Barion Pixel

A LAKTÓZMENTES TEJBŐL NEM IS VESZIK KI A LAKTÓZT

Sok felnőttnek keseríti meg az életét a laktózérzékenység; ők nem fogyaszthatnak bármilyen tejterméket, csak laktózmenteset. Ezekben a termékekben olyan vegyi anyagok vannak, amik segítenek a szervezetnek a laktóz lebontásában, így a fogyasztásuk nem okoz emésztési nehézségeket.

De a laktózmentes tejből a gyártók nem is vonják ki a laktózt.
A laktózérzékenység nem tejallergia, és nem is a laktóz által kiváltott reakció. Az ettől szenvedőknek egyszerűen hiányzik a szervezetéből az az emésztő enzim, ami a tejcukor és a laktóz lebontását végezné. (Hasonló okokból rúgnak be könnyebben a japánok kevesebb italtól is: az ő emésztőrendszerükből az alkoholt gyorsan lebontó enzim hiányzik.) Emiatt a laktóz emésztetlenül kerül az alsó gyomor-bél traktusba, ahol egy csomó, az emésztést végző baktérium tanyázik. Ha ezek a baktériumok kezdik feldolgozni a laktózt, mellékhatásként gáz termelődik, ami gyomorgörcsöket és puffadást okozhat.

A tejből igen bonyolult lenne kivonni a laktózt, ezért a gyártók nem is próbálkoznak vele. De nincs is rá szükség. A gyártók egyszerűen vegyi reakcióba léptetik a laktózt egy másik enzimmel, megváltoztatva az összetételét, hogy a gyomor könnyebben megemészthesse azt. A tejhez adott laktáz enzimek elvégzik azt a munkát, amit a gyomor nem tud: a laktáz glükózzá és galaktózzá bontja le a laktózt. A lebontott cukrok a bélrendszerből közvetlenül a véráramba kerülhetnek, így nem lépnek föl a laktóz-intolerancia tünetei sem. laktóz2 A LAKTÓZMENTES TEJBŐL NEM IS VESZIK KI A LAKTÓZT

Egy átlagos fogyasztó csak annyit érezhet, hogy a laktózmentes tej egy picit édesebb, mint a sima. Ennek az az oka, hogy a laktóz nem vált ki olyan intenzív reakciót a nyelv édességérzékelő receptoraiból, mint a glükóz és a galaktóz; erről a molekulák közötti különbségek tehetnek.

Forrás:Index-Tudomány /Hegyeshalmi Richárd/

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft