Barion Pixel

A sebgyógyító gaz-Madárkeserűfű

A vadon termő madárkeserűfűvel utak szegélyében, pusztákon, veteményes kertekben, vízpartokon, taposott ösvényeken, szinten mindenhol találkozhatunk. Gyomnövénynek nézzük, pedig gyógyászati szempontból igen értékes.

Bár az emberek átnéznek e gyógynövényen, a madarak igencsak kedvelik. Elsősorban apró magjait fogyasztják, innen ered a növény “madár” jelzője. A madárkeserűfű népies elnevezései változatosak: porcsinkeserűfű, disznópázsit, porcogófű, porcfű, cikszár, büdös szaporafű, térdkötőfű néven is ismert.

Megállíthatatlan kúszónövény

A madárkeserűfű (Polygonum aviculare L.) egyéves gyógynövény, amely pl. a japánkeserűfűvel vagy a hajdinával együtt a keserűfűfélék családjába tartozik. Származási helye nem ismert, mára az egész világon elterjedt. A trópusokat és a magas hegyek időjárási viszonyait nem kedveli. Szárazságtűrő, de se a nedvesség, se a sós talaj nem zavarja. A romlerakókon, mezőkön és töltéseken összefüggő szőnyegtakarót képez. Jellemzően a letaposott, kemény talajú helyeket kedveli, pl. az utakat vagy udvarokat, ahol a járólapok, az aszfalt, vagy az emberek lábnyomai sem akadályozhatják a szaporodását.

A növénycsalád neve (a görög poly – “sok” és gon – “térd”) a keserűfűfélék egyik közös tulajdonságára utal: a több térdecskével tarkított növényi szárra. A madárkeserűfű kb. 0,5-1 méter hosszan szerteágazó, heverő hajtásrendszerű szára a földön kúszik. A térdkalácsoknál gyakran gyökeret ereszt és tovább ágazik. Hosszúkás levelei szórt állásúak, levélnyelük rövid vagy egyáltalán nincs, de a fő szárakon látványosan hosszabb, mint az oldalsó ágakon.

Éjszakánként a levelek maguktól felemelkednek és egymásra hajlanak. A hajtásvégeken lévő levelek hónaljában júniustól ősz elejéig virágoznak a növény zöldes és rózsaszínes, apró virágai. Ezek öttagúak, és kettesével vagy nyolcasával rendeződnek csokrokba. Nem tartalmaznak nektárt. Idegen virágporral vagy gyakran a sajátjukkal porozódnak be. A háromélű termés barnás fekete színű, és a madarak által igen kedvelik. Az áttelelni is képes termések tavasszal (több év elteltével) akár 10 cm mélyről is kicsíráznak.

A madárkeserűfű alacsonyan kúszó, összefüggő növényzetét nem lehet lekaszálni. A birkák szeretik ugyan, de hasmenést okoz náluk, ezért a növény magjai rendszerint sikeresen beérnek. Kiterjedt gyökérzete jelentős mennyiségű tápanyagot és vizet szív el a földből, ezért a gabonamezőkön és a kapásnövényeknél sok gondot jelentő gyomnövény.

Az egészségünkön taposunk?

A hatóanyagok koktélja a madárkeserűfű teljes szárát elárasztja. A növényt virágzásának idején kell begyűjteni, árnyékban szárítani és száraz helyen tárolni. Kivonata nagy mennyiségben tartalmaz cserzőanyagokat, ásványi anyagokat (szilikátok), szerves savakat (beleértve az aszkorbinsavat is), nedveket, illóolajokat, flavonglikozidokat (avikularin), szénhidrátokat, karotint, E-vitamint, szaponinokat stb. Mindennek köszönhetően hatásai rendkívül széles körűek.

Belső alkalmazása (főzetként) – méregtelenítő kúrák alkotórészeként – a vér tisztítására, májbetegségek, vesebajok, húgyhólyaggondok kezelésére (segít lebontani a húgyköveket), reuma és köszvény gyógyítására ajánlott. A madárkeserűfű, éppen említett tulajdonságai miatt, a különböző vesegyógyító keverékekben gyakori társa az erdei aranyvesszőnek, a zsurlónak, a fűzikének. A cserzőanyagok összehúzó hatása segítséget nyújt gyomorhurutban, bélhurutban és hasmenésben. Csillapítja a legkülönfélébb eredetű vérzéseket (fekélyek, erős menstruáció, szülés, vetélés stb.). Gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatása miatt kiválóan alkalmazható nőgyógyászati gyulladások, heveny vagy idült légúti gyulladások, valamint asztma kezelésében. Korábban tbc-re is javasolták, ám ezt a klinikai vizsgálatok nem igazolták. Segíti a hurutoldást, a váladék felköhögését, és azon kevés gyógynövények közé tartozik, amelyek emelik a vérnyomást.

Külsőleg fürdők, borogatások formájában hatásos. Vérző vagy nehezen gyógyuló, gennyesedő sebek és fekélyek (lábszárfekély) gyógyításában ugyancsak segítséget nyújthat. Kötőhártya-gyulladásra és a fáradt, bevörösödött szem kezelésére egész éjszakán át alkalmazott madárkeserűfű borogatás ajánlott.

A konyhánkban is jó lehet

A növénynek nincsenek ismert mellékhatásai, korlátlanul használható, áldott állapotban viszont kerüljük alkalmazását.

A konyhában is hasznát vehetjük: legfiatalabb száraival és leveleivel “feldobhatjuk” salátáink vagy leveseink ízét.

Az ENERGY RENOL készítményében ez a különleges gyógynövény is megtalálható. (Bár – mint korábban említettük – a madárkeserűfű emeli a vérnyomást, a RENOL esetében ezt a hatást ellensúlyozzák a koncentrátum más összetevői, sőt a készítmény egészében véve inkább a vérnyomás csökkentésének irányában hat – A szerk.)

Írta:

Vladimír Vonásek
Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette:
Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász, klubvezető, ENERGY Belváros Klub

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft