Barion Pixel

Mik okozzák az ödémát?

Mit csinál akkor, ha reggel, a felébredés után felfedezi, hogy kövérebb lett?

Sokan észreveszik, hogy ugyan kövérebbnek néznek ki, ám a súlyuk nem emelkedett sokat, és a duzzadás csak egyes testtájakra terjed ki. Ilyenkor valószínűleg ödémáról van szó. De mi okozza az ödémát, és a Hagyományos Kínai Orvoslás hogyan kezeli?

1. Túl sok só

Ha túl sok sót eszik, akkor a sós íz miatt gyakran lesz szomjas, ezért sok vizet iszik. A vízmolekulák gyorsan bejutnak vérbe, mert vonzza őket a vérben levő só.

A só nátriumot tartalmaz, a szervezet pedig csak egy bizonyos idő után tud megszabadulni a felesleges nátriumtól, ezért bizonyos időszakokban a testsúly a só és a víz miatt ideiglenesen gyarapszik, és az ember is kicsit duzzadtnak néz ki. A magas sótartalmú ételek hozzájárulnak a szervezet ödémájához, ezért azok a nők, akik a menstruáció előtt könnyen kapnak ödémát, külön figyeljenek a sóbevitelre, vagyis kevésbé sós ételeket kell választaniuk.ödéma Mik okozzák az ödémát?

2. Hosszú ideig tartó állás vagy ülés

A tanárok, a nővérek, a közlekedési rendőrök hosszú ideig kénytelenek állni a munkavégzés során, ezért könnyen kapnak visszértágulást, amely a lábon reggel könnyebb, este súlyosabb ödémát okoz. Aki mindig irodában ülve dolgozik, az is könnyen lesz ödémásödéma2 Mik okozzák az ödémát?

Ezért ha valaki hosszú ideig kénytelen állni, akkor ajánlott orvosi harisnyát viselnie, illetve munka közben gyakran kell felemelni a lábukat, hogy bőségesen áramoljon vér az alsó végtagokba, ami enyhítheti a vénákban a nyomást. Aki irodában dolgozik, figyeljen rá, hogy 1–2 óránként fel kell állni, egy kicsit mozogni, sétálni kell.

3. Bizonyos gyógyszerek mellékhatása

Egyes vérnyomáscsökkentő, illetve hormontartalmú gyógyszerek ödémát okozhatnak. Például a nifedipin, az amlodipin és más vérnyomáscsökkentő gyógyszereknek gyakori mellékhatása az ödéma, a fejfájás, az ideiglenes piros arcszín. A férfiak kevésbé, a nők gyakrabban kapnak ödémát ezeket a gyógyszereket szedve.

Az említett gyógyszereket szedő betegeknek rendszeresen orvoshoz kell fordulni, ha nem súlyos az ödéma, akkor az orvos javaslata szerint kivés vízhajtót használhatnak. Ha az ödéma hosszú ideig tart, és a vízhajtó használata után sem enyhül, akkor az orvos javaslata alapján másra kell cserélni az éppen szedett gyógyszert, és meg kell vizsgálni, hogy ezek után enyhül-e az ödéma.

A betegségek és a gyógyszerek által okozott ödémával tehát időben kell orvoshoz fordulni. A hibás életmód is okozhat ödémát, amit időben kell javítani. Emellett az étrend javításával enyhíthető is az ödéma.ödéma3 Mik okozzák az ödémát?

Az ödémát megszüntető módszerek:

1. Ödémát enyhítő ételek

Ödéma esetén megfelelő mennyiségű, magas káliumtartalmú, vízhajtó és jódtartalmú ételeket kell fogyasztani.

A magas káliumtartalmú ételek, így többek között az illatos gomba, a spenót, a brokkoli, a zeller, a cékla, a grapefruit, a banán, a paradicsom, az alma hozzájárulhatnak a nátrium kivonásához, segítenek az ödéma megszüntetésében.

Vízhajtó ételek: viasztök, uborka, görögdinnye, gránátalma, szőlő.

A jódtartalmú ételek, például a hínár, a rák és hasonlók javíthatják az alsó végtagok vérkeringését.

2. Gyógyhatású fogások megszüntetik az ödémát

A hagyományos kínai orvoslás szerint egyes gyógynövényekből vagy ételekből készített főzet is segíthet az ödéma megszüntetésében.

A rövidszemű rizs táplálja a lépet és a gyomrot. Reggel készítsünk belőle kását, amely enyhítheti a nők ödémáját, a fáradtság, pihenéshiány miatti szemhéj- és végtagödémát.

A jamgyökérből, a Jób könnyéből és a kínai datolyából készített főzelék vagy kása segíti a lép és a gyomor egészségét, amivel enyhíti az ödémát.

A kínai spárgasalátából készült saláta vagy főzet segíthet az ödéma enyhítésében, de figyelni kell, hogy kevés sót adjunk hozzá.

3. Egyszerű gyakorlatok, amelyek enyhítik az ödémát

Az ülve dolgozók munka közben kis mozgásokkal is enyhíthetik az ödémát. Az egyik módszer:

A széken ülve két kezét nyomja a két térdére, szorosan zárja össze a lábait, a sarkokat a földön tartva le-föl himbálja a lábfejeket.ödéma4 Mik okozzák az ödémát?

Egy másik módszer: álljon fel, a lábakat magasra emelve járjon helyben.

Mikor és melyik testrésze lett ödémás? Ha a jövőben puffadtnak érzi magát, akkor orvoshoz kell fordulni tanácsért. Javítson a rossz szokásain, a helytelen életmódon, így hatékonyan megelőzheti és enyhítheti az ödémát.

Forrás: Kinai Orvoslás és Terápia

 

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft