Barion Pixel

Az öt érzékszerv megőrzése az öt létfontosságú szerv megőrzését jelent

A hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint az öt érzékszervnek szoros kapcsolata van az öt létfontosságú szervvel. Van is egy szólás, amely szerint az orr a tüdőhöz, a szem a májhoz, a száj és az ajak a léphez, a nyelv a szívhez, a fül pedig a veséhez kapcsolódik.

Az orr a tüdőhöz kapcsolódik
orr Az öt érzékszerv megőrzése az öt létfontosságú szerv megőrzését jelentAz orr formáját a gyomor-Energia határozza meg, az orrlyukat pedig a tüdő-Energia, ezért az orr a tüdőhöz kapcsolódik, és a tüdő betegségei először az orrnál mutatkoznak meg.tüdő Az öt érzékszerv megőrzése az öt létfontosságú szerv megőrzését jelent
Az orr főleg az orrlyukon keresztül „üzen”: ha a tüdőnél hőség van, akkor az orrlyukon keresztül nehéz és meleg a légzés, ha a tüdőnél hideg van, akkor az orrlyuknál hideg lélegzés érezhető. A tüdőbetegség egyik tünete, hogy az orrlyukak nagyra nyílva zihálnak.

A szem a májhoz kapcsolódik
szem Az öt érzékszerv megőrzése az öt létfontosságú szerv megőrzését jelentA májbetegség a szemen mutatkozik meg, általában a két szemzug sötétzöldre változik. A megijesztett gyerekek orrnyerge sötétzöldre változik, ez is a májhoz kapcsolódik.

A száj és az ajak a léphez kapcsolódnakmáj Az öt érzékszerv megőrzése az öt létfontosságú szerv megőrzését jelent
A száj a léphez kapcsolódik, a száj és az ajkak mutatják a máj problémáit. Akinek lépbetegsége van, annak az ajka, vagy az ajkak körüli bőr sárga lesz, illetve az ajkak kicserepesednek, vagy véreznek. Mindezt a testben levő tűz gyarapodása okozza.

A nyelv a szívhez kapcsolódik
nyelv-300x156 Az öt érzékszerv megőrzése az öt létfontosságú szerv megőrzését jelentAkinek szívbetegsége van, annak gyakran akadozik a nyelve. A hibás beszéd is lehet a szív-Energia hiányának tünete.
A Huangdi Belgyógyászati Könyvében le van jegyezve, hogy akinek szívbetegsége van, annak bodorodik a nyelve, az arca pedig piros lesz. Ezek utalnak a szívbetegségre. Az arcon kívül figyelnünk kell a Yintang pontra is.szív Az öt érzékszerv megőrzése az öt létfontosságú szerv megőrzését jelent
A Yintang pont a két szemöldök között van. Ha a pont hirtelen kipirosodik és virágképet mutat, az azt jelenti, hogy a szívszellem szét fog szóródni. Ekkor figyelnünk kell, nehogy súlyos betegségbe essünk. Ha a Yintang pont feketére változik, az se jó, mert a hagyományos kínai orvoslás szerint ez a vesevíz többletét és a szívtűz gyengeségét jelenti, ugyanis a vesevíz akadályozza a szívtűz funkcióját. Ez is veszélyes jelzés. Ezért tehát figyelnünk kell a Yintang pontnál a bőr színének változására.

 

A fül a veséhez kapcsolódik
fül Az öt érzékszerv megőrzése az öt létfontosságú szerv megőrzését jelentA fülbetegség általában a vesével van kapcsolatban. A Huangdi Belgyógyászati Könyvének leírása szerint a fül a veséhez kapcsolódik, és a vesebetegnek zúg a füle, sőt ilyenkor ideiglenesen süketség is bekövetkezhet.vese-300x156 Az öt érzékszerv megőrzése az öt létfontosságú szerv megőrzését jelent

 

 

 

A fentiek alapján összefoglalható, hogy a hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint az érzékszerveknek szoros kapcsolata van test szerveivel, és az érzékszervek betegségein keresztül felfedezhetjük a test szerveinek betegségeit. Ezért figyelnünk kell az érzékszervek változásaira, és így időben megismerhetjük szerveink helyzetét.

Az érzékszervek egészségmegőrzésének módszerei nagyon egyszerűek:
Gyakran hunyja be a szemét, hogy védje a szellemet.
Keveset beszéljen, hogy védje a szívet.
Nyugodtan lélegezzen, hogy védje a tüdőt.
Több finomságot egyen, hogy védje a szájat.
Kerülje a bajt, ne hallgasson durva beszédet, hogy védje a fület

Forrás:Kínai Orvoslás és Terápia

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft