Barion Pixel

Schrödinger macskájának bizarr gondolatkísérlete

A Schrödinger macskája egy érdekes gondolatkísérlet, melyet Rewin Schrödinger, Nobel-díjas fizikus talált ki. Meghökkentő érdekességekre, a kvantumvilág furcsa sajátosságaira szerette volna felhívni vele a figyelmet. Kíváncsi vagy, mi olyan elgondolkodtató ebben a gondolatkísérletben?

Schrödinger elképesztően okos személyiség volt, aki bizonyos volt abban, hogy a mikrovilágban nem minden a megszokott módon működik. Sőt, megfigyelte, hogy ebben a világban minden meglehetősen idegen, és egyáltalán nem a logika elve mentén épül fel.

Éppen ezért lehetséges az, hogy az általa kitalált kísérletet a mai napig emlegetni szokták.

A kísérletében ugyanis arra mutatnak rá, hogy a macska állapota egyszerre lehet élő és holt is, és ez attól függ, hogy megfigyelik-e ezt az állapotot, vagy sem.

schrodinger-macskaja-1-0849fcadaf Schrödinger macskájának bizarr gondolatkísérlete

A kísérlet úgy szól, hogy egy képzeletbeli macskát egy aprócska dobozba zárunk, egy olyanba, amibe nem vagyunk képesek sehogysem belelátni.

A dobozban a macska mellett van egy szerkezet, melyet a macska nem tud befolyásolni. A szerkezet tartalmaz egy darab radioaktív anyagot, melyben egy óra alatt egy atom vagy lebomlik, vagy ugyanekkora valószínűséggel nem bomlik le.

A radioaktív bomlást észleli egy Geiger–Müller-számláló, ami egy relén keresztül elenged egy kalapácsot és az összetör egy hidrogén-cianidos üveget, megölve ezzel a macskát. Ha egy óra hosszára magára hagyjuk a dobozt, azt mondhatjuk, hogy a macska él, ha időközben nem volt atombomlás.

schrodinger-macskaja-2-0a22ddcd9f Schrödinger macskájának bizarr gondolatkísérlete

Azonban hogy egyértelműen eldöntsük, hogy a macska ténylegesen életben van-e, ki kell nyitnunk a dobozt, és bele kell néznünk.

Azonban ebben az esetben még kérdéses, hogy milyen állapotban találjuk meg a macskát, vagyis ez azt jelenti, hogy a macska egyszerre van jelen élő, és holt állapotában is.

A kvantumelmélet szerint a macska hullámfüggvénye egy élő és egy halott macska hullámfüggvényét egyszerre tartalmazza. Schrödinger számára az az elképzelés, hogy a macska egyszerre élő és holt is, abszurd elképzelés volt, amit nem tudott elfogadni.

Forrás/A világ titkai
közzétette:Németh Imre

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft