Sok felnőttnek keseríti meg az életét a laktózérzékenység; ők nem fogyaszthatnak bármilyen tejterméket, csak laktózmenteset. Ezekben a termékekben olyan vegyi anyagok vannak, amik segítenek a szervezetnek a laktóz lebontásában, így a fogyasztásuk nem okoz emésztési nehézségeket.
A tejből igen bonyolult lenne kivonni a laktózt, ezért a gyártók nem is próbálkoznak vele. De nincs is rá szükség. A gyártók egyszerűen vegyi reakcióba léptetik a laktózt egy másik enzimmel, megváltoztatva az összetételét, hogy a gyomor könnyebben megemészthesse azt. A tejhez adott laktáz enzimek elvégzik azt a munkát, amit a gyomor nem tud: a laktáz glükózzá és galaktózzá bontja le a laktózt. A lebontott cukrok a bélrendszerből közvetlenül a véráramba kerülhetnek, így nem lépnek föl a laktóz-intolerancia tünetei sem.
Egy átlagos fogyasztó csak annyit érezhet, hogy a laktózmentes tej egy picit édesebb, mint a sima. Ennek az az oka, hogy a laktóz nem vált ki olyan intenzív reakciót a nyelv édességérzékelő receptoraiból, mint a glükóz és a galaktóz; erről a molekulák közötti különbségek tehetnek.
Forrás:Index-Tudomány /Hegyeshalmi Richárd/