Barion Pixel

A gluténmentes étrend egészségügyi kockázatot is rejthet

Egy friss kutatás során felmerült, hogy a gluténmentes étrend bizonyos körülmények között akár jelentős egészségügyi kockázattal is járhat, tekintve, hogy a kutatás során azt figyelték meg, hogy növekedett az arzénnak és higanynak való kitettség az ilyen étkezési mintát folytató személyeknél.
A kutatók arra következtettek, hogy a gluténmentes étrend megnövelheti az arzénnak és a higanynak való kitettséget. Maria Argos, az Illinois-i Egyetem epidemiológus adjunktusa és kollégái az Epidemiology nevű lapban mutatták be a kutatásuk eredményeit.

A gluténmentes diéta alapját az képezi, hogy az érintettek kerülnek minden olyan ételt, amely a búzában, árpában és rozsban megtalálható glutént tartalmazza.glutén2 A gluténmentes étrend egészségügyi kockázatot is rejthet

A lisztérzékenység esetében egyelőre a gluténmentes étrend jelenti az egyetlen kezelést a betegek állapotára. Ugyanakkor sokan vannak, akik bár fogyaszthatnának glutént, ezt valamilyen okból mégsem teszik – egy 2012-es felmérésben a válaszadók 28-30 százaléka azt állította, hogy csak nagyon kevés glutént eszik, vagy egyáltalán nem fogyaszt ilyet, noha nem érzékeny arra. glutén-300x135 A gluténmentes étrend egészségügyi kockázatot is rejthet

Sokan rizsliszttel pótolják az olyan ételeket, amelyekben glutén található – Argos és kollégái azonban kiemelték, hogy a rizsben felhalmozódhatnak olyan káros anyagok, mint a higany vagy az arzén, a vízen, talajon, illetve a műtrágyákon keresztül.

Az ilyen fémeknek/félfémeknek való kitettséget korábbi kutatások összefüggésbe hozták a szívbetegségek, a rák és egyéb betegségek kockázatának megnövekedésével.

„Annak ellenére, hogy számos amerikai étrendjében következett be ilyen drámai változás, keveset tudunk arról, hogy hogyan érintheti a gluténmentes étrend a bizonyos ételekben megtalálható mérgező fémeknek való kitettséget” – írták a tanulmány szerzői.

A kutatók annak érdekében, hogy képet kapjanak arról, mennyire növelheti meg a mérgező fémeknek való kitettséget a gluténmentes diéta, egy nemzeti egészségügyi felmérés során 7471 személytől, 2009 és 2014 között gyűjtött adatokat vizsgáltak.

A korábbi felmérésben sikerült beazonosítaniuk 73 olyan, 6-80 éves embert, akik gluténmentes étrendet folytattak. A felmérés során vér- és vizeletmintát is vettek az emberektől, amelyekből megállapították a szervezetükben jelen lévő arzén és higany szintjét.

Mint kiderült, mind az arzén, mind pedig a higany szintje magasabb volt a gluténmentes diétát folytatóknál, mint más embercsoportoknál – a higany szintje például általánosságban 70 százalékkal volt magasabb, míg az arzén esetében a gluténmentes étrendet folytatók szervezetében kétszerese volt ennek a szintje a más étrendet folytatókra jellemzőhöz képest.

Argos szerint a kutatás eredményei arra utalhatnak, hogy lehet egyfajta mellékes hatása a gluténmentes étrendnek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ennek bizonyítására további kutatásokra van szükség. Azt is kiemelte, hogy Európában az élelmiszertermékekben szabályozzák az arzén szintjét, az Egyesült Államokban azonban nem teszik, pedig ez fontos lépés lehetne.

Forrás: Élőben/ Diós Anita/

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft