Barion Pixel

Évi 200 ezer akut halált okoznak a növényvédő szerek

Az egyre gyakrabban hangoztatott tézis, miszerint a növényvédő szerek nélkülözhetetlenek a gyorsan növekvő népesség élelmezéséhez – csupán egy mítosz, állítják az ENSZ élelmiszer és környezetszennyezés szakértői.

A legújabb jelentésük, amelyet március közepén tártak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé, súlyosan bírálta a peszticideket gyártó globális vállalatokat, azzal vádolva őket, hogy a „szisztematikus tagadásuk ártalmas”, „agresszív, etikátlan marketing-tevékenységet folytatnak”, illetve lobbitevékenységük megakadályozza a kormányokat abban, hogy elfogadható reformokat vezessenek be a növényvédő szer korlátozások terén.  A jelentés szerint a növényvédő szerek katasztrofális hatással vannak a környezetre, az emberi egészségre és a társadalom egészére, beleértve azt a kb. 200 ezer haláleset is évente, amelyet akut mérgezés okoz. A szerzők azt mondják, itt az ideje annak, hogy elinduljon egy folyamat, amely biztonságosabb és egészségesebb élelmiszereket és mezőgazdasági termelést eredményez.

A világ népessége egyre nő, a mai 7 milliárd 9 milliárdra duzzad a becslések szerint 2050-re. A  növényvédőszer-ipar ezért azt állítja, hogy termékeik – melyeknek piaci értéke mintegy 50 milliárd dollár évente – létfontosságúak a szükséges mennyiségű élelmiszer előállításához. „Ez egy mítosz”, reagált a sokszor hangoztatott kinyilatkoztatásokra Hilal Elver, az ENSZ különmegbízottja. Véleménye szerint a növényvédő szereknek semmi köze az éhínségek felszámolásához, s az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) jelentéseire alapozva azt állítja, a mezőgazdaság ma is képes lenne 9 milliárd embert élelmiszerrel ellátni. Úgy gondolja, a probléma leginkább a szegénységben gyökerezik, amelyen nem segítenek a peszticidek sem. Szerinte a növényvédő szerek fokozott használata a pálmaolaj és a szója termesztését segítik leginkább, és nem azoknak az élelmiszereknek az előállítását, amelyekre az éhezőknek szüksége lenne.méreg1 Évi 200 ezer akut halált okoznak a növényvédő szerek

Az Agrotrend szerint az új jelentés társszerzője, Baskut Tuncak, az ENSZ mérgező anyagokkal foglalkozó különmegbízottja a jelentés ismertetésekor azt mondta, a tudományos kutatások megerősítik a növényvédő szerek káros hatásait, bizonyítják a kapcsolatot bizonyos humán betegségekkel, és az ökoszisztémának is komoly kihívást jelentenek. Szerinte súlyosbítja a helyzetet ezek szisztematikus tagadása, a gyártó vállalatok agresszív és etikátlan marketing-tevékenysége.

Hilal Elver hangsúlyozta, néhány fejlettebb országban, térségben, mint pl. az Európai Unióban szigorú előírások vonatkoznak a peszticidek használatára, ezeken a helyeken alkalmazzák az úgynevezett elővigyázatosság elvét. Példaként hozta fel, hogy az EU betiltotta a neonikotinoid alapú növényvédő szereket, amelyek bizonyítottan károsak a beporzást végző méhekre, de hozzá tette azt is, ez ellen is tiltakoztak a gyártó vállalatok és például az USA-ban továbbra sem alkalmazzák az elővigyázatosság elvét. Megjegyezte, hogy míg a fejlettebb térségekben a fogyasztók legalább valamilyen szintű védelmet élveznek, a peszticidekkel a mezőgazdaságban dolgozók egészségvédelme továbbra sem megoldott.

Nem csak egy mítosz, hogy szükség van a jelenlegi 7 milliárd ember élelmezéséhez a peszticidekre – reagált a jelentésre egy brit szövetség, amely a szigetország növényvédő szer gyártóit tömöríti. Szerintük a FAO is egyet ért abban, hogy növényvédő szerek nélkül a mezőgazdasági termelés 80 százaléka veszélyben lenne a rovar károsítók, gyomnövények és egyéb növénybetegségek miatt. A szövetség álláspontja megegyezik az ENSZ-szel abban is, hogy minden embernek joga van a biztonságos élelmiszerhez, olyanhoz, amelyet a környezetvédelemre való tekintettel állítottak el. Hangsúlyozták, a növényvédő szerek kulcsszerepet játszanak a biztonságos, megfizethető és megbízható élelmiszerellátás biztosításában.

cikk Évi 200 ezer akut halált okoznak a növényvédő szerekgreenpeace méregkeverő

Az ENSZ jelentése megállapította azt is, hogy a fejlett ország csupán 35 százalékában van valamilyen szabályozás a növényvédő szerek használatával kapcsolatosan, és ezek alkalmazása, betartása is számos helyen problémás volt. Megállapították azt is, hogy olyan országok, amelyek szigorú szabályokat vezettek be, a szabályozás után növelni tudták mezőgazdasági exportjukat, vagyis a peszticidek részbeni elhagyása vagy mennyiségük csökkentése nem befolyásolta negatív irányban a termelést.
A jelentés azt javasolja, nemzetközi szerződésekben kellene szabályozni a növényvédő szerek használatát, illetve a fenntarthatóság felé történő összehangolt lépéseket is, beleértve a kártevők természetes módszerekkel végzett gyérítését, a vetésforgót, illetve az ökológiai termesztés ösztönzését.

A jelentés szerint a peszticidek használata összefüggésbe hozható a tumor, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásával, valamint hormonzavarokkal, fejlődési rendellenességekkel és a meddőséggel .

Forrás: greenfo

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft