A zöld tea jótékony hatásai már több ezer éve ismertek, ám
ha létezik a Földön egy olyan zöldtea-fajta, amely kitűnik
a többi közül, amely valódi legenda, akkor az kétségtelenül
a Matcha tea!
Valamikor régen a buddhista szerzetesek és a császári
udvar rituális szertartásainak egyik legbecsesebb teája volt.
A japán elit és a szamurájok által alapított zen szertartások
közkedvelt teájává vált, és a teaceremóniák révén igyekezett
harmóniát és békét teremteni a japánok akkori háborgó
világában.
TITOKZATOSSÁG, PONTOS TECHNOLÓGIA
A valóban jó minőségű Matcha tea előállítása napjainkban ötvözi a titokzatosság, a hagyományos eljárások, a kézi
munka és a pontos technológia elemeit. A világ valamennyi teatermesztője közül az elit japán növénytermesztők
alkalmazzák a legigényesebb termelési és előállítási eljárásokat.
A Matcha speciális árnyékolási technikával termesztett teacserjéből származik. A teacserje ültetvényeket 4 héttel a betakarítás előtt hatalmas ponyvákkal leárnyékolják, kirekesztve a természetes fény akár 90%-át. A növények biológiailag fontos anyagok intenzív termelésével próbálják kompenzálni a fény hiányát.
A növényt május elején szüretelik. A tea leveleit kézzel
szakítják le a növényről, majd azonnal feldolgozzák. Először vízgőzzel kezelik, hogy megakadályozzák az erjedést és megőrizzék a hatóanyag-tartalmat. A teát ebben a fázisban Anachának nevezik (szó szerinti fordításban nyers tea).
A következő fázis az osztályozás, ekkor a legjobb minőségű
leveleket válogatják ki. Fontos a szín, az íz és az illat is. Ezzel a lépéssel nemcsak a tea minőségét, hanem tartósságát is biztosítják.Az utolsó, egyben legnehezebb lépés a levélszár és a levélerezet eltávolítása oly módon, hogy csak a mezofillumnak nevezett rész – a teacserje legpuhább és legtisztább növényhúsa – maradjon meg. Később egyenlő részekre vágják, így jön létre a Tenchának nevezett tea.
A legutolsó, igazán fenséges lépés az őrlés, ez hagyományos gránitmalmokban történik. Itt igen finom porrá őrlik a Tenchát, és e fázist követően már Matchának nevezik. A teaőrleményegyetlen szeme mindössze 5-10 mikron nagyságú (egy mikrona milliméter ezred része). Ez a teapor olyannyira lágy éskoncentrált, hogy szó szerint szétolvad a szájban.A Matcha tea kivételes hatása nemcsak a különleges árnyalási technika révén létrejött, egyedülálló hatóanyagoknak, hanem azok hatalmas koncentrációjának is köszönhető.
MI TESZI ENNYIRE KÜLÖNLEGESSÉ EZT A TEÁT?
1. A Matcha a legjobb minőségű és a leghatékonyabb zöld tea a világon. Előállítása során nincs erjedés, és a végtermékben nincs színező- vagy adalékanyag, tartósítószer.
2. Különleges árnyékolási technikával termesztik. Egyedülálló antioxidáns hatóanyagai a katechinek, melyek közel
60%-a EGCG. Ez a fajta katechin jelentősen felgyorsítja az anyagcserét.
3. Nem szükséges áztatni, hanem erős, koncentrált formájában kell használni.
4. Egyetlen adag Matcha teában annyi tápanyag van, mint 10 csésze általánosan ismert zöld teában.
5. Megnyugtatja az elmét, felfrissíti a lelket, javítja a memóriát és a hangulatot. Természetes nyugtató és szorongásoldó hatású l-teanin aminosavban gazdag.
6. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott, segít csökkenteni a vércukorszintet. Cukrot nem tartalmaz, glikémiás indexe nulla.
7. Az emberi szervezet a Matcha segítségével négyszer gyorsabban égeti el a zsírokat.