Barion Pixel

Kapor, kerti kapor

Anethum graveolens L.

Ismert még az alábbi neveken:
fűszerkapor,uborkafű

Hazánkban mindenütt termeszthető, gyakran spontán keléssel tartja fenn magát a kiskertekben.Ismert és kedvelt, széles körben használt, ipari célokra is nagy területeken termesztett gyógy- és fűszernövény. A kapor illóolaját a konzervipar és a kozmetikai ipar is széles körben hasznosítja.Kedvelt zöldfűszerként háziasszonyok a savanyúságok konzerválására, a főzés során ételek ízesítésére használják.

Kapor Kapor, kerti kapor


Fő hatásai:
Ezeket a növény minden részében megtalálható illóolaja adja, melynek fő komponense a karvon és a felandrin. Tartalmaz fehérjéket, flavonoidot (apigenin) és kvercetin-glikozidot, valamint kumarin származékokat, karotinoidokat, vasat, más ásványi anyagokat és C-vitamint is.

Belsőleg:
Szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából.Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó, a puffadásokat gyorsan csökkenteni lehet használatával. Kedvelt fűszer, mely kellemes ízével, illatával serkenti az emésztést. Bélféregűző teák alkotóelemeként is használják.Kísérleti eredmények szerint a zöld növényi részek vizes kivonata nyugtató hatású.Tejelválasztást segítő teakeverékek összetevője, jótékonyan hat a baba emésztésére az anyatejen keresztül. Alkalmas az utazási betegség tüneteinek csökkentésére is.

Külsőleg:


Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Idegesség csökkentésére: ánizsmag, kamilla.Tejelválasztást segítő teákban: kecskeruta, ánizs, édeskömény.Utazási betegség csökkentésére: fodormenta.

Egyéb információ:


Tünetek:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kérdése van?

Ha úgy érzi, hogy tuduk segíteni, keressen bátran.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft