Barion Pixel

Teázgatás az ENERGY-vel (7.)

 GABA tartalmú zöld tea: életünk akkumulátora

A GABA tea kivételességét Japánban fedezték fel először, több mint 20 évvel ezelőtt. A Gabaronnak nevezett tea egy kutatás során véletlenül született meg. Különlegessége, hogy feldolgozása során nitrogén hatásának van kitéve. A GABA tea felfedezője, dr. Tsuchida Tojiro. 1987-ben az élelmiszerek tartósításával folytatott kísérletei során felfedezte, hogy ha a tealeveleket 6-10 órán át folyamatosan nitrogén gáz éri, akkor megnövekszik bennük a GABA tartalom.depositphotos_2364210-Tea-farm Teázgatás az ENERGY-vel (7.)

Nézzük mindenekelőtt, mi az a GABA, és milyen hatással van az emberi szervezetre. A GABA a gamma-amino-vajsav rövidített angol elnevezése, és a vegyület az agy legfőbb ingerületátvivő anyagaként ismert. Olyan molekulaként kell elképzelnünk, amely biztosítja az ingerületek két neuron közötti átvitelét. Képes átjutni a vér–agy védelmi gáton, így közvetlenül kapcsolódhat a neuronokhoz. Az említett gát egyfajta határvonal, amely az agy belső környezetét választja el az érrendszertől, vagyis korlátozza az agyszövet és a vér közötti anyagszállítást. A GABA fontos szerepet játszik az idegsejtek irritációjának csökkentésében, így segítséget nyújt a pszichikai problémák kezelésében. Stresszcsökkentő és nyugtató hatású. Közvetlenül felel az izomfeszülés szabályozásáért, és gátolja a görcsök kialakulását. Az agyat kivéve, lassítja a gerincvelő működését is.

TEAKÉSZÍTÉSI SZERTARTÁS A GREEN TEA GABA elkészítésekor a víznek legfeljebb 70–80 Celsius-fokosnak kell lennie, hogy a GABA megőrizhesse értékeit. Az egyszer felhasznált teafűből több adag tea is elkészíthető. Első forrázat: 7 g teát 2-3 dl, 70-80 °C hőmérsékletű vízzel öntsünk le, majd 1-2 percig hagyjuk állni. (Két percnél hosszabb áztatás esetén a tea keserűvé válik.) A további forrázásoknál enyhén emelhetjük a hőmérsékletet 80–85 °C-ra, és az áztatást is növelhetjük 2-3 percnyi időtartamra. A hőmérséklet optimalizálásának és az áztatás idejének növelése által sikerülhet ugyanazt az ízvilágot elérnünk úgy, hogy az egyes forrázatok között nem lesz minőségi különbség. A hideg GREEN TEA GABA rendkívül frissítő lehet. Ezt vagy utazás közben fogjuk nagyra értékelni, amikor nincs lehetőségünk meleg tea elkészítésére, vagy a meleg, párás, nyári napokon esik majd jól.kungfu10 Teázgatás az ENERGY-vel (7.)

Hideg tea készítése: 10 g teát tegyünk 1 liter hideg vízbe, és hagyjuk hűvösebb helyen egy éjszakán át ázni. Másnap szűrjük át. Egy adag hidegen áztatott tealevélből a továbbiakban még akár 5 adag teát készíthetünk. A GREEN TEA GABA esetében a túladagolástól sem kell tartanunk. A TEA FOGYASZTÁSA A GREEN TEA GABA: » megnyugtat, harmonizálja a lelki állapotot, és hosszú időn át javítja a koncentrációt » csökkenteni a vérnyomást » támogatja az anyagcserét » lebontja az alkoholt a vérben » az inzulintermelés serkentésével mérsékli a vércukorszintet, segít a fogyásban » serkenti a növekedési hormon termelését » javítja az alvás minőségét» antibakteriális hatású – erősíti az immunrendszert, és lassítja az öregedés folyamatát » óvja a szívet, a vesét és a májat » segíthet az agyvérzés következményeinek kezelésében is » fogyasztásával javítható az agysejtek vérellátása, ezáltal az összpontosítás (ennek előnyeit főleg a szellemi munkát végzők, a vezető beosztásban dolgozók és a diákok értékelhetik). HATÉKONY ANTIOXIDÁNS Miként a kávé sem élénkít minden embert, úgy a GREEN TEA GABA hatásai is egyénenként változhatnak. Egy dolog azonban biztos: ez a tealevél tartalmazza a legtöbb antioxidánst. Az antioxidánsok kulcsfontosságú szerepet töltenek be számtalan krónikus betegség, így a rák, a szívbetegségek, az agyvérzés, az Alzheimer-kór vagy a szürke hályog kialakulásának megelőzésében. Az ún. oxidatív stressz akkor érezteti a hatását, ha a szabad gyökök termelődése meghaladja a test védelmi rendszerének kapacitását. A szabad gyökök nagymértékben károsítják, valósággal bekebelezik az egészséges sejteket. Éppúgy származhatnak a szervezet belső folyamataiból (pl. elégtelen anyagcsere, gyulladás vagy hosszan tartó stressz, negatív gondolatok), mint külső forrásokból (szennyezett környezet, levegő, elektroszmog – tv, wifi, mobiltelefonok sugárzása stb.), továbbá a szervezet működését megterhelő táplálkozásból, dohányzásból és alkoholfogyasztásból. A GABA-val dúsított zöld teával olyan kivételes segítőtársra tehetünk szert, amelynek semmiképpen sem szabad hiányoznia az életünkből. A tea készítésén túl nyugodtan beleszórhatunk egy kis morzsolt tealevelet a levesünkbe – akár a petrezselyemmel együtt –, vagy tehetünk néhány csipetnyit belőle a kedvenc gyümölcsturmixunkba is. A lehetőségek tárháza végtelen. Egy kínai mondás szerint: „A tea frissíti az elmét, élesíti az érzékeket, könnyedséget és energiát ad, elűzi az unalmat és a rosszkedvet.” Írta: MARCELA ŠŤASTNÁ Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette: NÉMETH IMRÉNÉ ÉVA fitoterapeuta, természetgyógyász, klubvezető, ENERGY Belváros Klub308794_gosho_kaori5 Teázgatás az ENERGY-vel (7.)

HASZNOS TUDNIVALÓK A gamma-amino-vajsav az emberi szervezetben is termelődik. Gyakran előfordul, hogy ez a saját készítésű ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter) az agyban blokkolódik – éppen a nagy mennyiségű koffeinfogyasztás következtében! Éppen ezért érdemes a kávé ivását a GABA tartalmú teák fogyasztásával felváltani. A gamma-amino-vajsav szerepe az agy megfelelő működésében a GABA tea felfedezésekor már ismert volt. Ez az oka annak, hogy a GABA tea ilyen gyorsan slágerré vált a japán étrend-kiegészítők piacán. Az idő múlásával egyre többféle GABA teának örülhetünk. Japánban a legtöbb GABA tea zöld tea, míg pl. Tajvanon az oolong típusú teákból készí- tenek GABA teákat. Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk a kenyai eredetű, fekete GABA teákkal. A GREEN TEA GABA hatékonyságát a teafüvek minősége, valamint az határozza meg, hogy a leveleket mennyi ideig teszik ki a nitrogén hatásának. Miként ismerhető fel, hogy valóban GABA teával van dolgunk? A tea megjelölésére rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak. Ahhoz, hogy egy ilyen tea megkaphassa a GABA jelzőt, 100 g teafűnek minimum 150 mg gamma-amino-vajsavat kell tartalmaznia! A más forrásból beszerezhető, hasonló teákkal összehasonlítva a GREEN TEA GABA 5-10-szer több gamma-amino-vajsavat tartalmaz, tehát értékesebb is valamennyinél. Fogyasszuk egészséggel!green_tea_gaba Teázgatás az ENERGY-vel (7.)

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft