Barion Pixel

Mitől alakul ki az epekő?

Az epekövesség mára népbetegséggé nőtte ki magát, hiszen a magyar lakosság csaknem 15 %-át érinti.Egyetlen végleges gyógymódja az epehólyag teljes eltávolítása, azonban ha jobban megismerjük a szerv működését, és tudjuk milyen tényezők hajlamosítanak az epekő kialakulására, elejét vehetjük a kellemetlenségeknek.

Mi az az epe?

Az epe a máj által termelt folyadék, mely a körte alakú, néhány centiméteres epehólyagban tárolódik. Az epe rendkívül sok összetevőből épül fel: azonban legnagyobb százalékban vizet, emellett koleszterint és az epe sárgás színét adó bilirubint és biliverdint tartalmaz. Szervezetünk akár napi egy liter epét is termelhet.

Az epe fő funkciója a zsírok lebontása és azok felszívódása a szervezetünkben.

Miből alakul ki az epekő?

epekovesseg Mitől alakul ki az epekő?

Mikor epekövességről beszélünk, természetesen nem igazi kövekre gondolunk: az epeváladékból kisebb kristályok válnak ki, melyek összetapadva egyre nagyobb méreteket ölthetnek. Alapvetően két fajtájuk van a koleszterinkő és a pigmentkő, ezek alapján határozhatók meg a kiváltó okok is.

A koleszterinkő a leggyakrabban előforduló típus. Általában sárgás-zöldes színű, és ahogy az elnevezés is következtetni enged, akkor alakul ki, amikor a máj a normálisnál több koleszterint választ ki.

A pigmentkövek ritkábban fordulnak elő, sötétebb színűek és kisebbek. A máj által termelt bilirubinból képződnek. Legtöbbször máj és epeproblémákkal (májzsugor, epeúti fertőzések) küzdő betegeknél fordulnak elő.

Milyen tényezők hajlamosítanak epekövességre?

Több okból is kialakulhatnak epekövek a szervezetünkben, van, hogy nem derül fény a konkrét kiváltó okra, azonban az életvitelünk ezen betegség esetén is árulkodó lehet.

  • Sokszor a genetika, örökletes tényezők is szerepet játszanak, ha a családban előfordult már, Önnél is nagyobb valószínűséggel alakul ki epekő
  • Túlsúly (mivel a túlsúlyos emberek több koleszterint termelnek ami a koleszterinkő alkotóeleme)
  • Magas koleszterin szint (normál testsúly mellett is)
  • Túl zsíros étrendet követő emberekben gyakrabban fordul elő
  • Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál (különösen terhesség vagy hormonpótló készítmények szedésének ideje alatt)
  • Cukorbetegség
  • Egyéb kísérő betegségek (pl. Chron-betegség, epehólyag ürítési problémák)
  • Szigorú diéta, böjtölés ideje alatt is hajlamosabbak lehetünk az epekövek kialakulására, hiszen ilyenkor ritkábban ürít az epehólyag, lehetőséget adva a benne lévő szárazanyag kikristályosodására

Milyen esetekben melyik epeműtét indokolt?

Manapság az epeműtét 90%-ban rutinszerűen laparoszkóppal történik. Természetesen azonban ennek is vannak bizonyos technikai és általános feltételei, melyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy elvégezhető legyen a beavatkozás.

Milyen étrendet kell követnem epehólyag műtét után?

A műtétet követően Önnek nem lesz többé epehólyagja, ami tárolhatná a máj által megtermelt epét. Ehhez, a megváltozott helyzethez a szervezetének is alkalmazkodnia kell, amit megfelelő diéta betartásával Ön is elősegíthet

Forrás: Medicover kórház

Nagy segítség epekövesség esetén az Energy által forgalmazott Chancha piedra, a kőtörőfű.

Szólj hozzá!

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft