Barion Pixel

A stressz jó szolga, de rossz úr

Újdonságunk, a Relaxin – nyugalom és erő

A széles körben elterjedt civilizációs betegségek közös nevezője vitathatatlanul a stressz. Olykor nyilvánvaló okként, máskor együttható vagy súlyosbító tényezőként tűnik fel. Jelen van a migréntől kezdve, a pszichiátriai betegségeken, a szívproblémákon, az emésztési panaszokon át, egészen a cukorbetegségig – számtalan egészségügyi problémánál.

A stressz olyan, mint a tűz: jó szolga, de rossz úr. Ha eláraszt minket, ha kicsúszik az ellenőrzésünk alól, össze kell szednünk minden erőnket és akaratunkat, hogy mentsük az életünket.

A belső nyugalom és a kiegyensúlyozott lelkiállapot felé vezető úton segítséget nyújthat nekünk az ENERGY új terméke, a RELAXIN.

MEGVÁLTOZOTT A VILÁG

A stressz ugyanakkor igen fontos pozitív szerepet is betölt. Eredeti evolúciós feladata az volt, hogy felkészítse a szervezetet a kritikus helyzetekre, illetve hogy mérhetetlen fizikai teljesítményre sarkallja a testet. Az emberiség történelmének hajnalán talán éppen a stressz mentette meg az embereket az éhhaláltól.

Hormonális reakciókkal pumpálta a kortizolt és az adrenalint a bokrok mögött rejtőző őseink ereibe, hogy a megfelelő pillanatban képesek legyenek megfeszíteni izmaikat, és el tudják ejteni a szezon első mamutját. A stressz készít fel bennünket a harcra, egyszersmind lehetővé teszi a kivételes fizikai és szellemi teljesítményt. Csakhogy egyszer minden harc véget ér, a hormonszintek egyensúlyba kerülnek, a szervezet ismét általános üzemmódba kapcsol, és megkezdi a regenerációt.

Ez a mechanizmus több ezer éven át hibátlanul működött, ám később fordulat következett be. Olyan rövid idő alatt, ami az emberiség fejlődése szempontjából csak szemhunyásnyi, az ember környezetének jellege teljesen megváltozott. Számunkra eddig ismeretlen kihívásokkal kell szembenéznünk, miközben nincs elég időnk arra, hogy alkalmazkodjunk ezekhez a változásokhoz. Ráadásul értelmi síkon képtelenek vagyunk feldolgozni és megérteni az ebből eredő következmények hatásait.

Így a testünk szó szerint fuldoklik a stressz paradoxonban. Az ember életében eredetileg csak néhány tucat stresszt okozó tényező (stresszor) volt, napjainkban azonban már több ezer vagy százezer ilyen faktorról beszélhetünk. Ezekkel mindennap, sőt olykor minden órában szembenézünk.

Testünk ilyenkor feszült, éber állapotba kerül, készen áll a vad azonnali elejtésére. Dehát nincs mit elejteni… Az ellazulás helyett újabb stresszes pillanatok következnek, és sok esetben még a minimális fizikai aktivitásra sem vagyunk képesek.

ELSŐSEGÉLY TESTNEK ÉS LÉLEKNEK

A RELAXIN két rendkívül hatékony természetes növényi kivonat egyedülálló kombinációja. A liliomfa (magnólia) kérgének és a kudzu gyökerének kivonatát tartalmazza. Mindkét hatóanyagot olyan kivételes módszerrel nyerik ki a növényekből, amely a hagyományos vízbázisú extrakciót ötvözi az alkoholos extrahálással, és a végeredmény rendkívül magas hatóanyag-koncentráció. A készítmény valóban rendkívül nagy mennyiségben tartalmazza a hatóanyagokat, sokkal nagyobb koncentrációban, mint a hagyományos kivonatok.

LILIOMFA

Első pillantásra bolygónk legbájosabb, egyben legidősebb fája. Virágának illata jellegzetesen intenzív, édes és egyben friss – a jázmin és a narancsvirág keverékének illatára emlékeztet. A liliomfa illata állítólag romantikus álmokat hoz, gyengédséget és szeretetet ébreszt bennünk, és virágnyelven hívja fel a figyelmet az ártatlanságra és a bájra.

A liliomfa Kelet-Ázsiában ősrégi kultúrnövénynek számít. A jülan liliomfát például “templomfaként” tisztelték már a Tang-dinasztia (618-908) idején is. A kínaiak számára a női szépség, a tisztaság és az édes íz szimbóluma. Japánban viszont a buddhizmus VII. századi terjedésével találta meg magának az utat a kertművészethez, az irodalomhoz és a festészethez.liliomfa A stressz jó szolga, de rossz úr

Ám csak kevesen tudják, hogy a liliomfa egyúttal rendkívül hatékony gyógynövény. Főleg a hagyományos kínai és japán orvoslásban használják már évszázadok óta. Legfőbb hatóanyagai a magnolol és a honokiol. A liliomfa számos gyógyhatása közül az antioxidáns és a nyugtató hatás a legfigyelemreméltóbb, de a kognitív (megismerő) funkciókra – figyelem, megfigyelőképesség, érzékelés-észlelés, emlékezet, gondolkodás – kifejtett jótékony hatása is rendkívül jelentős. Klinikai tanulmányok szerint hatása a benzodiazepinek hatásához hasonlítható, de a mesterségesen szintetizált anyagokkal szemben a liliomfa természetes formájú hatóanyagai nem toxikusak, nincs semmilyen nemkívánatos mellékhatásuk.

Érdekességképpen érdemes megemlíteni még a szájüreg baktériumainak normalizálására kifejtett, rendkívül alaposan dokumentált hatásait. Klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy általános szájöblögetéssel 30 perc alatt kétharmadával csökkent a nemkívánatos baktériumok mennyisége a szájüregben, míg koncentrált kivonat alkalmazása mellett ez az arány elérte a 99%-ot! A liliomfa kivonata ezért kiválóan használható a fogszuvasodás vagy a nemkívánatos szájüregi diszkomfort érzés megelőzésében.

KUDZU

1867-ben az Egyesült Államok partjainál kikötött egy japán kertészeket is szállító hajó. Az új állam megszületése századik évfordulójának tiszteletére megrendezett kiállítás alkalmából a japán kormány úgy döntött, hogy orientális kert kiépítésével köszönti a jeles eseményt. A kiállítás egyik vezérmotívuma épp a nagy levelű, csodálatosan illatozó virágokkal megáldott kudzu (Pueraria lobata) volt. És a kudzu elvarázsolta az amerikaiakat.

A Távol-Keletről származó növény igen gyorsan meghonosodott az USA délkeleti területein, Karolina állam déli és északi részén, valamint Alabamában és Georgiában, ahol az életfeltételek ideálisak voltak számára. Azóta már több mint száz év telt el, és közben bebizonyosodott, hogy ez a gyönyörű növény egészségvédő hatásai miatt is érdemes a figyelemre.

A kudzu gyökere akár 12%-ban is tartalmazhat izoflavonoidokat, főleg daidzint, daidzeint és diacetil-puerarint. Legnagyobb részben azonban – akár 80%-ban is – értékes puerarint tartalmaz, amely többek között serkenti a boldogsághormonként ismert szerotonin termelését. Ezenkívül jótékonyan hat az idegrendszerre, javítja az agyi idegingerület-átvitelt. Támogatja a lelki kiegyensúlyozottságot, korlátozza a hangulatingadozást.kudzu A stressz jó szolga, de rossz úr

Mindemellett képes enyhíteni a függőséget, főleg alkoholizmus és dohányzás esetén. Az amerikai Alternative Medicine Review című magazinban 2000 augusztusában ismertették a dr. Scott Lukas (az Amerikai Nemzeti Alkoholellenes Intézet munkatársa) vezette vizsgálatot, amelyben 70, alkoholizmusban szenvedő embert kezeltek kudzu gyökér segítségével. A kezelés első két hetében minden résztvevő arról számolt be, hogy csökkent az alkohol iránti vágya, miközben semmiféle mellékhatást nem tapasztalt.

A harvardi kutatók és a párizsi Hospital Bichat szakembereinek véleménye szerint a kudzu a nikotinfüggőség gyógyításában is remekül hasznosítható. A tudományos kutatások alapján a nikotin az emberi szervezetben az ún. nikotinreceptorokon keresztül fejti ki hatását. Ha egy dohányos felhagy a dohányzással, ezek a receptorok hirtelen kihasználatlanná válnak, ezért az érintett nyugtalan és ingerlékeny lesz, kialakulnak nála az elvonási tünetek. Kutatások szerint a kudzuban levő hatóanyagok (kiváltképpen az izoflavonok) azonnal elfoglalják a szabad receptorokat, így enyhítik az elvonási tüneteket, és megkönnyítik a leszokást.

A RELAXIN mindkét hatóanyagot tartalmazza, mégpedig olyan arányban, hogy szinergikus hatásuk a lehető legerősebb legyen. Testünket megnyugtatja, ám eközben készenlétben tartja az éles elmét. Segít leküzdeni a stressz legkülönbözőbb fajtáit. Hatékony segítséget nyújt szorongás és lelki nyugtalanság esetén.

Egy régi bölcsesség szerint “ismerd meg ellenségedet és értsd meg!” Nos, a RELAXIN önmagában nem szünteti meg a stresszt, viszont kiváló segítőtárs, aki képes az elsősegélynyújtásra. Erőt és nyugodt pillanatokat ad ahhoz, hogy felismerjük a valódi ellenséget, illetve az általa okozott problémák igazi okát. Ha nem dolgozunk önmagunkon, akkor a RELAXIN használatával csak kikapcsoljuk a kontrollfényt, egyben elnapoljuk a probléma megoldását.

A stressz az élet olyan velejárója, amellyel meg kell tanulnunk együtt élni és együttműködni. Ugyanolyan szorosan hozzátartozik az élethez, mint a levegő és a lélegzetvétel.

Ne feledjük, hogy a stressz elleni leghatékonyabb orvosság a nevetés!

Forrás: Vitae magazin 2017/3

Közzétette: Németh Imre klubvezető

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft