Barion Pixel

Ezek a legveszélyesebb szuperbaktériumok a világon!

A legveszélyesebb szuperbaktériumok toplistáját állította össze az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), ezek az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok óriási veszélyt jelentenek az emberi egészségre.

A lista élén az úgynevezett Gram-negatív baktériumok állnak, köztük az E. coli, mely kórházban ápolt, legyengült pácienseknél okozhat halálos vérmérgezést és tüdőgyulladást. A listát a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet a G20 nyári csúcsértekezletére készítették, hogy felhívják a kormányok figyelmét a nehezen kezelhető fertőzések elleni új antibiotikumok kifejlesztésének fontosságára – írta a BBC hírportálja.

A tudósok sokadszor figyelmeztetnek, hogy küszöbön áll az antibiotikumok utáni korszak, amikor a létező gyógyszerekkel már nem lehet minden fertőzést kezelni, ezért ezek kórokozói elterjedhetnek és sokak halálát okozhatják.

“Lassan kifogyunk a kezelési lehetőségekből. Ha kizárólag a piacra bízzuk, nem lesznek készen időben az új antibiotikumok, melyekre a legsürgetőbb szükség mutatkozik” – mutatott rá Marie-Paule Kieny, a WHO kutatója.

bakt%C3%A9riumok2 Ezek a legveszélyesebb szuperbaktériumok a világon!

Hangsúlyozta, hogy a könnyebben kifejleszthető, nagyobb haszonnal kecsegtető gyógyszerek helyett a klinikai igényekre kellene koncentrálni.

A tuberkulózis kórokozója nem szerepel a listán, mivel az új kezelések kifejlesztése már napirenden van.

A lista úgy készült, hogy a szakemberek megvizsgálták az antibiotikumrezisztencia jelenlegi arányait, a világ halálozási rátáit, az fertőzések előfordulási gyakoriságát az egyes közösségekben, valamint a betegségek egészségügyi anyagi terheit.

Előkelő helyet foglal el a rangsorban a Klebsiella baktérium, mely nemrég lett rezisztens az antibiotikumokegy nagy hatású csoportjával szemben. Egy amerikai nő a közelmúltban belehalt a fertőzésbe, mert az orvosánál rendelkezésre álló 26 különböző antibiotikum egyike sem hatott a kórokozóra.

A lista három kategóriába sorolta a szuperbaktériumokat, a legveszélyesebbek közé tartoznak az Acinetobacter baumannii, a Pseudomonas aeruginosa és az enterobaktériumok, köztük a Klebsiella és az E. coli. A nagy prioritású csoportba sorolták a Enterococcus faeciumot, a Staphylococcus aureust, a Helicobacter pylorit, a Campylobacter spp.-t, a szalmonellafertőzés kórokozóit és a nemi úton terjedő Neisseria gonorrhoeae-t, a közepes prioritásúak közé került a Streptococcus pneumoniae, a Haemophilus influenzae és a Shigella spp.

Forrás: napidoktor

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft