Barion Pixel

Tavaszi gyógynövényséta a természetben

 „Nem volt itt sose tél! Pattantsd ki a szíved, elő a rügyekkel
– a mi tüdő)nkből száll ki a tavaszi szél!”
(József Attila)

A szokatlanul hideg időben a húsvéti ünnepet is legszívesebben a jó meleg szobában töltöttük el. Az ablakon kitekintve láthattuk a virágzó hagymás kerti növényekre, barackfákra, szilvafákra, aranyvessző virágára szállingózó hópelyheket.

Néhány nap telt el csupán és már a tavasz győzelmének tanúi lehetünk. A gyönyörű napsütésben öröm a szabadban tartózkodni, vágyódunk a fű, a jácintok és nárciszok, a virágzó fák illatára. Használjunk ki ilyenkor minden pillanatot arra, hogy feltöltődjünk a természet kínálta energiákkal – testben és lélekben egyaránt.

Csalán: reumára, immunerősítésre, levesnek, főzeléknek

Ki ne ismerné például a tavasszal a természetben elsőként megjelenő csípős csalánt (Urtica dioica L.)? Sokan tudják, hogy a régi korokban, a népgyógyászatban a növény friss hajtásával ütögették a reumás beteg fájó testfelületét, így használva fel annak hatóanyagait, elsősorban a hisztamint a gyógyuláshoz. Ügyes háziasszonyoknak most is kedvesen kínálja magát az üdén zöldellő gyógynövény. A friss tavaszi hajtásokat, még virágzás előtt – kesztyűben szedjük, bár kevésbé csípnek, mint a későbbiekben – elkészíthetjük levesnek, főzeléknek egyaránt, a spenóthoz hasonlóan, de ellentétben a spenóttal, a csalánnak a főzőlevét is felhasználhatjuk. A leves, de a főzelék ízét nem lehet semmivel sem összehasonlítani, finom, ízletes.csalán Tavaszi gyógynövényséta a természetben

Fokhagymával ízesítve tovább fokozhatjuk a hatást, a családnak „zöld ízű” tavaszi vitaminbombát tálalhatunk, amely A-provitamint, C-, B-, K- és a kevés növényben megtalálható U-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül vas, magnézium, cink, valamint réz van benne.

A csalán főzőlevét ne öntsük el, használjuk fel a főzés során, vagy ha marad, tegyük el ivókúraként való felhasználásra, mert a felsorolt értékes vitaminokat, ásványi és gyógyító anyagokat tartalmazza.

Roboráló és erősítő szer mindazoknak is, akiket legyengít a tavaszi fáradtság, akik a téli influenzán, kisebb náthán átesve, még nem teljesen regenerálódtak. A gyógynövényt később még gyógyászati célokból gyűjthetjük sokoldalú felhasználhatósága miatt, de a tavaszi zsenge leveles hajtásokat használjuk fel a konyhában a családunk és magunk egészsége védelmében. A csalán zöld tavaszi préselt növényi nedve elfogyasztva fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, vitaminok és ásványi anyagok pótlására, az immunrendszer erősítésére sokoldalúan alkalmazható. A nyers, valamint a főzött készítmények, ételek fogyasztását heti 1-2 alkalomra korlátozzuk, a csalán erős hatóanyagtartalma miatt.

Gyermekláncfű: vértisztításra, gyomorerősítésre, a máj védelmére

Lábunk elé nézve felfedezhetjük a virágzás előtti állapotban meglapuló bimbókat, ágaskodó, lándzsa alakú leveleiket felénk nyújtó, mindenki által jól ismert gyógynövényünket. Ez a gyermekláncfű (Taraxacum officinale Web.) vagy pitypang. Már az ókorban is ismerték gyógyászati értékeit, tejnedvét a görögök szembetegségek, szeplők, májfoltok kezelésére használták.

Mi csak csipegessük le a friss tavaszi levélkéket, külön edénybe pedig a bimbókat tegyük. A levél keserűpitypang Tavaszi gyógynövényséta a természetbenanyagai, jelentős C-vitamin-tartalmuk és hatóanyagaik miatt – salátába keverve – étvágygerjesztő, vértisztító, gyomorerősítő, epetermelést serkentő, májra is jótékonyan ható vitaminos étekké válhatnak a konyhánkban. A zöld bimbókat ecetes, enyhén sós lében megpárolva kapribogyó helyettesítésére is használhatjuk, ezzel téve változatossá a tavaszi étkezést. Elkészíthetjük mártás formájában is, nemcsak ízesítő, de gyógyító hatása sem marad majd el.


Tyúkhúr: vesekőre, epekőre

Sokan felismerik, kisállataik kora tavaszi etetésére számosan használják a vadon megélő tyúkhúrt (Stellaria media L. vagy Anagalis arvensis L.), népies nevén csillaghúrt, csibehúrt. Bár gyógyító hatású, inkább gyomnövényként kezelik. Hazánkban gyakori, szinte minden nedves talajon megtalálható. A növény föld feletti – virágzás előtti – része kiváló főzelék-alapanyag lehet.tyúkhúr Tavaszi gyógynövényséta a természetben

A gyökerét távolítsuk el, majd a spenóthoz hasonlóan, fokhagymával (aki teheti a medvehagyma enyhén hagyma-fokhagyma illatú levelével) ízesítsük. Ezzel serkenthetjük munkára a vese-, máj- és epeműködésünket, hiszen a benne található szaponinok, sók, illóolajok, egyéb hatóanyagok ebben segítenek nekünk. A népgyógyászatban vese- és epekő oldására is alkalmas szernek használták. Aki a baromfiállományát rendszeresen ezzel eteti, elérheti, hogy a tyúkok szép, sárga „tanyasi tojásokkal” ajándékozzák meg. Népies elnevezése, a tyúkhúr is feltehetőleg ebből a felismerésből ered.

Fekete nyárfa rügy: nyálkaoldásra, vizelethajtásra

Sétáink során megesik, hogy szélvihar által letördelt faágakra bukkanunk. Amikor ilyet fedezünk fel, legyünk figyelmesek, hiszen a kora tavaszi fekete nyárfa (Populus nigra L.) ágai már mézillatú rügyeket nevelgettek ágvégeiken. A hideg időben még nem tudták rügyeiket kibontani, ezért bőven megőrizték értékes anyagaikat. Gondosan gyűjtsük be őket.fekete-nyár Tavaszi gyógynövényséta a természetben

Barna, ragadós érintésük arra utal, hogy gyantát, finom méz illatuk pedig, hogy számos illóolajat és egyéb hatóanyagot is tartalmaznak (cserzőanyagot, szalicilt, flavonoidokat) egy kicsinyke rügyben. Gyógyhatásai miatt óvatos szárítással őrizzük meg, a későbbi felhasználásig tartsuk sötét helyen, üvegedényben a rügyeket. A belőle készült tea nyálkaoldó és vizelethajtó hatású.

Metélőhagyma, petrezselyem: ízesítésre, vitaminpótlásra

Tavasszal a kiskertekben ismét hajt a metélőhagyma, megjelentek a téli hideget átvészelő petrezselyem üde, zöld levelei. A piacokon, bevásárlóközpontok pultjain is találkozhatunk ezekkel a zöldfűszerekkel. Bátran és gazdagon használjuk körözöttek, hideg saláták, főzött ételek ízesítésére, utólagos vitaminpótlására. Az eredmény nem marad el, immunrendszerünk erősebb, ételeink gyógyítóbbak és változatosabb ízűek lesznek.

A természet tavasszal megújul, újraépíti önmagát. A fákban, növényekben a téli vegetáció során szunnyadó, majd tavasszal újratermelődő fontos hatóanyagok, vitaminok, ásványi anyagok vannak, melyek a Föld erejéből táplálkoznak. A friss anyagokra nekünk, embereknek is nélkülözhetetlenül nagy szükségünk van, különösen tavasszal.metélőhagyma Tavaszi gyógynövényséta a természetben

Mindennek a felismerésében és mindennapi, akár konyhai használatában fontos szerepet tölthetnek be azok a nők, családanyák, haladó szellemű férfiak, aki rendszeresen gondoskodnak családtagjaik étkezéséről, akik ételeikkel nemcsak etetnek, hanem bölcsen gyógyítanak is. Merjük bátran, tudatosan és okosan felhasználni a természet kínálta lehetőségeket. Ehhez kínáltam néhány lehetőséget, a teljesség igénye nélkül. Váljék egészségünkre!

Forrás:Natúrsziget 2008. április 09. szerda

* * *

Felmerülő kérdésekre a Natúrsziget portál Tanácsadók – kérdezzen tőlük menüpontjában szívesen válaszolok, személyes megkeresésre az esti órák alkalmasabbak.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta

Energy Belváros Klub klubvezető

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft