Barion Pixel

Veszélyes szuperbaktériumokkal van tele a Duna vize

Egy osztrák kutatás keretében bukkantak rá a veszélyes organizmusokra.

Egyre komolyabb gondban lehetünk az antibiotikumokkal szemben rezisztenciát, azaz ellenállást kifejlesztő szuperbaktériumok kapcsán.

Ennek az egész folyamatnak a hosszú évtizedeken át tartó felelőtlen és globális antibiotikum használat volt az oka, ami ellen ma már alig tehetünk valamit.

A szuperbaktériumok ugyanis jelen vannak a bolygón, terjednek, és nincs rájuk gyógymód. Ma ha valaki megfertőződik egy ilyennel, az minden kezelés ellenére nagy valószínűséggel belehal a fertőzésbe.

szuperbakteriumok-4-6a301c5ba4 Veszélyes szuperbaktériumokkal van tele a Duna vize

A grazi Orvosi Egyetemen vizsgáltak néhány vízmintát a Duna vizéből, melyben megdöbbentően riasztó dolgokra bukkantak. Összesen ugyanis 21 rendkívül veszélye szuperbaktérium volt jelen benne.

Ezek mindegyike nagyon ellenálló volt az antibiotikumokkal szemben. Vagyis ha valaki inna a vízből, az kitenné magát annak a veszélynek, hogy elkaphat egy halálos kórt.

szuperbakterium-5-1409b6fdec Veszélyes szuperbaktériumokkal van tele a Duna vize

A szennyvízzel a természetes vizekbe is bekerültek, és akár idővel a vízhálózatba is. Persze ez utóbbi eshetőség nagyon pesszimista forgatókönyv, és a kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy egyelőre nincs ok aggodalomra.

A kutatók a Duna vonulatán számtalan ponton vettek vízmintákat, amelyekben két bélbaktériumfaj jelenlétét, valamint azok ellenálló képességét és antibiotikumoknak való ellenállását is vizsgálták.

A tudósok leszögezték, hogy az egészséges szervezetre ezen baktériumok vízben való jelenléte nem káros, azonban veszélyt jelenthetnek beteg vagy legyengült immunrendszerű emberekre.

szuperbakterium-kutatas-1-c2a8426e80 Veszélyes szuperbaktériumokkal van tele a Duna vize

Tehát eg egészséges ember elméletben akár meg is ihatja a vizet – mi azonban még ezt sem javasoljuk, hiszen az ördög ne alszik – azonban akinek nincs toppon a szervezete, és véletlen vizet nyel valami miatt, az megpecsételheti a sorsát.

Az eredmények ráadásul a Duna teljes szakaszára igaznak bizonyultak.

A Klebsiella baktériumok közül – amelyek rendszerint szintén a bélből és az ürülékből származnak – 15% bizonyult ellenállónak legalább egy antibiotikummal szemben, és már 2-3 százalék bizonyult multirezisztensnek.

szuperbakterium-kutatas-2-66cf6f5324 Veszélyes szuperbaktériumokkal van tele a Duna vize

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy igen veszélyes tendenciák zajlanak a világban és csak egy lépés kell ahhoz, hogy ezek a szuperbaktériumok még tovább fejlődve akár egy szuperbaktérium járvány kirobbanását eredményezzék.

Forrás: avilágTitkai

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft