Barion Pixel

Jóféle sáfrány

A legértékesebb elixír

A jóféle sáfrány, a világ legdrágább fűszer- és gyógynövénye. Több ezer éve őrzi kiemelkedően értékes és igen népszerű pozícióját. Az első történelmi emlékek az ókori Egyiptomból, Babilóniából, Perzsiából és Indiából származnak.

Csupán a leghatalmasabb, leggazdagabb emberek engedhették meg maguknak, hogy sáfrányt használjanak étvágytalanság, légszomj ellen vagy a menstruáció előhívására. A sáfrány csodálatos színt varázsolt a ruházatra, lenyűgöző ízt adott a válogatott étkeknek, egyedi sminket, hajszínt és illatot garantált a legnemesebb hölgyeknek. Életerővel töltötte fel a legdélcegebb harcosokat, növelte a szexuális étvágyat. Sáfránnyal díszítették a mennyasszonyt és az ifjú házasok nyoszolyáját. A legenda szerint maga Zeusz is sáfrányon aludt.

sáfrány-2 Jóféle sáfrányŐSZI SÁFRÁNYOK

A sáfrány a nősziromfélék családjába tartozó növény. Hozzávetőleg 80 fajtája létezik, amiből csupán kétfélét, azt is ritkán lehet felfedezni a Cseh Köztársaság területén. A sáfrányok Crocus családneve Csehországban széles körben elterjedt, “csehesedett”, ma is több fajta sáfrányra alkalmazzák. Elsősorban a közkedvelt, gyönyörű fajokra, mint amilyen pl. a tavaszi sáfrány (Crocus vernus).
A jóféle sáfrányt, más elnevezés szerint spanyol sáfrányt, valódi sáfrányt, bécsi sáfrányt korábban sokfelé termesztették, szabadon sehol nem növekszik.

Nyugat-Ázsiából származik. Termesztése innen terjedt el az ókori civilizációkban. Napjainkban Irán, Spanyolország, Franciaország és Észak-Afrika, Dél-Amerika egyes államai tartoznak a legnagyobb sáfránytermesztő országok közé.

sáfrány-3 Jóféle sáfrányA jóféle sáfrány (Crocus sativus L.) rövid kocsányokon nyíló, sötétlila virágokba boruló, évelő növény. Virágai egyesével vagy kettesével növekednek, néhány vonalszerű, mogyoró nagyságú levélkével. A sáfrány a lúgosabb, laza talajú, napsütötte élőhelyeket kedveli.

Az ismertebb tavaszi sáfránnyal ellentétben a jóféle sáfrány szeptemberben és októberben kezd virágozni. Minden tölcsérszerű virágban találunk három, sárga virágporral teli porzót és hosszú bibeszállal rendelkező magházat. Innen azonnal kb. 2 cm hosszú, tölcsérszerűen kiszélesedett, feltűnő, vöröses-narancs színű bibék növekednek. Termése számtalan magot tartalmazó, akár 2 cm nagyságú toktermés.

ARANYBAN MÉRT GYÓGYNÖVÉNY

sáfrány-4 Jóféle sáfrányA sáfrány betakarítása virágzásának idején zajlik. A termés hosszú, forró nyár után gazdagabb. A lenyűgöző vörös színben pompázó bibéit kell begyűjteni. És ebben rejlik a sáfrány magas árának magyarázata: a bibéket kézzel kell betakarítani, a bibe levágásával. Egy kilóhoz megközelítőleg 150 ezer virágra van szükség, míg egy munkás naponta legfeljebb 70 grammot tud összegyűjteni. Egy kg sáfrány ára a piacon ezért 3000 euró körül mozog. A vevő pedig egy gramm fűszerért akár 350 cseh koronát (több mint 4 ezer Ft-ot – A szerk.) is kifizethet. Ez emberemlékezet óta arra csábítja a kereskedőket, hogy pl. kurkumával, esetleg pórsáfránnyal hamisítsák a valódi jóféle sáfrányt. A hamisítványok gyanúsan olcsók, és mindig őrölt formában kaphatók. A valódi sáfrányt telt vörös színe és intenzív illata alapján azonosíthatjuk.

A sáfránybibe kivonatában keserű picrocrocin glikozid található, amely szárítás közben illatos safranal nevű aldehiddé alakul (kb. 1%). A kivonat fontos karotinoid és antocián színezőanyagokat, flavonokat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és C-vitamint stb. is tartalmaz.

sáfrány-1 Jóféle sáfrányMEGFIZETHETETLEN ÉLETERŐ

A sáfránnyal fűszerezett ételeknek jellegzetes illatuk, fűszeres, keserű ízük és sárga színük van. Rizshez, mártásokhoz, levesekhez, sajtokhoz, vajakhoz és tésztákhoz szokták hozzáadni. Azok találkozhatnak vele inkább, akik kedvelik a francia, spanyol vagy arab konyhát.

Nem szóltunk még a sáfrány legértékesebb vonásáról, ami nem más, mint az emberi egészségre kifejtett, jótékony hatása. Az emberiség ősidők óta varázslatos, életadó növényként tisztelte. A modern kutatások alátámasztották a több ezer éves tapasztalatokat.

A sáfránykivonat harmonizálja az anyagcserét: támogatja a gyomorsav-kiválasztást, csökkenti a koleszterinszintet. Nőknél elősegíti a rendszeres, fájdalommentes havi vérzést, férfiaknál pedig az erekciót és a spermiumok kiváló minőségét.

Az agyműködésre kifejtett hatása ugyancsak különleges! A korábban már említett safranal, a kivonat egyik fontos összetevője közvetett módon növeli az egyik “boldogsághormon”, a szerotonin koncentrációját, ezzel javítja a kedélyállapotot és az alvás minőségét. Ráadásul mindezt – a kémiai antidepresszánsoktól eltérően – nem kívánatos mellékhatások és interakciók nélkül teszi. Mindemellett vágyserkentő hatással is büszkélkedhet.

Bizakodásra ad okot a sáfrány daganatellenes, valamint az Alzheimer-kór tüneteit enyhítő hatásainak klinikai vizsgálata.

A sáfrány kivonatai tinktúra és cseppek formájában használatosak, de tablettaként is beszerezhető. Adagolásával óvatosan bánjunk! Túladagolás esetén eufória, fejfájás vagy akár hallucináció is jelentkezhet. Nagyobb adag, 12 grammnyi sáfrány pedig már halálos is lehet.

Mértékkel használva, jókedv, finom ételek, megfelelő emésztés, alvás és izgalmas szerelmi élet vár ránk. Őszi depresszióra is ideális. Higgyék el, megéri!sáfrány-kiemelt Jóféle sáfrány

Írta:

Vladimír Vonásek
Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette:

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász, klubvezető, ENERGY Belváros Klub

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft