Barion Pixel

Olyan nanotechnológián alapuló eszközt fejlesztettek ki, mely energiát nyer az ember mozgásából

Olyan vékony, mint egy film, és az emberi mozgást képes átalakítani használható energiává. Ez lehet a zöld energia forradalmian új vívmánya?

Nanotechnológiai fejlesztés

Megszületett egy olyan új, nanotechnológián alapuló eljárást használó kütyü, mely képes jóformán a semmiből előállítani az energiát, és mindehhez semmire nincs szüksége, csak ránk.

Pontosabban arra, hogy a testünkre tapadjon, miközben mi végezzük a napi teendőinket. A kis szerkezet ugyanis képes az emberi mozgási energiát tényleges energiává, árammá alakítani, amivel más eszközöket fel lehet tölteni, vagy használni.

nanotechnologia-zoldenergia-feng-f8889b44e6 Olyan nanotechnológián alapuló eszközt fejlesztettek ki, mely energiát nyer az ember mozgásából

„Elképesztően zseniális a koncepció, ez lehet a jövő hordozható energiatárolója.„ – nyilatkozta egy szakembere a fejlesztés kapcsán.

Belőlünk nyeri az energiát

A csak FENG-ként emlegetett új technológia az emberi mozgással operál, hogy azt használható energiaként felhasználja, vagy akár tárolja. Bizonyára mindenki észrevette már, hogy sportoláskor vagy mozgáskor időnként nagyon nagymértékben feltöltődik a teste, és egyes –főleg fém – tárgyakhoz érve egy kis csípést éreznek, mintha áram rázta volna őket meg.

Ilyenkor a testünk feltöltődik, ezt az elektromos potenciált használja ki a vékony, egy film vastagságával vetekedő aprócska szerkezet.

nanotechnologia-3-08619b0bc5 Olyan nanotechnológián alapuló eszközt fejlesztettek ki, mely energiát nyer az ember mozgásából

Egyelőre még van híja a technológiának, de már most is elképesztő eredményekre képes. Egy piros lámpát képes „életben tartani” egyetlen, pálmalevél nagyságú darabka belőle, és ez még csak a kezdet.

A bemutatott prototípus óta folyamatosan dolgoznak rajta, hogy még ennél is hatékonyabb legyen, és elérjen arra a szinte, hogy a hétköznapi életben is gyakorlati hasznát élvezzük.

Rengeteg helyen hozhat áttörést

Kétség sem férhet hozzá, hogy rengeteg helyen lenne képes áttörést hozni. Csak hogy egy olyan példát említsünk, ami a mindennapjainkra is hatással lenne: többé nem kell majd mobiletelefon töltőkkel bajlódnunk.

Napi feladataink során a mozgásunkkal fogjuk tudni tölteni az okostelefonunkat, vagy más készülékeket. Gyakorlatilag korlátlan, kifogyhatatlan energiaforrássá válhatunk.

meroora-ab67a6f5f6 Olyan nanotechnológián alapuló eszközt fejlesztettek ki, mely energiát nyer az ember mozgásából

Egyes mérnökök már ennél is nagyobb szinteken gondolkodnak, és egy olyan rendszer kifejlesztését sem tartják lehetetlennek a jövőben, amely ipari szinteken lenne képes előállítani az energiát ezzel a módszerrel, így mindenki számára elérhető lenne az ingyen áram.

A jelenlegi módszer ugyanis csak egyes eszközök feltöltésére, energiával való ellátására jó, de egy komplett háztartás fenntartását nem lehetne megoldani azzal, hogy egész nap a házban szobabiciklizik az ember.

A jövőben a szakemberek ezen fognak dolgozni, mi pedig csak remélni merjük, hogy hamarosan a kapacitás és méretbeli problémák kapcsán is áttörést fognak elérni.

Forrás: a világ Titkai

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft