Barion Pixel

Citromfű

Melissa officinalis L.

Ismert még az alábbi neveken:
citromszagú melissza,méhfű,mézfű

Hazánkban vadon csak szórványosan előforduló, a kiskertekben szívesen termesztett, kedvelt, mézelő gyógynövény.

Citromfu Citromfű


Fő hatásai:
Illóolaja, annak további fő komponensei, flavonoid és cserzőanyag, nyálka- és savtartalma adja hatásait. Az aromaterápia gyakran használt szere.

Belsőleg:
A legtermészetesebb, mellékhatás nélküli nyugtató. A szervezet bármely területén fellépő és ideges feszültségből eredeztető betegség elleni tea alkotóeleme. Erősíti az idegeket, nyugtatja a szívet, oldja a görcsöket, szélhajtó, izzasztó, epeműködést elősegítő. A bélműködést javítja, antivirális hatása az övsömör és a herpesz vírusait elpusztítja.

Külsőleg:
Izomfájdalmak és reumatikus fájdalmak esetén (keverékekben felhasználva) oldja a becsomósodott izmokat, stresszes pontokat mind borogatásként, mind bedörzsölő szer részeként. Erős vizes főzete az ajakherpesz megjelenésekor ecsetelésre is kiválóan alkalmas.Gyógynövény fürdők nélkülözhetetlen alkotórésze.Illóolaját az illatszeripar és a likőripar is gyakran felhasználja, citromhéjolajjal dúsított formában.

Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Szív nyugtalansága esetén: galagonya.Altató keverékben: komló, galagonya, macskagyökér hozzáadásával.Ajakherpeszre: benedekfű hozzáadásával, ecsetelésre (jégkockákra fagyasztva).Emésztés serkentése céljából (reggel): menta, bodza hozzáadásával.

Egyéb információ:


Tünetek:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft