Barion Pixel

Mit jelez a vizelet színe?

A rendszeres önvizsgálatra az orvosok rendszeresen felhívják a figyelmet, ez a vizelet ellenőrzésére is kiterjed. Az alábbiakban megtudhatja, hogy a vizelet színe mit árul el szervezetünk állapotáról.

 A vizelet színe

A vizelet színéből számos dologra következtethetünk. A színe a bevitt folyadék mennyiség alapján változik, de az elfogyasztott étel és egyes gyógyszerek is megváltoztathatják a vizelet színét.Az egészséges vizelet színe halványsárga.

1. Átlátszó

Bizonyára túl sok vizet iszik amely részben jó, részben pedig mégsem. Rosszabb esetben a cukorbetegség jele is lehet, ha az átlátszó vizelet megnövekedett szomjúságérzettel párosul, keressük fel orvosunkat.

2. Halvány szalma sárga

Ez az egészséges vizelet színe. Egyes élelmiszerek is sötétíthetik a vizeletet, ilyen pl a cékla. Tudni kell továbbá, hogy minél sötétebb a vizelet, annál erősebb a szaga.

3. Sárga

Ez a szín azt tükrözi, hogy több folyadékra van szüksége a szervezetnek.

4. Szirup vagy barnás színű

Ha a vizelete ilyen színűvé változik, esetleg barnás színárnyalatot tapasztal, az már a kiszáradás előjelei. Ebben az esetben sürgősen kezdjen el nagyobb mennyiségű folyadékot inni, hogy a betegségek ne alakulhassanak ki a szervezetében. A legtöbb májbetegnél a vizelet színe barna. Ha a máj nem működik megfelelően, a széklettel együtt ürül ki a vizeletben a méreganyag, ez okozza a barnás színt. Ilyenkor gyakori a máj gyulladása, ami fájdalmas és hosszan tartó betegséghez vezet.images Mit jelez a vizelet színe?

5. Rózsaszín és vörös

Ha ilyen színnel találkozik a vizeletében,  azonnal keresse fel az orvosát. Ez ugyanis jelentheti azt, hogy valamilyen enyhébb belső vérzése van, vagy egy súlyosabb gyulladása, amit sürgősen kezelni kell. Okozhatja vesekő is, de lehet szó húgyúti fertőzésről, illetve ritkán daganat áll a háttérben.

6. Kék és zöld

Elég ritka az előfordulási aránya, a legfőbb okozói bizonyos gyógyszerek, mint a Viagra, enyhe vízhajtók és néhány antibiotikumok. Ilyenkor gennyesé válik a vizelet, és bár a gyógyszerszedés miatt természetesnek mondhatjuk, azonban mégsem az egészségünk jele. Azonnali orvosi ellenőrzést igényel!

7. Fehéres, homályos vizelet

Ebben az esetben belső gyulladásból adódóan a gyulladás és a genny a vizeleten keresztül távozik. Az állagát úgy képzeljük el mint egy gyümölcslevet, amiben a rostok darabosan találhatóak meg. A leggyakrabban ilyen vizeletet okozó betegség egyike a nemi úton terjedő betegség és húgyúti fertőzések. Természetesen ebben az esetben is orvoshoz kell fordulni!

Forrás:Zöldújság

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft