Barion Pixel

Fehér fagyöngy

Viscum album L.

Ismert még az alábbi neveken:
fakín, gyöngyfa, fanyűg, madárlép, enyves bogyó

Magyarországon is jól ismert a fakínfélék családjába tartozó, örökzöld, gömb alakú cserje, amely egész Európában elterjedt. Számos népi hiedelem, mitológia (keltáknál, skandináv népeknél) kapcsolódik hozzá. Az adventi, karácsonyi készülődés elengedhetetlen jelképévé vált, de a népgyógyászat is hamar felfedezte értékeit.A legértékesebb fagyöngyök gyümölcsfákon mint gazdanövényen találhatók. Az almafán, vadkörtén, nyárfán, hársfán, fűzfán, de az akácfán is megélnek, és már messziről láthatók az őszi lombok között vagy a télen lekopaszodó fák ágain.Levelei zöldessárgák, bőrneműek, átellenesek, jellegzetes gömb alakban helyezkednek el. Virágzata zöldessárga színű, termése fehér színű, erősen ragadós, borsó méretű álbogyó, ragadós nedvéből régen légyfogót, a madarászok pedig madárfogó lépet készítettek. A sárga színű fagyöngy tölgyfákon gyakran előfordul, erősen mérgező hatása miatt felhasználásra alkalmatlan.Gyógyászati szempontból ? nem a mérgező fehér álbogyó ?, hanem a ceruza átmérőjénél vékonyabb szár, elsősorban az ágvég értékes, melyet ősztől tavaszig, a gazdanövények lombosodásáig érdemes gyűjteni és feldolgozni.

Feher-fagyongy Fehér fagyöngy


Fő hatásai:
Ezeket számos értékes hatóanyaga adja (flavonoidok, hisztamin, gyantás alkoholok). Egyedi hatóanyaga a viszkotoxin, xantofil, titerpén szaponin, lektinek, ezeket a gyógyszeripar is hasznosítja.

Belsőleg:
A népgyógyászatban elsősorban vérnyomás rendezésére használták. Kiegyenlíti a vérnyomást, de inkább vérnyomáscsökkentő hatása érvényesül erőteljesebben. A változókorban a vérnyomás normalizálása markánsabban mutatkozik meg. Az erek elmeszesedését gátolja. Szívnyugtató hatású (különösen a változókorban lévők esetében), más gyógynövényekkel kombinálva, szakszerűen alkalmazva. Az immunrendszerre jótékony hatást gyakorol.Daganatos betegségek esetében gátolja az áttétek (metasztázisok) kialakulását. Pajzsmirigy-túlműködésnél megkönnyíti a szív munkáját, csökkenti a pulzusszámot. Európában több laboratórium állít elő és forgalmaz különböző citosztatikus és immunrendszert serkentő hatású készítményeket. A fehér fagyöngyből gyógyszergyárban előállított készítményeket az onkológia bizonyos területén is bíztató eredményekkel használják.A tea elkészítésekor a teába nem kerülhet bogyó, az ugyanis mérgező hatású. A teát mindig áztatással készítsük: 2 dl (előzőleg felforralt, langyosra hűtött) vízben 6-8 órán át 1, azaz egy kávéskanálnyi mennyiséget áztatunk, amely 1 adagnak felel meg. Maximum 3x ihatjuk naponta ezt az egy adagnyi mennyiséget.

Külsőleg:


Keverékekben a következő növényekkel együtt:


Egyéb információ:
Gyermekek számára a fehér fagyöngy alkalmazása tilos! Felnőtteknél a napi adag betartása esetén mellékhatással nem kell számolni. Túladagolva a máj károsodhat, allergizáló hatása lehet, és az immunrendszert túlstimulálja.

Tünetek:

, , , , , , , ,

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft