Barion Pixel

Demenciateszt, nem csak időseknek

A demencia tünetei között legfőképpen a memóriaelvesztés áll, azonban jóval több szimptóma is előfordul a demens betegeknél. Ilyen például még a rendszeresen előforduló hangulatingadozás is.

A demencia első tünetei közé tartozik, hogy a beteg először csak egy-egy találkozóról feledkezik meg, vagy elfelejti egy-egy személy nevét. A demens személyeknek általában a közelmúltban tanult információk esnek ki az emlékezetükből. Eleinte ez csak ritkán fordul elő, majd egyre gyakrabban szembesül a beteg azzal, hogy a memóriája nem megfelelően működik.

A demencia előrehaladottságát az mutatja, amikor az illető egyszerű feladatok végrehajtására is képtelen lesz, vagyis még az alapvető dolgok – tisztálkodás, ételkészítés – is nehezére esik, hiszen nem tudja, elfelejti, hogy azt végre kell hajtani, illetve hogyan kell azt megcsinálni.

A legtöbb ember neveket felejt el, vagy helytelenül használja azokat. A korai demencia esetében előfordul, hogy az illető az időszakokat használja helytelenül. A beteg személy írásával és beszédkészségével is problémák lehetnek, mivel nem tudja, vagy nem helyesen használja a szavakat.

A demens személy gyakran a tájékozódási képességét is elveszíti. Ez nemcsak akkor fordul elő vele, ha a városban sétál, hanem ismerős helyszíneket sem ismer fel, de még azt is elfelejtheti, hogy a lakáson belül hol található például a fürdőszoba.

Milyen tünetei vannak tehát a demenciának? demencia Demenciateszt, nem csak időseknekMemóriavesztés, az agyi funkciók nem megfelelő működése, problémák a napi feladatok elvégzésében, személyiségbeli változások, újonnan megismert arcok, nevek, kifejezések elfelejtése. A beteg elfelejti, hogy hol találhat meg lakáson belül egyes tárgyakat vagy helyiségeket, és zűrzavar keletkezik benne az időszakokat, napszakokat illetően. Egy idő után keresgélnie kell a szavakat, hogy ki tudja magát fejezni. Csökken az ítélőképessége, így nem tudja felmérni a veszélyes helyzeteket, szituációkat. Változások lesznek a hangulatában és a viselkedésében. Gyakran lesz ingerült, feszült, fásult és bizalmatlan. Jellemző lesz rá a hallucináció, az éjszakai kóborlás és vizeletvisszatartási gondjai is lehetnek. A járása bizonytalanná és csoszogóvá válik.

A következő teszt segítséget nyújthat a demencia megállapításában. Persze ez nem egy orvosi teszt, de ha túlságosan is aggasztja az eredmény, akkor keressen fel egy hozzáértő szakembert, aki konkrét vizsgálatokkal könnyedén meg tudja állapítani a betegség tényét

Az utóbbi időben megfeledkezik bizonyos dolgokról.demencia2 Demenciateszt, nem csak időseknek

A. Ritkán.

B. Elég gyakran, és a helyzet csak rosszabbodik.

Nehezére esik a társalgás.

A. Néha.

B. Meglehetősen gyakran.

Nem emlékszik eseményekre.

A. Nem jellemző rám.

B. Igen, sokszor teljesen kimennek a fejemből ezek a dolgok.

Amikor történik Önnel valami, emlékszik annak részleteire.

A. Szinte mindig.

B. Alig.

Elhagy dolgokat.demencia1 Demenciateszt, nem csak időseknek

A. Ritkán.

B. Gyakran.

Képes az írásbeli és a szóbeli kommunikációra.

A. Rendszerint igen.

B. Nem nagyon.

Képes emlékezetből jegyzeteket készíteni.

A. Igen.

B. Nem.

Tud önmagáról gondoskodni.

A. Általában igen.

B. Egyre több és több segítségre szorulok.

Most számolja össze, hogy mennyi A és B válasza született. Amennyiben a válaszok többsége az A, akkor nincs oka aggódni, már ami a demenciát illeti. Viszont ha a tesztben sok B lehetőséget karikázott be, akkor ideje, hogy felkeressen egy szakorvost, aki további teszteket végezhet el.

Forrás: gyógyszernélkül

Az Energy termékeiből nagy segítséget nyújthat ilyen esetekben a Celitin és a Vitamarin

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft