Barion Pixel

Medvehagyma

„Erdőben, mint szőnyeg, csokor körül mint gyöngyvirág, tányéron mint spenót, ételben mint fokhagyma mutatja magát… Ez a medvehagyma. Írtak róla még verset is, de felhasználásával sokkal több receptet. Éhséget csillapítókat, meg nyavalyákat űzőket is, mivel évszázadok óta hiszik, hogy megannyi gyógyító hatása van. (Úgy tartják, még a vámpírok elűzésére is jó. Ami alighanem igaz lehet, hiszen emberemlékezet óta nem hallottunk vámpírtámadásról a Dél-Dunántúlon.) Hazánkban itt tenyészik a legdúsabban. Orfű vidékén – ahol évente egyszer fesztivált is rendeznek a tiszteletére – elég tavasztájt beleszippantani a levegőbe, s tudható, hogy szezonja van: messzire szaglik az erdő. Tény: nagyon büdös. De csak úgy, mint a rendes fokhagyma…”medvehagyma4 Medvehagyma

E könyv alapján egy csapásra megismerhette az egész ország a medvehagymát, így manapság reneszánszát éli ez az értékes gyógynövény. Nevezik vadfokhagymánk, erdei fokhagymának, boszorkányhagymának, poroszhagymának, kígyóhagymának, sajamásnak, sási-hagymának. Megtalálhatjuk az árnyékot kedvelő, évelő, hagymával áttelelő növényt a bükkös, tölgyes, gyertyános erdők aljnövényzetében, nem csak a Mecsek erdeiben, Orfű és a Misina déli lejtőin, hanem a Zselic és a Bakony területén, a Gerecsében, Keszthelyi-hegységben, és számos más helyen is, ahol a talaj humuszban gazdag és jó a vízelvezetése. A közvetlen, erős napfényre és a késői fagyokra érzékeny.

Kora tavasszal, az elsőként megjelenő növények egyikeként, intenzív fokhagyma szagával hívja fel magára a figyelmet. Levele fénylő felületű, harsány zöld színű, hosszú nyelű, esetenként a 20 cm hosszúságot is eléri, lándzsás, széles formájú. Ernyős, fehér, apró csillagra emlékeztető virágai április-májusban nyílnak, ezután a hagymák behúzódva sarjhagymákat nevelnek. Hasonlóság mutatkozik az erősen mérgező (halált okozó) májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis), illetve az őszi kikerics (Colchicum autumnale) levelével. A sok tekintetben egymásra hasonlító levelek megkülönböztethetők egymástól: a medvehagyma levelének átható fokhagyma szaga árulkodó jel (dörzsöljük meg a levelét), a másik kettő szagtalan. Gyakorlatlan növénygyűjtők inkább kérjék szakértők, növényismerettel rendelkezők segítségét a biztonságos azonosítás érdekében.

A néphagyomány úgy tartja, és a gyógynövény elnevezése is utal rá, hogy tavasszal a barlangjából előbújó barnamedve először a medvehagymát keresi, hogy a téli álom után szervezetét megtisztítsa a salakanyagoktól. A vaddisznók is kedvelik, kitúrják a növényt a talajból. Ez a megfigyelés alapozta meg az emberek bizalmát a medvehagyma széleskörű felhasználása iránt. Szedésre a legalkalmasabb a virágzás előtti időszak, a frissen szedett levelekben ekkor a legerőteljesebb hatóanyag-koncentráció.medvehagyma1 Medvehagyma

Fő hatásai

Föld feletti részeiben, a levelében és szárában található elsősorban az alliin, amely a fokhagymáéhoz hasonló, kéntartalmú hatóanyag. Tartalmaz illóolajat, flavonoid-glikozidokat, vitaminokat (A-, C-, B1-, B2-vitamint) és ásványi anyagokat. Nyomokban megtalálható benne prosztaglandin. Magas a vas- és egyéb ásványi anyag tartalma (Mg, Zn, Mn, Ca, Se), termése zsíros olajat, fehérjét tartalmaz. Olajának jelentős az E-vitamin (tokoferol) tartalma.

Belsőleg

Levelének forrázata a népgyógyászati tapasztalatok szerint bélfertőtlenítésre alkalmas, segíthet a krónikus hasmenés és szorulás, az emésztőszervi zavarok (bélhurut, étvágytalanság) esetében. Salaktalanítás, méregtelenítés, vértisztítás, környezeti nehézfémek kivezetése céljából is eredményesen használható, de a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez is hozzájárul. Legtöbb hatóanyag a frissen, nyers állapotban elfogyasztott növénnyel juttatható a szervezetbe. A gyomorra kedvezően hat, enyhítheti a fejfájást, tisztítja a vesét, a húgyhólyagot. Vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatása is ismert, lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az érfalban, ezzel javítja a végtagok keringését. C-vitamin tartalma javítja a szervezet immunrendszerét, fokozza a vitalitást. A krónikus bőrkiütések belsőleg támogatott kezelésében is fontos szerepe van, főként nyersen fogyasztva.medvehagyma3 Medvehagyma

Antibiotikus, antioxidáns hatása tudományosan igazolt. Az érelmeszesedés és a magas vérnyomás ellen megelőzésként használható. Szívvédő tulajdonsága, valamint vércukor- és koleszterinszint csökkentő hatása a legújabb kutatások során bizonyosodott be. A trombocita-aggregációt gátolja.

Javasolható levesek, főzelékek, szószfélék (pesto), sajtok, saláták, sós sütemények, kenyér és tésztafélék ízesítéséhez felhasználni. Tehetjük vajas kenyérre, szendvicsekre szórva, de a tavaszi salátákba is. A szárítás, főzés az ízanyagok csökkenését, vagy nagymértékű elvesztésének kockázatát jelentheti, ezért a frissen gyűjtött medvehagymát mielőbb célszerű feldolgozni, vagy lefagyasztani.

Külsőleg

Népgyógyászati megfigyelések szerint a bőr medvehagymából készített vizes alapú, vagy hígított tinktúrával elkészített lemosása, borogatása, ecsetelése jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrűek számára csak bőrpróba után javasolható a használata.

Figyelmeztetés

Gyógyászati célú fogyasztása áldott állapotban lévő és szoptató kismamák számára nem ajánlott. Gyomorsav-túltengés, emésztőszervi fekélyek esetében ellenjavallott. Gátolja a vérlemezkék (trombociták) összecsapódását. Véralvadást gátló szerekkel együtt használata ellenjavallt, mert fokozza a vérzés kockázatát. Ha gyulladáscsökkentő, vagy nem szteroid véralvadásgátló készítményt szed, a medvehagyma gyógyászati célból való fogyasztását tanácsos megbeszélnie kezelőorvosával.medvehagyma2-300x160 Medvehagyma

Gyűjtéskor vigyázzunk arra, hogy megóvjuk azt a környezetet, amelyben ez a kitűnő gyógynövényünk még engedély nélkül szedhető (saját felhasználásra).

Felhasznált irodalom:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Medvehagyma
Nagy Bandó András: Orfűi medvehagyma kincseskönyv (Szamárfül Kiadó, 2007)
Dr. Bernáth Jenő: Vadon termő és termesztett gyógynövények (Mezőgazda Kiadó, 2013)

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász, Energy Belváros Klub klubvezető
Tanácsadás

Natúrsziget2014. április 03. csütörtök, 08:00

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft