Barion Pixel

Kineziológia – Az egyensúly megteremtése

A kineziológia szó hagyományos jelentése a test izmainak és mozgásának tanulmányozását jelenti, és ebben az értelemben gyakorta használják testnevelők, edzők, fitness-szakértők.

 A kineziológia immár több mint harminc éve világszerte előfordul egy másik értelemben is, egy természetgyógyászati rendszer megnevezéseként, amelyet a kézi izomteszteléssel dolgozó terapeuták használnak.

Az évek során a kineziológusokat kemény próba elé állította, hogy egyszerűen és pontosan meg tudják határozni, mi is a mesterségük. Persze ez nem meglepő, tekintve, hogy a kineziológia inkább gyakorlati, „kézzel fogható” terápia, mint elmélet, ezért sokkal egyszerűbb megtapasztalni, mi is az izomtesztelés, mint leírni. Könnyebb érezni, milyen az, amikor bekövetkezik a változás, felismerni, miként válaszol a test a mindennapos stresszre és feszültségre, mint szavakkal leírni ezt az élményt.

A kineziológia meghatározása

Mindazonáltal, jöjjön néhány meghatározás, amely talán segít a pontosabb megértésben:

A kineziológia olyan rendszer, amely összekapcsolja a hagyományos távol-keleti (kínai) elképzelést az energiaáramlásról (amelyre az akupunktúra és az akupresszúra épül) a nyugati izomteszteléssel. A cél az egyensúly megteremtése, a test méregtelenítése, az energiagátak megszüntetése a feszültség csökkentése és a test természetes gyógyító képességének megerősítése által.(Alternative Health Care for Women – Patsy Westcott és Leyardia Black)

Technikák egysége, amely felhasználja a modern kiropraktika, naturopátia és oszteopátia, valamint az ősi kínai akupunktúra elemeit.(A Touch for Health előszavából, dr. Bruce A. J. Dewe)

kineziologia-01 Kineziológia – Az egyensúly megteremtése

A kineziológia szó szerint a test mozgásának tanulmányozását jelenti. Egy holisztikus megközelítésmód, amely a személy energiarendszerének kiegyensúlyozásával foglalkozik a szabad energiaáramlás biztosítása révén.

Az izomválaszok finom megkülönböztetése deríti fel, hol találhatók azok a gátak és egyensúlyhiányok, amelyek visszavetik a fizikai, érzelmi vagy energetikai egészséget. Ugyanezzel a módszerrel azonosíthatók azok a tényezők is, amelyek előidézik az egyensúlyhiányokat. A test természetes gyógyító válaszait a különféle reflex- és akupresszúrás pontok stimulálása, speciális mozgások és a táplálkozásban javasolt változások erősítik meg. Mindezek a technikák a fizikai, mentális, érzelmi és lelki jólétet segítik elő.(Kineziológiai Szövetség, Nagy-Britannia)

A kineziológia eredete

A kineziológia egy amerikai csontkovács (kiropraktikus), dr. George Goodheart kíváncsi és leleményes elméjéből pattant ki. Goodheart 1964-ben kezdte izomteszteléssel ellenőrizni munkája hatékonyságát. Egy sor izmot tesztelt végig kezelés előtt és után, amiből értékes következtetéseket vont le arra nézve, milyen hatása volt a gyógyításnak, de arra is késztette, hogy tovább tanulmányozza az izomgörcsöket. Újra meg újra szembetalálta magát azzal, hogy a betegek egy része mihelyt folytatta korábbi életét, újra jelentkeztek az izomgörcsei is, és ezzel együtt visszatért a merevség és a fájdalom. Akkor kezdett megvilágosodni előtte, hogy más módon is csökkenthető a fájdalom és helyreállítható az izomegyensúly, amikor egy betegének komoly fájdalmai voltak, és a tesztelés során a combizompólya-feszítőizom (tensor fascia lata) rendszeresen „lekapcsolt”. Mialatt azon tűnődött, most mitévő legyen, Goodheart tehetetlenségében erősen végigmasszírozta a comb külső oldalát. Meglepetésére az izom a következő tesztelés során erősen tartott, és a fájdalom eltűnt.

kineziologia-dr-george-goodheart Kineziológia – Az egyensúly megteremtése
Dr. George Goodhart

Goodheartot fellelkesítette a siker. Nekilátott megmasszírozni a többi „gyenge” izmot is, de nem érte el ugyanazt az eredményt. Csak későbbi kutatásai során jött rá, hogy sikerült újra fölfedeznie egy izommegerősítő technikát, amely a limfatikus rendszerhez kapcsolódik. Az első igazi áttörést az jelentette, amikor egy fiatalember elülső fűrészizmát (anterior serratus) tesztelte. Az illető fizikai munkás volt, és már attól tartott, elveszti megélhetését, mert a lapocka-csontja állandóan „kiugrott”. Goodheart lágy pontokat talált azon a területen, ahol az izom a csonthoz kötődik, és nekilátott megmasszírozni ezeket. Ujjaival apró csomócskákat tapintott ki, amelyek határozott nyomásra eltűntek. Az újabb izomteszt során kiderült, hogy az izmokba visszatért az erő, és a csont ezután nem ugrott ki. Goodheart más csontkovácsokkal is megosztotta az információt, és az izommegerősítésnek ez a módszere eredés- és tapadásmasszázs néven vált ismertté.

