Barion Pixel

Teázgatás az ENERGY-vel (4.)

Királydinnye: vágy egy csészében

A tea elnevezése sem mindennapi, és ez a nemes ital valóban váratlan hatásokat rejt magában. A királydinnye (Tribulus terrestris), a legismertebb növényi vágyserkentők közé tartozik.

A szerelmi vágy az emberiséggel egyidős, erről az ókori kínaiak, indiaiak, görögök és rómaiak történelme is tanúskodik. A figyelemfelkeltés a nőknél a külső ápolásában, a másodlagos nemi jellegek kiemelésében, míg a férfiaknál a teljesítményben, az erekció jelezte szexuális potenciában nyilvánul meg. Az e téren segítséget nyújtó vágyfokozók nemcsak a növényekben, hanem az állatvilágban (spanyol legyek, kígyóméreg stb.) is fellelhetők.tribulus_terrestris Teázgatás az ENERGY-vel (4.)

 

Hogyan hat?

A királydinnye javítja a nemi hormonok kiválasztását. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy 30 napon belül képes megnövelni a spermiumok számát, fokozza mozgékonyságukat. A nőknél pozitívan hat a premenstruációs szindróma (PMS) és a klimax egyes tüneteire. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan növényi eredetű vegyületeket, amelyeket összefoglaló néven fitoszteroloknak nevezünk.

Legnagyobb koncentrációban a növény termésében és gyökérzetében találhatók, de a királydinnye bármely része eredményesen használható, mert tartalmazza a hatóanyagokat. Bizonyítást nyert, hogy a benne lévő fitoszterolok egyben a legjobb izomtömeg-növelők. Természetes serkentőszerként, izomtömeg-növelőként a sportolók is előszeretettel fogyasztják a Tribulust, gyakran találkozhatunk vele edzőtermek étrend-kiegészítőket kínáló polcain.

Hol él a királydinnye?

Eredetileg Kína és Japán homokos tengerpartjairól származik. Az akár 60 cm magasra is megnövő, évelő gyógynövény megtalálható Európában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában. Kedveli a napsütötte, száraz helyeket, leggyakrabban sztyeppéken, romlerakó helyeken és homokos területeken, fövényeken találkozhatunk vele. Rövid levélnyeleken ülő, ellipszis formájú levelei és sárgás virágai vannak. Termése figyelemre méltóan érdekes, 5 kicsi, kemény, oldalt két szúrós tüskével “díszített” termésből áll. A toktermések belsejében világosbarna, tojásdad alakú magvak bújnak meg.

A mi éghajlatunkon először Szlovákiában tűnt föl Érsekújvár pályaudvarán, majd az ostravai bányák környékén Csehországban, de van belőle a prágai Smíchov pályaudvaron is.

Hazánkban is őshonos, a népgyógyászatban is jól ismert gyógynövény, és irodalmi műveknek ugyancsak gyakori szereplője a királydinnye. (L. például az alábbi versrészletet – A szaklektor.)

A csárdánál törpe nyárfaerdő

Sárgul a királydinnyés homokban;

Odafészkel a visító vércse,

Gyermekektől nem háborgatottan.”

(Petőfi Sándor: Az Alföld)

Gyógyszeripari felhasználásra elsősorban Kínában, Indiában és Srí Lankán termesztik.

További hatásai

Hatékonyan csökkenti a vér koleszterinszintjét. Jótékonyan befolyásolja az emésztést és a szervezet vízháztartását. Serkenti a gyomornedvek kiválasztását (szekrécióját). Segíti a bélmozgást és vizelethajtó hatású. Kiválóan alkalmazható szív-, és érrendszeri betegségek, vesebaj és húgyhólyagproblémák kezelésére.

Figyelem! Fogyasztása gyermekeknek, várandós és szoptató kismamáknak, továbbá máj- és vesebetegeknek, gluténérzékenyeknek, A-, D-, E- és K-vitamin hiánya esetén és elégtelen zsírfelszívódásban szenvedőknek nem ajánlott. (Óvatosságot igényel koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, zsíranyagcserére ható, trigliceridszint-csökkentő, fitoszterol tartalmú szerek és ómega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazása esetén. Bármely más, orvosi javaslat alapján szedett gyógyszer szedése és a tea elfogyasztása között óvatosságból 2 óra időkülönbség javasolt.)

A tea elkészítése

A királydinnye íze rendkívül kellemes, elkészítése is egyszerű: testsúlyunk minden 30 kg-jára számítva 0,5 g (1 csapott teáskanálnyi) szárított növényi szárat öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, és hagyjuk 15 percig állni. Aztán szűrjük le és már fogyaszthatjuk is. (Ezt a mennyiséget naponta 2-3 alkalommal fogyaszthatjuk. Maximális napi adagja 2-3 g, azaz 4-6 csapott teáskanálnyi).

Sokan arról számoltak be, hogy a növény egy időre valóságos “kábítószerré” vált számukra, mert akadtak pillanatok, amikor szervezetük hihetetlenül kívánta a hatásait. Testünk mindig közli velünk, mikor mire van szüksége. Ne féljünk a királydinnyét éppen ezekben a napokban, tavasszal elkészíteni magunknak, mert feltölt minket energiával. Ezért is hívják a “boldogság növényének”.

Írta:

Marcela Šťastná

                                                                                                                                                                                               szakmailag ellenőrizte,kiegészítette:

Németh Imréné Éva

fitoterapeuta,természetgyógyász,

klubvezető , Energy Belváros Klub

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft