Barion Pixel

Egy szuper antioxidáns A gránátalma csodája

A modern tudomány csak mostanában ismerte fel a gránátalma kiváló egészségvédő és betegségmegelőző hatásait. Néhány év kutatásai alapján annyi máris bizonyos, hogy egy sok tekintetben kiváló hatású, sejtvédő antioxidánsról van szó, amely egyre népszerűbbé válik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzésében.

A fejlett országokban az “érelmeszesedés” (atherosclerosis) vezető haláloknak számít. A Nobel-díjas Linus Pauling véleménye szerint az artériák megkeményedésének elsődleges oka a jól ismert antioxidáns, a C-vitamin hiánya miatt következik be.

A gránátalma mint antioxidáns iránti érdeklődés kezdete 2000-re tehető, amikor izraeli kutatók kimutatták a gránátalma hatékonyságát az atherosclerosis kezelésében. A kutatásokat Michael Aviram professzor, az élelmiszereknek a szívbetegségekre gyakorolt hatását évek óta vizsgáló tudós vezette. Aviram korábban a vörösborfogyasztás koleszterinszint-csökkentő hatásának kimutatásáról vált ismertté.

Kiderült, hogy a gránátalma hatékonyabb antioxidáns, mint a zöld tea, a vörösbor, a paradicsom vagy az E-vitamin. A Berkeley egyetem (University of California) munkatársai megerősítették, hogy a gránátalma legalább 3-féle erős antioxidánst tartalmaz, melyek együttes hatása háromszor akkora, mint a zöld teáé vagy a vörösboré (a Trolox ekvivalens antioxidáns kapacitás teszt alapján).gránátalma1 Egy szuper antioxidáns A gránátalma csodája

Hatás szívbetegség esetén

Aviram professzor és munkatársai mind állat-, mind humán kísérletekben vizsgáltak szívbetegségre genetikailag hajlamos egyedeket. Kiderült, hogy a gránátalma fogyasztása mérsékli a “rossz” (LDL) koleszterin szintjét, egyúttal növeli a “jó” (HDL) koleszterinét, mégpedig az utóbbiét embereknél 20%-kal. Ez igencsak ígéretesnek hangzik az “érelmeszesedés” megelőzése szempontjából.

Ami még érdekesebb: a gránátalma az érfalakra már lerakódott plakkok méretét is képes volt csökkenteni! A vizsgálatok során 19, 65–75 év közötti, a nyaki artéria (carotis) súlyos, 70-90%-os szűkületében (stenosis) szenvedő betegnek adtak naponta 50 ml koncentrált gránátalmalét. Egy év után képalkotó vizsgálattal ellenőrizték a nyaki erek állapotát, és azt találták, hogy a szűkület 35%-kal (!) csökkent, miközben a placebocsoport tagjainak állapota tovább romlott.

Kimutatták azt is, hogy a gránátalmalé jelentősen csökkentette a szisztolés vérnyomást (ez a magasabb érték vérnyomásméréskor – a szerk.), és ehhez mindössze 2 héten át kellett fogyasztani!gránátalma Egy szuper antioxidáns A gránátalma csodája

Rák ellen is hatékony

Ami a rákmegelőzést és kiegészítő kezelést illeti, a kutatások során főként a gránátalmának a mellrákra, bőrrákra, prosztatarákra és tüdőrákra gyakorolt hatásával foglalkoztak. Laboratóriumban egyaránt vizsgáltak humán és állati emlőszöveteket, és bebizonyították a gránátalma rákellenes hatását. Dr. Hasan Mukhtar és munkatársai (University of Wisconsin) bőrrákos egereken tapasztalták, hogy a gránátalma megakadályozza a tumor kialakulását. Ugyancsak jótékony hatást regisztráltak humán prosztatarák esetén.

A gránátalma az ellagénmsav lejobb természetes forrása. Erről a vegyületről a jeles gyógynövényszakértő, Donald Yance azt írta a Herbal Medicine, Healing & Cancer című könyvében, hogy gátolja a rák kialakulását, és különösen a dohányzás okozta tüdőrák elleni hatása kiváló.

Egyéb előnyös tulajdonságok

Mivel a gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is. Emellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták.
(Forrás: http://www.healthfreedom.info)

* * *

Az Energy cég Vitaflorin elnevezésű termékének egy kapszulája – más értékes antioxidánsok, homoktövis, Aloe vera stb. mellett – 50 mg tiszta gránátalmát tartalmaz. Éljünk vele minél többen, főként az immunvédelem szempontjából!

Online katalógus:
http://www.energy.sk/hu/menu_x7091x.asp

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft