Barion Pixel

Nem vagy beteg, csak szomjas!

Ha szomjas vagy, azt jelenti, hogy a tested legalább 3% vizet vesztett!

József, aki magas vérnyomásra panaszkodik és elmegy az orvoshoz. Az orvos megvizsgálja és alaposan kikérdezi, majd a fiókjába nyúl és belemarkol a „hatóanyag nélküli pirulák” feliratú zacskóba.
– Itt egy marék tabletta. – mondja az orvos – Reggel kéket vegyen be, és igyon rá egy nagy pohár vizet! Délben egy nagy pohár vízzel egy sárgát vegyen be! Este, lefekvés előtt egy piros tablettára igyon egy nagy pohár vizet!
– Mi a bajom, doktor úr? – kérdezi aggódva József.
– Ön nem beteg, hanem szomjas, egész egyszerűen nem iszik elég vizet!

Ez a fenti doktor helyesen járt el, mivel a drága, mellékhatásokat is kiváltó vérnyomáscsökkentő felírása helyett kezelte a valós okot. Mivel az okot kezelte, már nem kellett kezelnie a tüneteket, mert azok el fognak tűnni. De manapság ilyen hozzáállást sajnos ritkán tapasztal az ember. Ellenben mi az, ami egy órán belül legalább kétszer harsan fel a televízióban?

Székrekedése van? Nyomja el valamilyen tablettával! Hasogat a háta? Egy tabletta és már nem is érzi! Ha fáj a feje, akkor vegyen be egy fájdalomcsillapítót! Ízületi fájdalmai vannak? Szedjen rá gyógyszert!

47746_740676_1490264239_szomjas Nem vagy beteg, csak szomjas!

Egész iparág épült már a kiszáradás tüneteinek eltussolására. Badarság lenne elnyomni azokat a tüneteket, azaz jelzéseket, amiket a szervezetünk küld számunkra, mert nem itattuk meg. Ezzel csak rontunk a helyzeten. Addig, amíg szervezetünknek nem adtuk meg azt, ami ahhoz kell, hogy működjön, folyamatosan küldeni fogja nekünk a jeleket, jelzéseket, amik arra hivatottak figyelmeztetni, hogy valami nincs rendben. Ez a természet rendje.
Kevesek számára tudott és talán már hihetetlen is, de azzal, hogy nem isszuk meg az ajánlott napi 2-3 liter vizet, az enyhe kiszáradás következő tüneteit produkálhatja testünk: kimerültség, fáradság, csökkent koncentráció, levertség, száraz bőr, gyenge ítélőképesség és fejfájás.
Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor a következő testi panaszok jelentkeznek még: stressz, magas vérnyomás, asztma, allergiák, szédülés, hányás, izomgörcsök, meghízás, ráncos bőr és csak a leggyakoribbakat soroltuk…

Miért is pótoljuk? Mit is csinál a víz a szervezetünkben?

Temérdek funkciója van, a leglényegesebbek közül párat felsorolunk:
• Segít biztosítani a szervezet közel állandó belső hőmérsékletét.
• Eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket.
• Rugalmassá teszi az ízületeket.
• Biztosítja a vérkeringést és szabályozza a vérnyomást.
• Lehetővé teszi a tápanyagok feloldódását, felszívódását és szállítását.

Mik a kiszáradás jelei?
Ha szomjasnak érzi magát és száraz a szája, akkor az már azt jelenti, hogy kb. 3% vizet veszített, vagyis a sejtjei már kiszáradtak. Inni tehát még azelőtt kell, mielőtt a szomjúságérzet fellép. A vizelet sok mindenről árulkodik, ezért azt megfigyelve máris felmérhető mennyire van valaki kiszáradva. Mérje fel Ön is:
Tiszta, színtelen vizelet: megfelelően hidratált test.
•  Sárga színű vizelet: enyhén-közepesen kiszáradt test.
•  Narancssárga, vagy sötét színű vizelet: súlyosan kiszáradt test.

Akkor most itt a nagy kérdés: Mit igyak?
A tiszta, természetes víz rendszeres fogyasztását ajánljuk.
Kerülje a szénsavas, vagy cukros üdítőket, szörpöket. Magas cukortartalmuk és a mesterséges színezékek, aromák és édesítőszerek miatt ezek veszélyesek az egészségére.
A tea, kávé, üdítők, vízhajtó hatásuk miatt kiöblítik a testből a vizet. A test ugyanis megszabadul ezektől a számára nem kívánatos anyagoktól. Nem számíthatóak bele a napi folyadékbevitelbe.
Az alkohol is vízhajtó hatású. Gondoljon csak a sörre!

Összefoglalónak néhány hasznos tipp:
• A teste felébredés után van a legjobban kiszáradva és telve méreganyagokkal. Igyon egy nagy pohár vizet a szomjúságától függetlenül és máris éberebbnek érzi magát, beindítja a keringését és ezzel felébreszti a testét.
• Igyon egy pohár vizet mielőtt lefekszik, sokkal frissebben fog ébredni!
• Igyon egy pohár vizet étkezés előtt és után, hogy segítse az emésztési folyamatokat! A gyomornak szüksége van vízre, hogy megeméssze az ételt. A víz hiánya megnehezíti azt a folyamatot, hogy a tápanyag felszívódjon, és végül felhasználható legyen energiaként.
• Ha unja már a víz ízét, adjon a vízhez friss citromot vagy gyömbért, amitől az ízletesebb és energetizálóbb lesz, kerülje a cukros szörpöket és a szódát!
• Ha lakhelyén nem jó minőségű a csapvíz, szereljen fel egy vízszűrőt inkább, mintsem folyamatosan ásványvizet vásárol.

Forrás: Zöldújság

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft