Cékla – sokkal több, mint hétköznapi zöldség!
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz betalainokat és polifenolokat. Betalainokat csak néhány növényben találunk,és először éppen a céklából vonták ki őket, innen ereda név. A betalain molekulák képesek megvédeni a sejteketaz oxidációs stressz hatásaitól, gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásuk van, csökkentik a homocisztein
szintet, és fokozzák a vérerek rugalmasságát. A céklában levő polifenolok megsemmisítik a szabad gyököket
és megakadályozzák, hogy az aktív oxigén oxidálja a biológiai molekulákat.
Tehát hatékony antioxidánsok, emellett baktériumölő, vírusölő, daganatellenes és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.
A cékla számtalan fontos ásványi anyag – kálium, vas, mangán, magnézium és foszfor – figyelemreméltó kincsestára. Természetes szilícium is van benne, amely az emberi szervezet számára remekül hasznosítható: más élelmiszerekben levő szilíciumtól eltérően, jótékonyan hat a kötőszövetekre, segít megőrizni a bőr fiatalos megjelenését, támogatja az erek rugalmasságát, illetve javítja a haj és a körmök minőségét. A növény mindemellett folsavban is gazdag, amely segíti a szövetek megújulását, és fontos szerepet játszik több hormon és neurotranszmitter létrehozásában.
A cékla állapotos kismamáknak kifejezetten ajánlott, hiszen segíti a magzati sejtek osztódását, támogatja a magzat növekedését és a szövetek differenciálódását, főleg az idegrendszer területén. Terhesség alatti fogyasztása ezért csökkenti a veleszületett fejlődési rendellenességek kockázatának veszélyét. Folsav- és vastartalmának köszönhetően jótékonyan hat a vörösvérsejttermelésre is.
Jelentős mértékben javítja az emésztést, mivel serkenti a gyomornedvek kiválasztását. Megszabadítja a bélrendszert
a toxikus anyagoktól, és segít megszüntetni a székrekedést. Erősen lúgos kémhatású, ezzel kiegyenlíti a felborult sav–bázis egyensúlyt.
Az Energy cég ORGANIC BETA elnevezésű terméke nagy koncentrációban tartalmazza a főleg francia ökológiai gazdaságokban termesztett Maritima alfajaként számon tartott vörös cékla (Beta vulgaris) kivonatát. Egy
teáskanálnyi ORGANIC BETA hatóanyag-tartalma négy pohár céklalének felel meg. Vegyük tehát észre azt is, ami az orrunk előtt van, így igazi kincsre lelhetünk. A céklalé fogyasztása egyre népszerűbb módja az egészség megőrzésének. Az ORGANIC BETA egyszerűen, kényelmesen és finom ízekkel biztosítja a szervezet számára fontos tápanyagok rendszeres bevitelét.
Az Organic Beta áprilisban akciós áron kapható!
A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség.Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai „bőrgyógyászatban” mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is. A cékla a köztudatban mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. S ez az állítás mégsem változtat a tényeken. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony.Ha azonban idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését. Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára. „Ismeretes, hogy a rákos sejtekben az oxidációs folyamatok lecsökkennek, és helyettük a tejsavas erjedés növekszik. A cékla színező anyagai – pl. a betain glükozid – pótolja a rákos sejtekben a légző aktivitásukat vesztett légzőfermenteket. Ez a színező anyag hidrogén atomokat köt meg, és ezzel 1000-1250 %-kal javítja a sejtek légzőképességét.”
Prof. dr. Török Szilveszter
1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga – a betain – tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes cékla kúra után. 1 kg nyers céklából 6 dkg céklaport lehet előállítani!!! Betegeknek JAVASOLT MINÉL TÖBB CÉKLÁT FOGYASZTANI