Goodheart folytatta a kísérletezést. Feltűnt neki, hogy amikor az izom elgyengül, az ellentétes izom (a test másik oldalán) megfeszül, és ha a gyengeséget kiküszöbölte, a feszes, sőt görcsben lévő izmok ellazultak, még akkor is, ha nem dolgozott velük közvetlenül. Levonta belőle a következtetést: nem a görcsben lévő izom okozza a bajt, hanem a gyenge, e miatt lettek más izmok túl feszesek. Képzeljünk el egy olyan ajtót, amelyet két rugó tart a helyén. Mindaddig, ameddig a nyomás egyenlően oszlik meg, minden rendben van. Amikor kinyitjuk az ajtót, az egyik rugó megnyúlik, a másik közben összenyomódik. Az ajtó ezután visszalendül eredeti helyzetébe. Ha viszont az egyik rugó megereszkedik, akkor a másik megfeszül, összehúzódik, így az ajtó nem leng szabadon. Hiába olajozzák az összepréselt rugót, hiába tekergetik, nem áll helyre az egyensúly. A gyenge rugót kell megerősíteni vagy kicserélni, hogy a gond megoldódjon.

kineziologia-dr-george-goodheart-02 Kineziológia – Az egyensúly megteremtése

Ez a helyzet az izmokkal is. Bármilyen mozgást végezzen is egy izom, egy másik izom vagy izomcsoport is kapcsolódik hozzá. Az egyik megfeszül, a másik ellazul. Ha az asztalra fekteted a kezed és kopogtatni kezdesz az ujjaiddal, jól megfigyelheted, hogy az ujjakat mozgatva alkarod két oldalán felváltva feszülnek meg és ernyednek el az izmok.

Ez az egyszerű megfigyelés – vagyis, hogy az egyensúly helyreállításához nem a feszes izmon kell dolgozni, hanem a gyenge párján – forradalmi felfedezés volt. Akkoriban általános gyakorlatnak számított, hogy csupán a túl feszes, fájó izmot masszírozták. A görcs megszüntetésével, esetleg a csontok helyretételével a kezelést teljesnek vélték.

Ez ideiglenesen csakugyan enyhítette a fájdalmat és ellazulást eredményezett, de a görcs visszatért, mert okát, a gyenge izmot nem szüntették meg. Ahogy minden egyes tartókötélnek egyformán kell tartani ahhoz, hogy a sátor szilárdan álljon, a test minden izmának is jól kell működnie, hogy fennmaradjon az egyensúly.

Goodheart megajándékozott minket egy új módszerrel a fájdalom és feszültség enyhítésére, de még mindig nem volt tudatában annak, mi okozza az izom gyengeségét. Goodheart továbbra is a gyenge izmokon dolgozva, újabb technikák után kutatott, amelyekkel helyreállíthatná a test egyensúlyát. 1965-ben rájött, hogy az izmok megdöbbentően megerősödnek, amikor a test olyan részeit masszírozza, amelyeknek láthatóan semmi közük nincs hozzájuk. Ezek a részek gyakran lágyak voltak, ami a masszázs hatására megszűnt. Kiderült, hogy ezek a pontok reflexpontok. Chapman-féle reflexpontoknak vagy neurolimfatikus reflex-pontoknak nevezik őket, Frank Chapman csontkovács után, aki azonosította ezeket, és segítségükkel sikerült javítania a limfatikus rendszer működését.

Goodheart hamar felismerte, hogy ezek a reflexpontok megegyeznek azokkal, amelyeket ő fedezett föl. Ezzel kezdődött a meggyengült izmok megerősítésére használt technikák összekapcsolása, ide értve a vérárammal, a különböző táplálékokkal, az érzelmekkel, a meridiánokkal, az akupunktúrás pontokkal és az energiaáramlással való munkát. Goodheart nem csak kifejlesztette ezt a tudományt, hanem tanfolyamokon, előadásokon és bemutatókon meg is osztotta tudását más kiropraktikusokkal. Az új rendszert applied kinesiologynak, alkalmazott kineziológiának nevezte el, és 1973-ban intézetet alapított International College of Applied Kinesiology (ICAK) néven.

Hogyan segít a kineziológia?

Nem túlzás azt állítani, hogy a kineziológia mindenki számára hasznos lehet, hiszen felfedi az egyén igényeit, legyen az fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges. Az olyan egészségügyi panaszok nyolcvan százalékán segít, amelyekkel az emberek fel szokták keresni orvosaikat: különböző fájdalmak, emésztési zavarok, bőrkiütések, idegesség, depresszió. Segít megváltoztatni a hozzáállást és a viselkedést. Fejleszti a koordinációt, az olvasást, az írást, a sportteljesítményt és a művészi képességeket.Megkönnyíti az élelmiszer-érzékenység és a táplálkozási igények, az allergiák és a függőségek felismerését.

Hogyan?

Azáltal, hogy az emberi élet minden összetevőjével foglalkozik, az elmével, a testtel és a szellemmel, s az igények kielégítésével javítja a teljesítményt. A kineziológia nem csodaszer, ám pontosan meg tudja mutatni az egyensúlyhiányt és megszüntetésének módját. És elvégre mi a rossz egészségi állapot, ha nem egyensúlyhiány?

kineziologia-02 Kineziológia – Az egyensúly megteremtése

Pillanatnyi panaszaink nagy része korábbi életstílusunkra vezethető vissza. Az elmúlt száz év során az emberiség életmódja szinte a felismerhetetlenségig megváltozott. Gépek végzik el helyettünk a házimunkát, finomított, hőkezelt táplálékot eszünk, bőven használjuk a vegyszereket és a rovarirtókat, a gyaloglás helyett autóba ülünk, és a legtöbb ember számára a televíziózás a leggyakoribb időtöltés.

Veszély fenyegeti bolygónkat és talán testünket is. Már gyerekkorunkban gyakran írnak fel antibiotikumot számunkra, és köztudott, hogy ezek a testünkben élő segítő baktériumokat is elpusztítják. Mivel fogunk harcolni szükség esetén a komoly fertőzések ellen? Lehet, hogy annyira hozzászokunk ezekhez a gyógyszerekhez, hogy azok többé nem érik el a kívánt hatást, testünk saját védekező erői túlságosan visszafejlődnek, s így már nem lesznek hatékonyak. Egyre növekszik az allergiás panaszok száma, akárcsak a rák és az AIDS, és mindez egyre nagyobb terhet ró immunrendszerünkre.

A kineziológia felhasználási lehetőségei

A kineziológia népszerűségének részben a sokszínűsége az oka, mert felhasználási lehetőségei szinte végtelenek. A következő lista is csak rövid bemutató, milyen sokrétű panaszokon segített már ez a módszer.

 • baleseti traumák , étkezési rendellenesség, akne, ekcéma, függőség, könyökfájás
 • allergia, érzelmi feszültség, idegesség, szemproblémák, ízületi gyulladás, lúdtalp
 • asztma, kimerültség, viselkedési zavarok, félelmek, hátfájás, ételérzékenység
 • ágybavizelés, merev váll, negatív hozzáállás, aranyér, hólyagpanaszok, szénanátha
 • mellérzékenység, fejfájás, légzési nehézségek, rekeszsérv, bursitis (nyálkatömlő-gyulladás)
 • candida, csípőpanaszok, carpal-tunnel szindróma, hiperaktivitás, hurutos megbetegedések
 • alacsony vércukorszint, krónikus fáradtság, csípőbél-vakbél billentyű szindróma, ügyetlenség
 • álmatlanság, koncentrációhiány, ingerlékenység, koordinációs problémák, bélirritáció
 • görcsök, ízületi fájdalmak, sírás ok nélkül, térdpanaszok, depresszió, tanulási nehézségek
 • emésztési panaszok, derékfájás, szédülés, lumbágó, fülfájás, memóriazavarok, klimax
 • reuma, isiász
 • alacsony önértékelés, migrén, sokk, hangulatváltozások, vállfájás, izomfájdalmak
 • arcüreggyulladás, nyakfájás, bőrelváltozások, lidércnyomásos álmok, sportsérülések
 • elhízás, feszültség, pánikrohamok, fülzúgás, menstruációs fájdalmak, fáradékonyság
 • helytelen testtartás, látás romlása, menstruáció előtti feszültség, súlyproblémák
 • prosztatapanaszok, “ostorcsapás-sérülés”, visszatérő feszültség
 • a nyak baleseti sérülése, csuklóproblémák, magas vérnyomás, mentális feszültségek
 A hosszú lista hihetetlennek tűnhet. (Pedig még sorolhatnánk tovább: dyslexiák korrekciója, képességek fejlesztése, kreativitás kibontakoztatása, kapcsolataink javítása stb.) Ha azonban megértjük, hogy a megbomlott energiaegyensúly meggyengült egészséghez vezet (akár fizikai, mentális vagy lelki szinten), akkor az is nyilvánvaló, hogy az egyensúly helyreállítása jó egészséget (egész-séget) eredményez.

kineziologia-03 Kineziológia – Az egyensúly megteremtése

A kineziológia egyensúlyba hozza és erősíti a test saját életerejét. Nem a terapeuta, hanem a természet gyógyít. A megfelelő táplálkozás és a kellő pihenés segítségével a test megtisztulhat a mérgektől, helyreállíthatja az energiaáramlást és megszabadulhat a káros stressztől.

Felhasznált irodalom: Ann Holdway: A kineziológia alapjai (Édesvíz kiadó, 2000)

Forrás: Rejtélyek Szigete

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft