Barion Pixel

Új “csodafegyverünk”, a béta-glükánok

A béta-glükánok, illetve a glükánok teljes egészében természetes, viszonylag egyszerű anyagok, amelyeket különböző módon egymáshoz csatlakozó glükóz molekulaláncok alkotnak. A glükánoknak rengeteg fajtája van, ám biológiailag a béta-glükánok a leghatékonyabbak. Ez a glükóz molekulák merőben egyedülálló kombinációjának köszönhető, amely a legközelebb áll az emberi szervezethez, és a leginkább képes ösztönözni az immunrendszer működését.21C_Immunity4-300x225 Új “csodafegyverünk”, a béta-glükánok

A béta-glükánok többfajta gomba, élesztőgomba, tengeri alga és gabona sejtjeit körbevevő burkok építőkövei. Az aszkorbinsavhoz (C-vitamin) vagy az ómega-3 zsírsavakhoz (halolaj) hasonlóan a legtöbbet vizsgált természetes anyagok közé tartoznak. Az emberi szervezetre kifejtett jótékony hatásaikat számos klinikai tanulmány bizonyította. Hosszú távon alkalmazhatók, nem lehet őket túladagolni, nincsenek mellékhatásaik, és a szervezet rendkívül jól tolerálja őket.

EGY KIS TÖRTÉNELEM

A béta-glükánok egészségtámogató felhasználásáról szóló első hírek több mint 60 évvel ezelőtt láttak napvilágot. Önmagukban vagy vitaminokkal, ásványi anyagokkal, esetleg egyéb anyagokkal (pl. gyógynövényekkel) kombinálva alkalmazzák őket az immunrendszer működésének támogatására.

Ezen vegyületek kivételes forrása a reishi gomba, magyarul pecsétviaszgomba, amit a halhatatlanság kínai gombájának is neveznek. Elsősorban keletről ismert. Nálunk gyakran helyettesítik a laskagombával.béta-glükánok-300x225 Új “csodafegyverünk”, a béta-glükánok

Az egyik legelismertebb nemzetközi béta-glükán szakértő cseh származású: prof. dr. Václav Větvička, a prágai Károly Egyetem Természettudományi Karának kutatója, számtalan publikáció és szabadalom szerzője. Napjainkban az egyesült államokbeli Louisville egyetemén dolgozik.

IMMUNRENDSZERI HATÁS

A béta-glükánok a makrofágok és a T-limfociták (immunsejtek) stimulálásának következtében erősítik az immunrendszert. A makrofágok olyan fehérvérsejtek, amelyek különböző vírusok, baktériumok, gombák és daganatos sejtek likvidátoraiként vagy inkább elnyelőiként működnek az emberi szervezetben. Gyakorlatilag minden olyan sejtet és anyagot tönkretesznek a szervezetünkben, amelyet az immunrendszer testidegennek ítél.béta-glükánok-1-300x225 Új “csodafegyverünk”, a béta-glükánok

A T-limfociták a hierarchiában a makrofágok fölött állnak, és információkat szolgáltatnak az immunrendszernek. A béta-glükánok egyfajta “magas energiatartalmú” táplálékként szolgálnak ezeknek a fehérvérsejteknek.

Vírusok, baktériumok, gombák és a mostanában mindinkább előtérbe kerülő paraziták okozta megbetegedések kezelésében ugyancsak remekül helytállnak.

A béta-glükánokat nemcsak légúti megbetegedésekben és fertőzésekben, hanem ismétlődő húgyúti fertőzésekben, főleg húgyhólyaggyulladásban és nőgyógyászati gyulladásokban alkalmazhatjuk hatékonyan.

Kutatások bizonyították, hogy a béta-glükánok felerősítik az antibiotikumok hatásait. Ezért – csakúgy, mint a probiotikumokat – a béta-glükánokat is érdemes az antibiotikumokkal együtt szedni. Immunstimuláló hatásúak, emellett csökkentik az antibiotikum-kezelés nem kívánatos mellékhatásait, főleg a hasmenést.

ALLERGIA

A béta-glükánok használata főleg a légutak allergiás megbetegedéseiben (allergiás nátha, allergiás kötőhártya-gyulladás és asztma) nyújt hatalmas segítséget. De kiválóan alkalmazhatók olyan allergiás bőrbetegségek kezelésében is, mint a csalánkiütés vagy az atópiás ekcéma. Szedésük idején javasolt a probiotikus baktériumok pótlása a szervezetben (PROBIOSAN, PROBIOSAN INOVUM).probiosan-inovum Új “csodafegyverünk”, a béta-glükánok További előny, hogy a béta-glükánok az allergiás tünetek visszaszorítására szolgáló gyógyszerekkel (legyen az tabletta, orrspray vagy szemcsepp) egy időben is szedhetők.

DAGANATOS BETEGSÉGEK

A béta-glükánok hozzájárulnak a daganatos megbetegedések, főleg a tüdő-, a vastagbél-, a gyomor- és a mellrák kialakulásának megelőzéséhez. Ezen rákos megbetegedések mindegyike igen gyakori a Cseh Köztársaságban (Magyarországon hasonló a helyzet – A szerk.).

A daganatos megbetegedések orvosi terápiájának kiegészítőiként is kiválóan alkalmazhatók. Képesek részben megszüntetni a kemoterápia és a sugárterápia nem kívánatos mellékhatásait, azaz a hányást, az étvágytalanságot, a fogyást vagy a bőrégést. Csak az érdekesség kedvéért: Japánban már kétféle, béta-glükán alapú rákgyógyszert is regisztráltak a gyomor- és béldaganatok kezelésére.

KÁROS SUGÁRZÁSOK, ELEKTROSZMOG

Az enyhe mértékű sugárterhelést napjainkban gyakorlatilag lehetetlen elkerülni. Állandó jelleggel ki vagyunk téve ugyanis az UV-sugárzásnak, a gyakori repüléseknek, a mobiltelefonok használatának, a számítógépek és tv-készülékek képernyőjéből származó sugárzásnak, a mikrohullámú sütők által kibocsájtott sugárzásnak, a kivizsgálások során használt röntgensugaraknak, egyes betegségek esetén pedig a daganatkezelésben használt radioterápiás sugárzásnak stb. Ezért évente legalább egyszer ajánlatos végezni egy béta-glükán kúrát.

CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEK

A béta-glükánok jótékonyan hatnak számtalan olyan kockázati tényezőre, amelyek hozzájárulnak a civilizációs betegségek kialakulásához. Így például csökkentik a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Enyhítik a stressz következményeit pszichoszomatikus megbetegedéseknél (az ún. természetes adaptogének csoportjába tartoznak, hasonlóan a STIMARAL-ban levő gyógynövényekhez). Támogatják a vérképzést csontvelőbetegségek esetén, továbbá kemoterápia és sugárterápia után, valamint leukémiában és vérszegénységben. Segítséget nyújtanak autoimmun betegségekben (a kutatások elsősorban a colitis ulcerosára, azaz a vastagbél nem fertőző, fekélyes gyulladására irányultak).

A béta-glükánok jótékony hatása egyértelműen bizonyított ugyan, használatuk azonban bizonyos esetekben mégsem ajánlott. Nem alkalmazhatják őket pl. az immunszupressziós gyógyszereket szedő, illetve a szervátültetésen átesett betegek.imunosan Új “csodafegyverünk”, a béta-glükánok

IMUNOSAN ÉS KIEGÉSZÍTŐI

Ez a kiváló készítmény nagy mennyiségben tartalmaz a már említett reishi gombából származó béta-glükánokat. Ezek immunserkentő hatását olyan gyógynövények támogatják benne, mint a szibériai ginszeng, a kínai csüdfű vagy a zöld tea. Ez a kombináció nemcsak hatékonyan támogatja az immunrendszer működését, hanem jelentős mértékben tonizálja és energiával tölti fel a szervezetet.

Mivel a béta-glükánok hatásának érvényesülése hosszan tartó folyamat, az IMUNOSAN szedése elsősorban krónikus fertőzések és más vissza-visszatérő betegségek kezelésére vagy az allergiaszezonra való felkészüléskor javasolt. Akut problémák esetén inkább a VIRONAL-t, a DRAGS IMUN-t vagy a GREPOFIT-ot válasszuk.

A fent ismertetett javaslatokon kívül következzék most néhány gyakorlati jó tanács:

 • Szemölcs: IMUNOSAN + helyileg AUDIRON.
 • Herpesz: IMUNOSAN + belsőleg DRAGS IMUN-ból naponta 3×10 csepp étkezés után – és helyileg is használható, közvetlenül a herpeszre kenve. Kiváló lehet a SPIRON spray is, amiből két óránként kell fújni.
 • Sportolóknak: Részükre az IMUNOSAN remek választás, mert az átlagosnál nagyobb fizikai és lelki, illetve szellemi terhelésnek vannak kitéve, ezért náluk gyakrabban ütik fel a fejüket fertőző betegségek.
 • Műtétek előtt és után, illetve sérüléseket követően: Az IMUNOSAN segíti a sebgyógyulást és a lábadozást.

Adagolása: naponta 2-3×1 kapszula, étkezés után.

DR. JIŘÍ HANZEL

Az IMUNOSAN összetétele

 • Pecsétviaszgomba – a hko-ban legrégebben használt gombafajta, a béta-glükánok legfőbb forrása az IMUNOSAN-ban.
 • Agaricus blazei Murrill – újabban felfedezett gombafaj, Brazíliában honos, kivételesen nagy mennyiségben tartalmaz glükánokat.
 • Szibériai ginszeng – növényi adaptogén.
 • Dangshen – a ginszeng alternatívája (a szegények ginszengje), növényi adaptogén.
 • Atractylodes macrocephala – a hko szerint összességében erősíti az emberi szervezetet, emésztőrendszeri betegségekben használatos.
 • Csüdfű – immunstimuláns.
 • Réti here – bioflavonoid forrás.
 • Zöld tea – antioxidáns.
 • Fagyal – antioxidáns.

A béta-glükánok eredete

A béta-glükánok forrása, illetve a hatóanyagok kinyerésének módja a világ keleti és nyugati felén jelentős mértékben eltér egymástól. Az európaiak főleg az élesztőgombákat (Saccharomyces cerevisiae, sörélesztő) és a gabonaféléket használják erre a célra – ami a kenyérsütés és a sörfőzés erős hagyományával áll összefüggésben.

Japánban és Kínában viszont elsősorban a gombák jelentik a béta-glükánok forrását. Ez pedig a gombafélék hagyományos gasztronómiai és gyógyászati felhasználásából ered.

Napjainkban egy harmadik forrás is egyre népszerűbb: a tengeri algák felhasználása.

közzétette/Németh Imre klubvezető

 

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft