Barion Pixel

Chanca Piedra, a titokzatos elixír

Peru gazdag kultúrával, ezeréves hagyományokkal, természeti csodákkal büszkélkedhet. Számos titokzatos történet lengi körül, ezek a bennszülött sámánok rituáléi, gyógynövényei és különböző főzetei segítségével történő, “csodás” gyógyulásokról szólnak. Ismerkedjünk meg a kőtörőfűnek (Chanca piedra) nevezett, széles körben használt gyógynövénnyel, amely az ENERGY klubokban megvásárolható, így egy kis szeletet hazavihetünk a perui Coronel Portillo tartomány természetéből. (Perunak ez a tartománya a dzsungel-régióban található; az Ucayali és Aguaytia folyó által határolt terület, tengerszint feletti magassága 104-2072 méter – a szaklektor.)

A kőtörőfű (latin nevén Phyllanthus niruri L.) a kutyatejfélék családjába tartozó, bokorszerű, egyenes tartású, nem feltűnő gyógynövény, amely körülbelül 30-40 cm magasra nő. Ellipszis alakú leveinek elhelyezkedése átellenes. Gyógyító célokra a növény minden része alkalmas, de a legjobban a föld feletti részeit – fehér vagy sárga virágait, kerek termését, de leggyakrabban a szárát – használják fel.

A trópusok ajándéka

Olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek fontosak, illetve nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára: pl. rutint, C-vitamint, cserzőanyagokat, szaponinokat, flavonoidokat, alkaloidokat és még számtalan egyéb anyagot. Csodával határos, milyen széles körben hat ez a kis növény.

Eredetileg, vadon termő fajként az Amazonas melletti trópusi őserdőkből származik, de ma már Indiában, Délkelet-Ázsiában, Afrika és Amerika tropikus területein is megtalálható. A 3000 méteres tengerszint feletti magasságig gyakran találkozhatunk vele a Bahamákon és Peru hasonlóan magasan fekvő területein is, ahol a legerősebb gyógyhatású kőtörőfű-fajok őshonosak.kőtörőfű1 Chanca Piedra, a titokzatos elixír

Az indiai ájurvédikus gyógyászatban pitrishinek vagy budhartinak nevezett gyógyító szert ősidők óta alkalmazzák a gyógyításban. Elsősorban hörghurut, asztma, sárgaság, tbc, vérszegénység vagy erős kiszáradás esetén használatos.

Védelmezi a májat és a vesét

Kiválóan alkalmazható májbetegségekben, erős gyulladásellenes hatású. A belőle készített tea kivételesen jótékony hatással van a májműködésre, ezért kiváló alternatívája a nálunk széles körben ismert és sűrűn használt máriatövisnek. A kőtörőfű előnye, hogy nem kell bajlódnunk a kemény termések őrlésével, mint a máriatövisnél. A termések összezúzásának következtében olaj kerül ki a termésekből, mely hosszabb ideig tartó tárolás esetén megavasodhat, elveszítve értékeit.

A máj nagy teljesítményű tisztító berendezésként, valamint tápanyagellátóként működik a szervezetünkben. Rendkívül fontos szerepet tölt be, működése pótolhatatlan. Mindemellett jelentős mértékben képes regenerálni a szervezetet. Ezért bánjunk vele kíméletesen, és csak a legjobbat adjuk neki: jó minőségű táplálékot és kőtörőfüvet!

Serkenti az epetermelést, ezzel segíti az emésztést, és megkönnyíti a máj munkáját. A növény azonban nemcsak sárgaság vagy epehólyag-gyulladás, hanem vesepanaszok és húgyúti problémák esetén is hatékony segítséget jelent. Segíti a húgysav kiválasztását, ezért köszvény, reumatikus gyulladások fennállásakor kifejezetten ajánlatos a fogyasztása. Tisztítja a vesét, oldja a görcsöket, valamint a húgyutak tisztítását is elvégzi.

A húgysav és a méreganyagok eltávolításával, a gyulladás csökkentésével mérsékli az ízületi fájdalmat. Vízhajtó hatása miatt hatékony a magas vérnyomás csökkentésében, valamint ödémás panaszok esetén.kőtörőfű Chanca Piedra, a titokzatos elixír

Univerzális kőbontó

Képes megbontani a vese-, az epe- vagy a húgykövek szerkezetét, és ellazítja az érintett szervek falának izomzatát. Ezzel megkönnyíti a kő kijutását, illetve elősegíti az egészségi probléma megszüntetését, a további kövek kialakulásának megelőzését. E sajátosságaira utalnak a növény egyéb elnevezései: makantowe, stone broker, shatter stone vagy kőtörő.

Gyakran használatos továbbá kólika, bél- és emésztési problémák, felfújódás és fájdalmas székelési inger (tenesmus) esetén.

Hatékony segítséget nyújt megfázáskor, csillapítja a lázat, enyhíti a köhögést, az asztmás tüneteket, támogatja és erősíti az immunrendszer működését. Jótékony hatású cukorbetegségben és prosztataproblémák fellépésekor.

Szerző:
Zlatuše Knollová
Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette:
Németh Imréné Éva

Online katalógus:
http://www.energy.sk/hu/menu_x7091x.asp

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft