Barion Pixel

Influenzavírus vagy masszív baktériumfertőzés

Dr. Sebő Zsuzsanna, Kürti Gábor

Influenzavírus vagy masszív baktériumfertőzés?

A címbeli kérdésre nehéz egyértelmű választ adni. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy rámutassunk: a jelenlegi járványszerű légúti fertőzéseket jobb lenne antibakteriális szerekkel kezelni. A természetgyógyászatnak megvannak erre a jól bevált készítményei. Alkalmazásuk során nem lépnek fel az antibiotikumok kellemetlen mellékhatásai.

20150303-influenzavirus-vagy-massziv-bakteriumfertozes-02 Influenzavírus vagy masszív baktériumfertőzés2015 februárjában magam is átestem ezen a légúti fertőzésen, erős köhögés és láz, a végén pedig ugyancsak erős nátha kíséretében. Meg kell mondanom, hogy régen viselt meg betegség ennyire, és a gyógyuláshoz bizony csaknem egy hétre volt szükség. Hasonló, brutálisan kemény panaszokat mutatták azok a betegek, akik tanácsért hozzám fordultak.

Tapasztalataim szerint van még egy különlegessége ennek a fertőzésnek, éspedig az, hogy nem feltétlenül lépnek fel a szokásos Influenzás tünetek. A torokfájás általában hiányzik, legfeljebb egy kis kaparó érzés jelentkezik, a köhögés pedig mélyebbről jön, a gége a légcső és egyes esetekben a tüdő is érintett.

Mivel kiváló orvos és természetgyógyász kollégáimmal, dr. Varga Edittel és Németh Imrével együtt egy nagyszerű – orvostechnikai eszköznek, aktív diagnosztikai eszköznek minősülő – biofizikai készülék hazai megismertetésén és elterjesztésén dolgozunk, módunk nyílt arra, hogy az elmúlt hetekben a Sensitiv Imago segítségével felmérjük, milyen kórokozók aktívak az érintett betegek szervezetében.

Azt tapasztaltuk, hogy meglehetősen változatos kórképekkel van dolgunk. Legfeljebb az volt a közös bennük, hogy a vírusok – főként az Adenovírus, ritkábban a Grippe B és a Grippe C – mellett minden esetben megjelentek a betegek légúti szerveiben az aktív baktériumok is. Az utóbbiak között mindenkinél vezető szerepet töltöttek be a különféle Streptococcus baktériumok – így a Streptococcus pneumoniae (más néven: Pneumococcus), a Streptococcus pyogenes és a Streptococcus haemolyticus –, valamint ritkábban ugyan, de megjelent az aktív kórokozók között a Staphylococcus aureus is.

A hivatalos álláspont – mint minden évben, idén is – az, hogy influenzajárvánnyal van dolgunk, amelyet egyes betegeknél bakteriális felülfertőződés kísérhet. Ne menjünk bele most abba a kérdésbe – mert ez külön cikket érdemelne –, hogy ajánlatos-e, van-e értelme influenza elleni oltást kérni, miközben tudjuk, hogy a vakcina összetételéről a gyártó jó néhány hónappal, ha nem egy fél évvel előbb dönt, mint ahogy az adott járvány kialakul – és nyilván előre nem tudható, meg nem jósolható vírustörzsek „főszereplésével”.

Kollégáimmal együtt az a véleményünk, hogy a jelek szerint az idei tél végi járvány nem vagy nemcsak influenzajárvány, hanem baktériumfertőzés-járvány is. Ráadásul – még egyszer hangsúlyozom – a „sima” influenzajárványhoz képest sokkal erősebb tünetekkel.

Mi következik ebből? Mindenekelőtt és a betegek szerencséjére az, hogy most igazán érdemes, ajánlott alkalmazni a természetgyógyászat, az alternatív gyógyítás jól bevált antibakteriális szereit: fokhagymát, grépfrútmag-kivonatot, propoliszt és ezüstkolloidot a baktériumfertőzés visszaszorítására, valamint többek között a mézzel összekevert gyömbérport és a hagymahéj-teát a köhögés csillapítására. Javasolt emellett a sós, illóolajos vízzel naponta 1-2 alkalommal történő inhalálás is.

Természetesen – ha nem alkalmazunk illóolajokat – a homeopátia is többféle megoldást kínál.

Megkérdeztem az utóbbiról – és a mostani járvány kapcsán gyermekorvosként szerzett egyéb tapasztalatairól – portálunk homeopátiás menüpontjának gondozóját, dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvost. Át is adom neki a szót.

Kürti Gábor
természetgyógyász, szerkesztő

Vírus kontra baktérium?

Nagy örömömre szolgál, hogy a vírus kontra baktérium téma előkerült. Évtizedek óta dolgozom körzeti gyermekorvosként, és régóta foglalkoztat az a gondolat, vajon a minden évben ismétlődő, feltűnően sok januári, februári lázas, légúti megbetegedés hátterében milyen kórokozók állnak.

Ezekben a hónapokban két-háromszorosára, olykor többszörösére nő a betegek száma. Vajon ez vírusoknak, főleg az influenzavírusoknak tudható be, vagy a bakteriális fertőzések száma is jelentősen megemelkedik? E két csoport elkülönítése területen (is) empirikus, tapasztalati alapon történik.

A tünetek, az orvosi tapasztalatunk, valamint az éppen megbetegedő páciensek gyógyulása vagy elhúzódó betegsége alapján „megtippeljük”, hogy vírus vagy baktérium állhat a háttérben. Bár évek óta mind a szakma, mind a média csak az influenzajárványról beszél, ennek nem szabad befolyásolnia a döntésünket. A döntésnek pedig nagyon felelősségteljesnek kell lennie, hiszen a szakma szabályai szerint a bakteriális fertőzésekben antibiotikum adása javasolt, míg a vírusfertőzésekben csak tüneti terápia.

De vajon valóban szükséges-e az antibiotikus kezelés a bakteriális fertőzésekben? A jól felkészült szervezet, a jó immunrendszerű gyermek le tudja küzdeni a kórokozók támadását – legyen szó vírusról vagy baktériumról.

Vajon a most felnövő generációnak, beleértve a szüleiket is, jó az immunrendszerük? Aligha hiszem.

A mai kor számos „vívmánya”, a gyorsétkezők, a félkész ételek, a tartósítószerekkel teletömött ételek, a nagyüzemi állattartás, a városiasodás, a mozgásszegény életre nevelő számítógép, az antibiotikumok túlzott használata, a számtalan védőoltás és sok egyéb tényező a jó immunrendszer ellen dolgozik.

Mit tehet a gyakorló gyermekgyógyász, aki ez ellen az ár ellen próbál úszni?

A külső körülményeket megváltoztatni nem tudja, de a fent említett tényezőkre fel tudja hívni a figyelmet páciensei körében.

  • A gyermek születésétől kezdve igyekszik csak a legindokoltabb esetekben kemikáliát és gyógyszert használni.

  • Megpróbálja a vírusos és bakteriális fertőzések pontos elkülönítését. Ebben támogathatják olyan, a háziorvosi gyakorlatban használható diagnosztikai lehetőségek, melyek segítségével a vírus- és a baktériumfertőzés jó eséllyel elkülöníthető. (Ilyen például QuikRead go készülék, mely arra is lehetőséget ad, hogy a Streptococcus fertőzéseket igazolja vagy kizárja.). Évek óta használom, és meggyőződésem, hogy ez a gyors és pontos diagnosztikához nélkülözhetetlen.

  • Az alternatív vagy inkább integratív gyógymódok ismerete és alkalmazása ugyancsak segít az antibiotikumok használatának csökkentésében. Magam, aki járatos vagyok a homeopátiában, számtalan olyan szert tudok javasolni – akár bakteriális fertőzésben is –, amely segít a gyógyulásban, antibiotikum nélkül.

Természetesen vannak olyan esetek, ahol a hagyományos kezelést nem szabad mellőzni, ilyen például a fiatal csecsemők megbetegedése, a volt koraszülöttek, a krónikus betegségben szenvedők fertőzései, a súlyosabb húgyúti fertőzések, az alsó légutak fertőző ágens okozta megbetegedései stb.

Ilyen esetekben a homeopátiás szerek – a hagyományos gyógyszerekkel együtt adva – gyorsítják és eredményesebbé teszik a gyógyítást, ahogy az számos tanulmányban és közlésben már megjelent.

A legideálisabb az lenne, ha olyan, erős immunrendszerű páciensekkel találkoznánk, akiket a kórokozók nem képesek megbetegíteni. A homeopátiás alkati kezelés, az egyénre szabott alkati szer megtalálása fontos, de nem az egyetlen eszköz ennek a célnak az elérésére.

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekgyógyász, homeopata
Tanácsadás

Az Energy ajánlása:

Miután Fleming felfedezte a penicillint, olyan idők következtek, amikor azt hittük, kiirthatjuk a baktériumfertőzéseket. A kristályos penicillin néhány tízezer egysége legyőzte a fertőző agyhártyagyulladást, a torokgyulladást, a tüdőgyulladást.
Több mint fél évszázad elteltével mindinkább látható, hogy a természet megállította az antibiotikumos egyensúlyvesztést, sőt a mikrobák kezdenek a harcban felülkerekedni. Az egyre drágább, mérgezőbb és „hatékonyabb” mesterséges antibiotikumok immár gyakran hatástalanok. Csodálkoznak? Hiszen bármilyen hőemelkedést, köhögést, légcső- vagy orrgarathurutot, esetleg náthát ma antibiotikumok segítségével „likvidálnak”. Ugyanakkor a megfázásos betegségek többsége vírusos eredetű!
Ennek az „antibiotikus felelőtlenségnek” az eredménye az allergia szaporodása, a mikrobák gyógyszerekkel szembeni ellenálló képessége. Világos, hogy az antibiotikumok használatát szigorúan meg kell gondolni, ha ezt a hatékony gyógymódot nem akarjuk egészen elveszíteni. Úgyhogy ideje új utakat keresni. Ezek közül az egyik lehet az ENERGY.

Panaszok esetén várunk az Energy Belváros Klubban, az Energy termékeivel,személyre szóló tanácsadással.

Németh Imre klubvezető

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft