Barion Pixel

A tűz jelentése és kezelése I.

CRI

23fd3e158fd849578dcb8e0625319992 A tűz jelentése és kezelése I.Néha kis kellemetlenség jelenik meg a testünkön, például hólyag a szájban, szájüregi fekélyek, illetve erőtlenek leszünk és egyebek. Ha ilyenkor hagyományos kínai gyógyászhoz fordulunk, akkor legtöbbször az lesz a diagnosztika, hogy „tűz” van a testünkben és ha elűzik a tüzet, akkor a tünetek is eltűnnek.

Vajon mit jelent a „tűz” a kínai hagyományos gyógyászat elméletei szerint? És mi az oka a kialakulásának? Hogyan kell kezelni? Mai meghívottunk Wang Jun tapasztalt hagyományos kínai gyógyászati főorvos, aki egyszerűen elmagyarázza nekünk a „tűz” meghatározását, megelőzését és kezelését. (A következőkben az interjú alapján készített összefoglalás első részét hallhatják.)

 

A „tűz” meghatározása és kialakulásának okai

A hagyományos kínai gyógyászat szerint a tűz a hő szindrómához tartózik. A „tűz” nem azt jelenti, hogy az emberi testben valahol felgyulladt valami, a tűz az egyes betegségek által okozott hőtüneteket jelenti. Például a gyulladás okozta hőfájdalom, szemirritáció, kelés a szájon, torokduzzanat vagy –fájdalom, szúró, fájdalmas vizelet, nőgyógyászati gyulladások stb., amelyek biztosan tűznek a tünetei. De az álmatlanság, palpitáció és ijedékenység, ingerlékenység, fülcsengés, szájban érzett keserű íz, székrekedés és sárgás vizelet nem mutatnak hőszindrómát, de ezek is a tűz tünetei. Ezért a hagyományos kínai gyógyászatban a tűzbetegségnek is különböző fajtái vannak. A leggyakoribbak a többlettűz és a hiánytűz, továbbá szívtűz, tüdőtűz, gyomortűz, májtűz, vesetűz stb. Ezek kezelésekor elűzik a forróságot és a tüzet, táplálják a jang-csit. A hagyományos kínai gyógyászat a diagnosztizálás és kezelés elméletei alapján az idő és a környezet szerint a különböző betegek tünetei és testi jellegzetességeinek megfelelően gyógyszerrel, akupunktúrával, köpölyözéssel vagy masszázzsal kezeli a betegséget.

A 7 fajta érzelem, a betegséget okozó 6 fajta külső tényező, valamint emésztési zavar, túlerőltetés stb. a tűzbetegség oka. A 7 fajta érzelem az öröm, a harag, az aggodalom, a gondolkodás, a szomorúság, a félelem és az ijedtség. A betegséget okozó 6 fajta külső tényező a szél, a hideg, a forróság, a nedvesség, a szárazság és a tűz. A túlerőltetés pedig a fizikai kimerültség vagy a túlzott nemi aktivitás. Ha az emberi testben felborul az egyensúly a jin és a jang között, és a jang túlsúlyba kerül a jinnel szemben, akkor jelenik meg a tűz.

 „Tűz” és gyulladás

A gyulladás azt jelenti, hogy a kórokozók bejutnak a szervezetbe, ahol fertőzést okoznak. A kórokozók lehetnek például baktériumok, vírusok, gombafélék, mycoplasma, paraziták stb., amelyek az emberi testben harcolnak az immunrendszer ellen, aminek következtében egyes hőszindrómák jelennek meg.

A nyugati orvoslás mikroszkopikus orvostudomány, amely diagnózisban erős, kezelésben gyenge, ezért ha valaki csak kellemetlenséget érez, de vizsgálattal nem találják az okát, akkor nincs mód a kezelésre. Jelenleg több mint 3000 betegség okát nem találja a modern orvostudomány, így ezeket nem is tudja gyógyítani. De a hagyományos kínai gyógyászat ezeket is tudja kezelni. A hagyományos kínai gyógyászat elmélete szerint ha tűz van, akkor elűzik a tűzet, ha kevés a víz, akkor táplálni kell a jint. A hagyományos kínai gyógyászattal hatásosan lehet gyógyítani a betegségeket.

A hagyományos kínai gyógyászat szerint a tűz nem egyenlő a gyulladással. Nem minden tűz által okozott betegség gyulladás, de minden gyulladást biztosan tűz okozott. A gyulladás lázat és hőemelkedést okozhat. A láz és a hőemelkedés a hagyományos kínai gyógyászat tűzbetegségeinek egyik fajtája. Ha az emberi testben a jang túlsúlyba kerül a jinnel szemben, akkor jelenik meg a tűzbetegség tünete.

A hagyományos kínai gyógyászat makroszkopikus orvostudomány, amelynek elméletei nincsenek egyenes összefüggésben a nyugati orvostudomány elméleteivel. A hagyományos kínai gyógyászat holisztikus koncepciót vall, amely szerint az emberi test egységes, az ember pedig egységben van a természettel. A test szervei sem függetlenek egymástól, azok is egységet alkotnak. A betegségek kezelésekor sem lehet egy-egy szervről külön gondolkodni, hanem egy rendszerként kell felfogni a szervezetet.

87cad892b04145c18d10409a9bd5eb85 A tűz jelentése és kezelése I.

 A tűzbetegségek tünetei

Többlettűz: piros színű arc és szem, száraz és cserepes ajkak, keserű íz a szájban, idegesség és szomjúságérzet, kelés a szájon és a nyelven, torokduzzanat és -fájdalom, ínyvérzés, orrvérzés, fülzúgás, süketség, bőrkiütés, láz, kevés vizelet, székrekedés, súlyos esetben véres vizelet és széklet, piros nyelv, sárga nyelvlepedék, szapora szívverés stb.

Hiánytűz: láz és éjszakai verejték, szájban és toroknál szárazság. A hiánytűz jinhiányt és forróságot jelent, a víz hiánya idézi elő a tűzbetegséget. Ilyenkor nem a jangból van többlet, hanem a jinből hiány, ami a tenyéren és a talpakon lázat okoz, a szív rendszertelenül ver, a mellkasban pedig nyomásérzet alakul ki. Ilyenkor az arc olyan piros, mintha kisminkelték volna, kétoldalt az arccsont piros lesz, ugyanakkor a beteg lázas és gyenge, kevés és piros a vizelete, piros a nyelve, szapora és gyenge a szívverése.

Az öt szerv szerint is el lehet különíteni a tűzbetegségeket. A következőkben egyszerűen mutatjuk be a legfontosabb tüneteket.

Szívtűz: a nyelv összeköttetésben van a szívvel, ezért ha szívtűz van, a tünet a szájnál jelentkezik, főleg gyakori szájüregi fekélyek formájában.

Tüdőtűz: száraz, lepedékes a torok, súlyos esetben a köpetben vér jelenik meg.

Gyomortűz: a középső melegítőnél fáj a has és a gyomor, tünete a rossz lehelet is.

Májtűz: szédülés, fejfájás, álmatlanság, száraz szem.

Vesetűz: a tünet főleg az alsó melegítőnél jelentkezik, ilyenkor hátfájást, fájdalmat és gyengeséget érez a deréknál és a térdnél, illetve nőgyógyászati gyulladások vannak.

A hagyományos kínai gyógyászat a tüneteket komplex módon értelmezve diagnosztizál. Az öt szerv alapján megkülönböztetett tűzbetegségeket is többlettűz és hiánytűz csoportra osztották, ezért az öt szervi tűzbetegségben is megjelennek a többlet- és a hiánytűz tünetei. A különböző tűzbetegségeket különböző módszerrel kezelik.

közzétette:Németh Imre klubvezető

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft