Barion Pixel

Teázgatás az ENERGY-vel (2.)

Macskakarom: az istenek üzenete

Az ENERGY következő teájához egy legenda vezet bennünket. Az ősi história szerint a macskakarmot (Uncaria tomentosa), valamint annak hatásait az ashaninka törzs egyik harcosa fedezte fel. Az amazóniai dzsungelben vadászott, amikor súlyosan megsebesült, és várta a halált. Ám akkor a vadász megpillantott egy otorongónak nevezett tigrist, amint éles karmaival és fogaival szétszaggatott egy erős liánnövényt, majd kiitta a kifolyó nedvet. Azután erővel telve felugrott, és elejtett egy őzsutát.

A sérült harcos, látva mindezt, utolsó erejét összeszedve, elkúszott ehhez a növényhez, hogy ő is igyon annak levéből. Ereje szinte azonnal visszatért, sebei begyógyultak. Miután visszatért törzséhez, elmesélte a történteket. A többi harcos úgy hitte, hogy ez az istenek üzenete, ezért a növényt elnevezték Vilca Corának, ami kecsua nyelven “szent növény”-t jelent.

 

Egyéb nevei – Uña de Gato, Cat’s Claw, macskakarom – egyrészt az említett legendára, másrészt a növény karomszerû tüskéire utalnak, amelyek segítségével felkapaszkodik a magas fákra.

A macskakarom az uncariák családjába tartozik. Megközelítőleg 60 fajtája van. Közép- és Dél-Amerika nyugati területein kívül megtalálható Afrikában és Ázsiában is. Legelterjedtebb fajtái az Uncaria tomentosa (sárgásfehér virágaival) és az Uncaria guianensis (nagy, pirosas virágai vannak, amelyek akár narancssárga árnyalatokban is gyönyörködtetik a szemet).

Hatásaik szinte teljesen megegyeznek. Akár 20-30 m magasra is megnőnek, és fatörzsük átlagosan 30 cm átmérőjű. A macskakarom kb. 20 év alatt éri el teljes pompáját, gyógyhatású részei azonban már a 3 éves kéreg és gyökér részeiben is megjelennek.

A növény elsősorban regeneráló, allergiaellenes, antioxidációs, immunstimuláló és nem utolsósorban rákellenes hatásai miatt olyan keresett.

A teázás legyen rítus

A teázás egyfajta szertartás legyen, amit semmiképpen se siettessünk. Ahogy megtanultuk az önmagunkkal szembeni figyelem fontosságát, az UNCARIA TOMENTOSA is igényt tart tiszteletünkre és alázatunkra.

Elkészítése

Tegyünk 1 liter vízbe 1 csapott evőkanálnyi UNCARIA TOMENTOSA kérget, majd forráspontig főzzük fel. Takaréklángon, fedő nélkül, további 20-25 percig főzzük.

A felfőzés után hagyjuk kihűlni, és csak ez után szűrjük le (műanyag vagy textil szűrőt használva). Az elfőtt vizet pótolhatjuk. Erősebb hatást érhetünk el, ha a kérget főzés előtt 1-2 órára hideg vízbe áztatjuk.

Súlyosabb betegség esetén ajánlott a teát 3 hónapig fogyasztani és takaréklángon, 50 percig főzve elkészíteni (az elkészítés szabályai ugyanazok, csak a főzés ideje hosszabb). Három hét után tartson egy hét szünetet. A gyógyhatások teljessége céljából a teát édesítés nélkül javallott fogyasztani, de ha ez bármely okból nem megy, akkor használjunk az édesítéshez tiszta mézet vagy szteviát (Stevia rebaudiana).

Megelőzés esetében, ha nincs jelentősebb egészségügyi gondunk, az UNCARIA TOMENTOSA-ból főzött gyengébb teát is fogyaszthatjuk a LAPACHO-hoz hasonlóan fűszerekkel és/vagy gyümölcslevekkel ízesítve.

Főzetet akár mindkét teából – UNCARIA és LAPACHO – készíthetünk úgy, hogy az előbbiből 2 résznyit, az utóbbiból 1 részt veszünk, az elkészített teákat összeöntjük, majd megkeverjük.

Ellenjavallatok

A macskakarom rendkívül hatékony gyógynövény, ezért mindenképpen figyelembe kell venni a lehetséges ellenjavallatokat is.

Fogyasztása nem javasolt várandós és szoptató kismamáknak (azoknak sem, akik szeretnének teherbe esni), 3 év alatti gyermekeknek, valamint csontvelő- vagy szervátültetésen és transzfúzión átesett betegeknek. A teát ne fogyasszák inzulint használó cukorbetegek, hormonkezelés alatt állók vagy immunszupresszív gyógyszereket szedők.

Belső használata

Hűvös napokon segít megóvni szervezetünket a megfázásos betegségektől. Kiváló segítséget nyújthat asztma esetén is. Hatékonyan veszi fel a harcot a reumával és az ízületi gyulladással szemben, jótékonyan hat a fájó ízületekre, inakra, szalagokra.

Kiválóan alkalmazható gyulladások, gyomorfekély, Crohn-betegség esetén és segíti a megfelelő bélflóra kialakulását.

Menstruációs gondok és húgyúti fertőzések kezelésében is hatékony, valamint segít a prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén.

Feloldja a vérrögöket, hozzájárul a trombózis, illetve az azt követő agyvérzés és szívinfarktus kialakulásának megelőzéséhez, egyben csökkenti a magas vérnyomást.

Jótékonyan hat depresszió, alvászavar és krónikus fáradtság esetén.

Külső használata

Borogatások formájában lábszárfekélyre és egyéb bőrproblémákra is használható. Hatását kiegészíthetjük valamelyik, a felmerülő panaszhoz jól illeszkedő Pentagram® krém alkalmazásával.

Az UNCARIA TOMENTOSA tea erős és hatékony. Méregtelenítés és a szervezet általános egészségi állapotának javítása céljából évente legalább kétszer javasolt a tea kúraszerű fogyasztása.

Meglátják, megéri!

Írta:

Marcela Šťastná

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette:

Németh Imréné Éva fitoterapeuta, természetgyógyász, klubvezető, ENERGY Belváros Klub

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft