megnevezése (Ericaceae) a görög “ereikein” (összetör) szóból ered és bizonyos hangafélék fás részeinek törékenységére utal.

Együtt él egy gombával

A hangafélék növénycsaládja megközelítőleg 700-féle, rendszerint alacsony növésű, örökzöld cserjét számlál. Ebből kb. 600 fajta kizárólag Dél-Afrikában él. A többi körülbelül 100 fajta megtalálható Afrika egyéb területein is, továbbá a Földközi-tenger vidékén, Európában (Bretagne Alpok). Néhány hangaféle Ázsiába is elkerült.

A hangát valószínűleg a XIX. században “hurcolták be” Csehországba, más növények palántáival együtt. Az ország egyes területeiről (Jizerskéi-hegyek, Šumava-hegyek) azonnal érkeztek is a hírek a növény, főként az alpesi és a keresztes hanga elterjedéséről. Az utóbbit a mai napig az egyik legértékesebb növényfajtának tartják.

Rokonaihoz (rododendron, seprővirág, vörös áfonya, fekete áfonya) hasonlóan a hanga is mészkerülő növény, nem szereti a kalciumot. Ezért nagyon savas talajra van szüksége, legyen az akár száraz homokos vagy nedves tőzeges. Az ilyen típusú talajban annyira jól érzi magát, hogy képes az eredeti vegetációt is kiszorítani a területről.

Nagy segítségére van az uralom megszerzésében a Hymenoscyphus ericae gomba, amellyel a hanga szimbiózisban él, és vizet, valamint tápanyagokat ad a hangának, ha a növény ezekben éppen hiányt szenved.

A hanga lágy és sűrű gyökérzete, valamint alsó törzsének föld alatti része ellenállóvá teszi a tűzvészekkel szemben, amelyek gyakran előfordulnak a hangafüves, lápos területeken.

Virágok – pompázatos színekben

Valamennyi hangaféle örökzöld cserje. Bizonyos fajtái 20 cm, más fajtái (Erica arborea, Erica scoparia) pedig akár 5-7 méter magasak is lehetnek. Vékony, világos kérgű ágacskái bizonyos fajtáknál kúsznak, más fajtáknál viszont egyenesek vagy ferdén lelógóak.

Levelei rendszerint rövidek (max. 1,5 cm hosszúak), tüskések és négyesével, csokorban nőnek. A kertekben termesztett hanga levelei sárgászöldek is lehetnek.

A virágok színe változatos: a fehértől – a sárgán, narancssárgán és rózsaszínen keresztül – egészen a pirosig vagy sötét bordóig. A hanga a tavasz közeledtével virágzik. Apró, henger alakú virágai ebben a tavasz előtti időszakban csoportosulnak fürtökbe a növény tetején, mindegyik egyszerre nyílik ki az egész növényen. Virágzás idején nem csak az impresszionista festők lélegzetét állítja el. Rendkívül közkedvelt, gyakran ültetik parkokba és kertekbe. Apró tokterméseiben a kis magok akár tíz évig is képesek türelmesen várni a sorukra.

Az áfonya vetélytársa lehetne

A hangakivonat vizelethajtó hatású, régebben gyakran használták köszvény kezelésére, ám a természetgyógyászatban e téren inkább a rokon áfonya használatos napjainkban. De egyszer talán eljön még a hanga ideje is.

A glükozidokon és cserzőanyagokon kívül ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz fenolokat, amelyek enyhe baktériumölő és erős antioxidáns hatásukkal hívták fel magukra a kutatók figyelmét. A hanga eme potenciálja rendkívül figyelemreméltó.

Amit a hanga elveszített a népi gyógyászat terén, azt bőven “behozza” máshol. Széles körben használatos például dekorációs vagy talajfedő, fás növényként. Könnyen termeszthető, szaporítható. Jelentős méztermő, ezért a kertészetek nagyra értékelik.

Ágacskáit korábban komló helyett használták a sör fűszerezéséhez, napjainkban azonban inkább közkedvelt dekorációs növény. (A kertészetben megvásárolható példányok gyógyhatása a nemesítések miatt bizonytalan, ezért keressük a vadon élő fajtákat, ha gyógyászati célra kívánjuk felhasználni – A szaklektor megjegyzése.)

A hanga faanyaga – kiváló szerkezetének, keménységének, természetes tűzállóságának köszönhetően – a pipakészítők egyik kedvenc alapanyaga.

Ha Önnek még nincs hangája a sziklakertben, a teraszon vagy az ablak előtti virágosládájában, ne habozzon, inkább vásároljon egyet.

A csodálatos hanga még a legkisebb törődés mellett is hatalmas életörömöt adhat az év minden időszakában.

Írta:

Vladimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette:

Németh Imréné Éva

fitoterapeuta, természetgyógyász,
klubvezető, ENERGY Belváros Klub

(Az ENERGY készítményei közül a RENOL-ban, a PROTEKTIN bioinformációs krémben, valamint a PROTEKTIN RENOVE arckrémben találkozhatunk e növény jótékony gyógyhatásaival.)

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft